Groenestein in de stad Groningen, een griezelig huis in Helpman te Groningen.

Groenestein, een griezelig huis in Helpman te Groningen.

 

Persfotobureau D. van der Veen fotografeert in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: een Hitchcock-huis.

 

In Helpman ligt een park en middenin dat park staat een landhuis, Groenestein geheten. Groenestein is 'pas' in de 17de eeuw gesticht door de bepaald niet armlastige Lucas Alting. Een glansrol in een roemrucht verleden met middeleeuws wapengekletter of hagenpreken voor vervolgde protestanten zit er zodoende niet in.

 

Afgaande op de staat van het pand op deze foto uit 1972 ligt een rol in een klassieke horrorfilm in de lijn der verwachting. Het huis in zwart-wit en ook de klimop langs de gevel werken mee aan een wat spookachtige sfeer. Filmregisseur Alfred Hitchcock had hier wel mee uit de voeten gekund. Het is gemakkelijk voor te stellen: een jong gezin arriveert op een zonnige zomermiddag per stationwagen bij hun nieuwe woning. Ondertussen heeft niemand in de gaten dat zij vanachter een zolderraam gadegeslagen worden door een bleke verschijning met holle ogen… Goed, een beetje cliché, inderdaad.

 

Vanaf 1950 wordt Groenestein bewoond door professor B.V.A. Röling en zijn gezin, onder wie kunstenaar Matthijs. Een door mevrouw Röling uitgenodigde helderziende heeft Groenestein volledig spookvrij verklaard. Film representeert zelden de werkelijkheid.

 

Deze familie woont dus in 'spookhuis' Groenestein in Helpman. Professor Röling was de jongste rechter in het Tokio-tribunaal. Het nieuwe onderkomen van de faculteit Rechten van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt de naam Rölinggebouw, genoemd naar hoogleraar strafrecht en volkerenrecht Bert Röling (1906-1985) die na de Tweede Wereldoorlog in het Tokio-tribunaal zat dat Japanse oorlogsmisdadigers moet berechten.

 

Hij zou hooguit een halfjaar weg zijn. Rechter Bert Röling vertrekt in februari 1946 naar Japan om als lid van het Tokio-tribunaal recht te spreken over Japanse oorlogsmisdadigers. ,,Pas na drie jaar komt mijn vader weer naar huis'', vertelt zijn zoon en historicus Hugo Röling (77) [1]

 

Het Tokio-tribunaal

Het Tokio-tribunaal

 

Huis Groenestein tegenwoordig
Het Huis Groenestein (Rijksmonument) is een landgoed in de wijk Helpman, in het zuiden van de stad Groningen. Het is gebouwd in 1685 door Lucas Alting, een welgestelde stadjer. Het wordt in 1871 aanzienlijk uitgebreid, waarbij de oorspronkelijke vorm verloren is gegaan. Het einde van de zeventiende eeuw is een periode van betrekkelijke rust. De stedelingen worden daardoor gestimuleerd buiten de veiligheid van de stadsmuur buitens te bouwen. In Groningen ontstaan die vooral aan de zuidkant van de stad, met name in de buurt van Helpman. Groenestein wordt omgeven door het Park Groenestein, dat bij de verbouwing in 1871 zijn huidige vorm heeft gekregen. Het huis wordt bewoond, maar het park is vrij toegankelijk.

 

Groenestein aan de Groenesteinlaan in het gelijknamige park in de wijk Helpman , Groningen . Het pand is gebouwd in 1685, verbouwd in 1871 en is een rijksmonument (nr. 484145).

Groenestein aan de Groenesteinlaan in het gelijknamige park in de wijk Helpman , Groningen . Het pand is gebouwd in 1685, verbouwd in 1871 en is een rijksmonument (nr. 484145).

 

 

Noten, bronnen en referenties:

1. Oorspronkelijk geschreven door Jan P. Koers, Scheemda


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 27 juni 2023.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top