Heraldiek

 

 

Het wapen van de Huninga's

 

 

 

Het wapen is blauw met daarin een zilveren leeuw.
Helmteken: een uitkomende leeuw [1].

 

Van lazuur (blauw) met een zilveren leeuw, rood getongd.
Helmteken: een leeuw, uitkomend [2].

 

De leeuw staat voor dapperheid, koninklijkheid en wijsheid.

Het wapen van de Huninga's is vermoedelijk afkomstig uit Oost-Friesland.

 

 

 

 

 

De koninklijke leeuw


Het Koninklijk wapen van Nederland

Er zijn heel veel familiewapens waarin de leeuw als symbool

wordt afgebeeld. Zo kent het wapen van Nassau eenzelfde rootgetongde leeuw, waarbij ook de klauwen rood zijn.

 

Het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is oorspronkelijk in 1815 ontworpen en in 1907 aangepast. Het geblokte schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het heraldisch symbool van de Koningin en het Land. Het wordt gebruikt voor het visueel weergeven van bijvoorbeeld eigendom van objecten (paspoort), heerschappij over gebieden (Grenspaal / ambassade), identificatie van autoriteit (de regering) en blijk van erkenning voor ondernomen acties (Hofleverancierborden).

 

Het Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden wordt in drie versies gebruikt:

 

1. Het Koninklijk wapen, het volledige wapen wordt enkel gebruikt als symbool voor “de Koning” zelf (nu is dat Koningin Beatrix).
2. Het Rijkswapen, een kleinere versie van het wapen, waarbij de wapenmantel en het baldakijn (wapentent) ontbreken. De regering, de overheid en daaraan verbonden instellingen gebruiken deze versie. (Het Rijkswapen staat bijvoorbeeld op het paspoort.)
3. Het Kleine Rijkswapen, bestaat alleen uit het schild met de Koninklijke kroon. Deze versie wordt gebruikt als er bijvoorbeeld beperkte ruimte is op brieven of munten. Een (nog kleinere) versie, zonder de kroon, komt vrijwel niet officieel voor.
De beschrijving van huidige versie is vastgelegd door Koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 10 juli 1907 en is opnieuw vastgelegd door Koningin Juliana op 23 april 1980. Op basis van deze beschrijving en de heraldische regels mag een tekenaar zelf bepalen in welke stijl en vorm een wapen gemaakt wordt. De Koningin gebruikt de tekening zoals rechtsboven zichtbaar is. Dit ook de basis voor veel officieel gebruikte versies van het wapen in Nederland. (Zie ook de internetpagina’s van het Koninklijk Huis).

 

Onderstaande slechts enkele voorbeelden van wapen met daarin een leeuw. In werkelijkheid gaat het om vele tientallen wapens waarin de leeuw voorkomt.

 

Het wapen van Nieuweschans

 

 

Het wapen van Nieuweschans kent naast een kanon ook een uitkomende leeuw.
Hier is de leeuw echter blauwgtetongd met tevens blauwe klauwen.

 

 

 

 

 

 

Gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel. De gemeente heeft een officieel wapen.

Dit wapen heeft een klimmende rode leeuw. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de herkomst in de 15e eeuw.

Toen werd het slot te Capelle met de ambachtsheerlijkheden Capelle en Nieuwerkerk gekocht door ridder Hendrick van Naeltwijck, erfmaerschalk van Holland en Hoogheemraedt van Schieland.

Het wapen van dit geslacht was een klimmende rode leeuw op een zilver veld. Sinds 1816 is dit het officiële wapen van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.
Vermeldenswaardig is nog dat het wapen van de gemeente Naaldwijk bijna geheel overeenkomt met dat van Nieuwerkerk. Alleen de leeuw van de gemeente Naaldwijk heeft blauwe nagels.

 

Spaarnwoude

 

 

 

 

Het wapen van Spaarnwoude

 

 

 

 

 

Wapen de Ferries.

 

 

Wapen van het geslacht De Ferreris: in blauw een leeuw van zilver, getongd en genageld van rood

 

 

 

 

 

 

 

Het wapen van Schotland

 

Het wapen van Schotland, een klimmende leeuw keel binnen een dubbelgebloemde en tegengebloemde smalle binnenzoom, mag, anders dan de wapens van veel andere landen, niet voor commerciële of particuliere doeleinden worden gebruikt.

De Schotse wapenkoning, de Lord Lyon, vervolgt al diegenen die de Schotse leeuw voor hun eigen doeleinden op briefpapier, gevelreclame of producten afbeelden. Het verbod wordt omzeild door een van de twee binnenzomen weg te laten.

 

 

 

Gemeente Reiderland

 

 

Het wapen van de voormalige gemeente Reiderland.

 

 

 

 

 

 

 

Het wapen van leeuwarden.

 

 

Leeuwarden: Het officiële wapen staat afgebeeld op het oude briefpapier van de gemeente, gebouwen als de Beurs en het Stadhuis, de ambtsketen van de burgemeester etcetera. In 1818 werd, als uitvloeisel van al enkele jaren daarvoor door het Franse gezag ontwikkeld beleid, vanuit Den Haag bepaald dat het wapen van de stad Leeuwarden er als volgt uit zou zien: van azuur, met een klimmende leeuw van goud; het schild gedekt met een gouden kroon. De oorsprong van het na 1818 niet meer gewijzigde wapen ligt echter dieper in het verleden.

 

 

 

 

Wapen van het geslacht Van Heemskercken

 

 

Het wapen van het geslacht Van Heemskerck, zoals dat nog te zien is in Delft en kasteel Marquette te Heemskerk: een klimmende leeuw van zilver op een blauw veld, met nagels en tong van rood.

 

 

 

Noten en bronnen:

 

1. Groninger Gedenkwaardigheden, Pathuis.
2. Volgens Jahannes Babtista Rietstap (1828-1891, De wapens van den tegenwoordigen en den vroegeren Nederlandschen adel, J.B. Wolthers, 1890.


Deze pagina maakt deel uit van de website www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 17 januari 2020
Samenstelling: © Harm Hillinga
Menu Artikelen.
Klik hier om naar de HOMEPAGE te gaan.
Top