De Huningaheerd te Beerta ten tijde van de bewoning door de familie De Boer.

 

 

Ik heb nog een foto van de Huningaheerd (zie boven) die ik een keer op een postkaartje vond. Ik was altijd verteld door mijn ouders dat de grote beukeboom links voor de boerderij, net zo oud was als de boerderij en mij was toen verteld dat het ongeveer 220 jaar was. Natuurlijk klopt dit niet echt en ik vraag me af of deze boom er al eerder stond. Ik zal u ons verhaal geven:

 

Toen ik 1 jaar oud was (1985) verhuisde ik met mijn vader en moeder van Leidschendam (Oostvlietweg) naar de Huningaheerd in Beerta. Er lag ongeveer 20 ha land achter de boerderij waar de koeien zomer's graasden. De rest van de 43 ha. lag aan de ruilverkaveling (Heereslootweg tussen de akkers en de Ulsdaweg) waar gras werd verbouwd om in te kuilen. Er werd wat land bij gehuurd om snijmais te telen. Mijn opa is op de boerderij in Leidschendam geboren en woont daar nog steeds (2010).

 

Nadat wij verhuisd zijn naar Beerta, werd later het land in gebruik genomen alsl natuurgebied. Op 26 october, 1999 verhuisden wij met zijn vieren naar onze nieuwe boerderij in Mitchell, Ontario.

 

Binnen een week werd daar de oude varkenstal afgebroken en begonnen we de bouw van een 150 stands koeien stal op 91 ha. Sindsdien is de stal verdubbeld in grootte en worden er 215 koeien gemolken. Al het jongvee is ook in dezelfde stal. Er is 2 jaar gelden ook nog een andere farm bijgekocht. Er wordt luzerne, snijmais, korrelmais, en soja bonen geteeld.

 

Ik ben sinds 1999, nog maar 1 keer terug geweest naar Beerta en dat was in waarschijnlijk in 2006, samen met mijn vader. We hebben nog even over het erf van de Huningaheerd gereden maar zijn maar weer gauw doorgereden. Het was erg jammer om het in de huidige staat te zien en jammer dat niemand sinds dat wij er woonden het goed heeft onderhouden. Er is veel veranderd in de laatste 10 jaar in ons leven, maar wij zullen nooit de goeie herinneringen aan de Huningaheerd vergeten.

 

Arjan van Eijk (26 jaar), Mitchell, Ontario.

 

 

Oostvlietweg in Mitchell, Ontario.

 

De farm van de fam. Van der Eijk in 2009.
Foto's boven: De huidig farm van de familie W.J. van der Eijk in Mitchell, Ontario, Canada.
(Deze foto's zijn opgestuurd door Arjan van Eijk).

 

 

Recente gegevens:

Eigenaar: Bureau Beheer Landbouwgronden (gemeente Reiderland).
Het B.B.L. koopt in 1999 het bedrijf van W.J. van der Eijk t.b.v. van de ontwikkeling van de Blauwe Stad.
Van der Eijk verkoopt zijn veestapel in maart 1999 op de veemarkt te Zwolle. De familie emigreert naar Ontario (Canada).
De vorige bewoners zijn Willem Jacobus van der Eijk, geb. 15-9-1954 te Leidschendam, geh. 15-9-1983 te Leidschendam met Johanna Maria Hendrika Duwel, geb. 3-2-1954 te Hillegom.
Kinderen: Arjan, geb. 1-7-1984 te Leidschendam en Johan, geb. 20-1-1987 te Winschoten.
De melkveehouderij is 43.30 ha groot. P.C.A. van Wesel koopt het oorspronkelijke akkerbouwbedrijf in 1972 van de fam. E.H. de Boer en maakt er een veehouderij van.
De Boer verhuist naar Winschoten.
Van Wesel vertrekt naar Winschoten en overlijdt in 1983.
Van der Eijk koopt in 1985 van de fam. Van Wesel het bedrijf.
In 1986 laat Van der Eijk een schuur bijbouwen. Deze is voor 2009 weer afgebroken i.v.m. de werkzaamheden t.b.v. BlauweStad.
In 1990 verrijst een jongveestal.
In 2010 wordt de boerderij niet meer voor vee en/of landbouw gebruikt.

Méér lezen:

 

 

Bronnen:
1. Groninger Archieven. 2. Boerderijen en hun bewoners. Deel 3. 2008/2009.

2. Arjan van der Eijk, 22 sept. 2010.

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.

Hoogeveen, 22-09-2010.

Tekst en foto's: Arjan van der Eijk, 22 sept. 2010.
Bewerking: 10-08-2018.
Samenstelling: © Harm Hillinga
.

Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top