Proathouke bie toorn van Beerte in 1936

 

Deze mooie foto laat de omgeving zien van de kerk en toren in Beerta. Langs de Hoofdstraat, net voor de afslag Veenweg, bij de lichtmast, staat een groepje mannen. Kennelijk is daar de plek geweest om het nieuws van de dag door te nemen. Allemaal zijn het kennelijk arbeiders-in-ruste met dikke stuutsiekoorn boksems, klompen en petten. Verderop staat bij een andere lichtmast nog een groepje langs de straat; twee fietsers komen hen tegemoet.

 

Het is pril voorjaar, eind maart of begin april 1936. De bomen zijn nog kaal, maar de zon is al best krachtig, zo zien we aan de schaduw op het pannendak.

 

Ongetwijfeld hebben de mannen het daar gesproken over hun dorsgenoot Martje R, een vrouw van 60 jaar die onlangs wegens belediging is veroordeeld tot twee weken brommen. Heel Beerta spreekt erover in die tijd.

De hele affaire begint als de buurman van Martje een boom aan het snoeien is en daarbij een dikke tak in de tuin van Martje terecht komt. Geertsema vraagt de tak terug, die hij kennelijk als brandstof wil gaan gebruiken, maar de zoon van Martje wil dat niet doen.

 

Als ook Martje zich in de zaak mengt, slingert zij haar buurvrouw allerlei beledigingen naar het hoofd. Getuige Peiger bevestigt op de zitting, dat Geertsema door Martje erg beledigd is. Het gehele dorp ligt met haar overhoop, aldus Peiger.

 

Verdachte Martje ontkent echter alles. Ze bewijst intussen, niet op haar mondje te zijn gevallen, en rolt als een grammofoon haar repertoire af, aldus de verslaggever van de krant die de rechtszaak bijwoont. Ook de zoon van Martje wordt gehoord en ontkent, dat zijn moeder last veroorzaakt. Volgens hem is buurman Geertsema de schuldige. Ook Martje blijft haar onschuld volhouden.

 

De president wijst haar er op, dat ze al tweemaal wegens belediging is veroordeeld, de laatste keer op 21 mei vorig jaar. Ze heeft ze nog een voorwaardelijke straf met  een proeftijd van drie jaar gekregen. Die zijn dus nog niet voorbij. En zo gaat Martje twee weken achter de tralies.

 

En de mannen bij de proathouke bie toorn..........? Die zullen wel gegniffeld hebben om haaibaai Martje.

 

Met dank aan Jan P. Koers, Scheemda

 

 

Noten, bronnen en referenties:

 


Bron:

Oorspronkelijke tekst, met dank aan: ©J.P. Koers, Scheemda
Eerder gepubliceerd op Facebook

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 10 augustus 2022.
Update: 9 augustus 2023.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top