De Huningaheerd te Oostwold

 


De Huningaheerd aan de Huningaweg 25 te Oostwold.

 


Bewoners
: Tom Rijkele van der Meulen, geb. 26-1-1924 te Deventer, geh. 28-12-1956 te Voorburg met Mathilda Jacoba van Tienen, geb. 1-8-1931 te Den Haag.

Eigenaar van land en gebouwen: K.F. J├Ąger te Wuppertal (Dld.).

Exploitant van het land: H.W. Kooistra (173) en H.A. Hamster (174).

Adres: Huningaweg 25, Oostwold.

Sinds 1972 bewoont de fam. Van der Meulen Huningaheerd, waarvan de schuren worden gebruikt voor stalling en opslag door het bedrijf. T.R. van der Meulen start in 1960 het landbouw-luchtvaartbedrijf onder het motto 'Tom Vliegt Voor U'.
Door samenvoeging van grond door de ruilverkaveling krijgt het bedrijf in 1989 de beschikking over een perceel grasland met een lengte van 1000 m. Dit terrein met een landingsbaan van 800 x 30 meter wordt bij de Rijksluchtvaartdienst aangemeld als luchtvaartterrein 'Vliegveld Oostwold - Oldambt' en is als zodanig in het gemeentelijke bestemmingsplan vermeld.

 

De gebouwen bij het vliegveld.

Het bespuiten van gewasbeschermingsmiddelen is in de loop der jaren uitgebreid met andere activiteiten, zoals rondvluchten, vlieglessen en parachutespringen. Dit gebeurt vanaf het vliegveld in Oostwold. In 1999 is een verkeerstoren op het vliegveld gebouwd.

Eigenaar van de gebouwen en 2.50 ha groenland voor de boerderij is zoon Tom-Karst van der Meulen. Hij is directeur van het vliegbedrijf Aero Service B.V. op het vliegveld Lelystad.

De Huningaheerd is genoemd zijn naar de voormalige borg van de Huninga's te Oostwold. In de buurt daarvan zou de oorspronkelijke borg gelegen hebben. Elders worden 'recente opgravingen' genoemd, maar hiervoor zijn geen bronnen gevonden. Ook een andere boerderij, Huninga's Heem (Pitch & Putt) is naar de borg genoemd, evenals de straat waaraan de beide boerderijen zijn gelegen.


Meer lezen. Het verhaal over de Huningaheerd van Beerta vind je hier.

Bronnen:
1. Boerderijen en hun bewoners, Deel 3 (2008/2009). Boerderijnr. 115.

 


Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten

voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...

geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.


Verhaal: © Harm Hillinga.
Hoogeveen, 6 mei 2009
Aangev./gewijzigd: 13 mei 2010

Terug naar menu Artikels en ColumnsHomePage