Het wierdedorp Kantens.

 

Kantens is een bijzonder aardig wierdedorp. De kerk ligt centraal op het hoogste punt, midden in het dorp. Vroeger hebben de wegen van en naar het dorp via dijken gelopen, die weer in verbinding hebben gestaan andere dorpen in de omgeving. Van grote invloed is echter ook de functie van het water geweest, al dan niet gegraven. De Bredeweg, Usquerderweg en Oosterweg zijn op oude dijken aangelegd. Rond het bebouwde gedeelte van het dorp heeft vroeger een rondweg gelegen, de Ossengang of Achterom genaamd.
In het dorp Kantens zijn vier wegen geweest die rechtstreeks naar het centrum hebben gelopen, naar de kerk, namelijk de Kerkstraat, het Kerkpad, de Molenweg en de Poelestraat. Via deze wegen kan men de kerk bezoeken voor de kerkdienst, begrafenis, huwelijk of doop.


In 1663 wordt het Boterdiep gegraven tot aan het begin van de Oosterweg. In 1664 komt de verlenging tot Uithuizen tot stand. Aangezien het Bieskemaar een hogere waterstand heeft dan het zuidelijker stuk Boterdiep, moet er aan het begin van de Oosterweg een verlaat komen, ofwel een regelbare waterdoorlaat. De woonplaats voor de sluisbeheerder is aan de Oosterweg, de beheerder woont in het waarhuis en hoort net niet tot het dorp. In 1878 krijgt het Boterdiep in Kantens zijn tegenwoordige breedte en vorm.
Tot 1820 is het transport via water zeer belangrijk geweest, vrijwel ieder dorp en elke grote boerderij is door een uitloper verbonden met een ‘maar’ en deze weer met een water die in de stad Groningen uitkomt.


Tot 1975 komen vader en zoon Moret met hun schepen door Kantens om via het Boterdiep zand en grind in Uithuizen te lossen. Transport via de wegen of paden is eerst mogelijk nadat er verharding is aangebracht.


Kantens telt ongeveer 750 inwoners en behoort tot de gemeente Eemsmond. Het dorp kent een vrij actief verenigingsleven, heeft een openbare basisschool, telt drie kerken een een mooie molen.

 

Bronnen:

01. Wikipedia.org.
02. Website Kantens, www.kantens.nl.

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 11 juni 2013
Verhaal: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top