Een bijzondere foto uit Delfzijl, gemaakt in april 1932. Te zien is een enorme zeehond van 220 kilo volgens het onderschrift. Het dier is geschoten door de robbenjager A. Kappen die hier links op de foto staat. Het is anderzijds best een grappige foto. Het dier is neergelegd op een bakfiets die toebehoort aan een zekere J. Keizer en heeft onder de kin een plankje zodat zijn kopje mooi omhoog staat voor de foto.


In 1932, in het jaar van de foto, lezen we in het Nieuwsblad van het Noorden over een 'verbazend groot' aantal bruinvissen en zeehonden op de Eems en Dollard, waardoor vissers enorme schade wordt berokkend 'aangezien de dieren hun netten stukbijten om de vis daarin, machtig te worden'.


Ook al in 1885 wordt erop gewezen dat het aantal van ruim 1000 zeehonden in de Eemsmond dagelijks 5000 kg aan zalm, haring schol en sprot eten en daardoor de vissers enorm benadelen. Zeehonden, of robben jagen is in die tijd heel gewoon en ook later nog. Ko Teerling in Westernieland is ook zo'n robbenjager geweest die tussen 1950 en 1958 nog jaarlijks 600 jonge zeehonden schoot voor de bontindustrie.


Terug naar onze robbenjager uit Delfzijl. Een jaar later, op 11 juli 1933 schrijft het Nieuwsblad van het Noorden: 'De bekende robbenjager A. Kappen uit Delfzijl wist een vijftal zeehonden, waaronder drie levende exemplaren, te vangen'.


Veel meer over Kappen is er niet te vinden. De naam Kappen is in die tijd in Delfzijl erg bekend. En op allegroningers.nl leiden de sporen naar schipper Albert Kappen, geboren in Farmsum. In 1908 huwt hij met Gielje Vos.

 

Noten, bronnen en referenties:

Oorspronkelijk geschreven door Jan P. Koers, Scheemda


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 25 juni 2023
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top