De voormalige kruiskerk van Eexta met losstaande toren vlak voor de sloop in 1870. Op de voorgrond kappen en zagen mannen, hout voor de zwaar vervallen kruiskerk na de storm van 17 december 1869. Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Beeldbank Groningen. Licentie: Publieke Domein.
De aanduiding 'de voormalige kerken van Eexta' beschrijft drie opeenvolgende kerkgebouwen in het voormalige dorp Eexta, dat sinds 1964 een wijk is van de plaats Scheemda.
De voormale kruiskerk en zijn opvolger
Een aantal personen staat voor de ingang van de oude kruiskerk. Ook zien we hier oude grafstenen. Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Provinciale Groningse Oudheidkundige Commissie, Beeldbank Groningen.
Twee doorsneden en een deel van de plattegrond. Deels ingekleurd met aquarel. No. 218. Rechtsonder gesigneerd: CP, potlood, pen, inkt en aquarel. Vervaardiger: C.H. Peters. Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Provinciale Groningse Oudheidkundige Commissie, Beeldbank Groningen.
De kerk vormt eeuwenlang het centrale punt van Eexta en is dan omgeven door een kerkhof. Net als bij de meeste omliggende dorpen staat in die tijd de toren los van de kerk. In de 19e eeuw wordt het onderhoud van de kerk verwaarloosd, zodat het gebouw steeds verder vervalt. Eind jaren 1860 wordt in documenten reeds gesproken over het bouwen van een nieuwe kerk. Tijdens een zeer zware storm op 17 december 1869 wordt de kruiskerk zwaar getroffen. Op een foto (bovenaan deze pagina) van kort daarna is te zien dat veel dakpannen ontbreken en er wordt in documenten ook van andere niet nader omschreven schade gesproken. Op Eerste Kerstdag besluiten de kerkvoogden daarop tot de sluiting van de kerk, daar de financiële middelen voor de omvangrijke herstelwerkzaamheden ontbreken en de kerk voor de relatief kleine gemeente te groot is geworden. De oude kruiskerk wordt daarop opgemeten om te zien hoeveel geld de stenen op kunnen leveren bij sloop.
Deel van de kerk in opstand getekend, met deel van het kerkhof. Met een aantekening in potlood: had muurschilderingen (1850-1870). Verzameling Peters (No. 389 uit de verzameling van C.H. Peters). Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Provinciale Groningse Oudheidkundige Commissie, Beeldbank Groningen.
De oostgevel in opstand getekend. In potlood: No 79. Oningevulde schaalstok. Kruiskerk Eexta: Bouwkundige tekening door C.H. Peters. Bron: RHC GA, Provinciale Groningse Oudheidkundige Commissie, Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.
Kruiskerk Eexta: Bouwkundige tekening door C.H. Peters, Plattegrond en bouwkundige details. Linksonder in potlood: no. 78. Plan 1/100 en details naar opmeting J. Bauer 9 Jan. 1871. Schaal: 10 m = 10 cm [1:100]; 1 m = 20 cm [1:5]; 1 m = 10 cm [1:10]. Datum: 1870-1871. Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Provinciale Groningse Oudheidkundige Commissie, Beeldbank Groningen.
Eexterkerk (1870-2010)
Kruiskerk Eexta: Bouwkundige tekening door C.H. Peters. Twee doorsneden en een deel van de plattegrond. Deels ingekleurd met aquarel. No. 218. Rechtsonder gesigneerd: CP uit 1918. Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Provinciale Groningse Oudheidkundige Commissie, Beeldbank Groningen.
In de jaren 1920 worden vanwege de groei van de kerkelijke gemeente plannen gemaakt voor het uitbreiden van de kerk, hetgeen in 1936 gebeurt in de vorm van twee vleugels. In 1979 is een consistorie achter de kerk gebouwd. In 1982 wordt de hervormde gemeente van Nieuw-Scheemda gefuseerd met de hervormde gemeente van de Eexterkerk en in 2001 worden de leden van de ontbonden vrijzinnig hervormde kerk van Scheemda toegevoegd aan de hervormde gemeente van Eexta. Na vele jaren van ‘Samen op Weggesprekken’ wordt in 2003 besloten tot het samenvoegen van de hervormde gemeente van Nieuw-Scheemda-Eexta-Scheemda en de gereformeerde kerk van Scheemda tot de 'Protestantse Kerk Nederland in Scheemda' (nu 'Protestantse Gemeente Scheemda'). Dit treedt in werking in 2006.
De voormalige, gesloopte Eexterkerk, als opvolger van de kruiskerk, waarvan alleen de toren en de voormuur zijn blijven staan. Foto: mei 2022, ©Jur Kuipers.
De toren/gevel van de Eexterkerk bevat echter wel een rijksmonument, de klok; de oorspronkelijke klok dateert uit 1796, en wordt daarom, en om iets te behouden van de kerk, niet gesloopt. De achterkant van de toren wordt geel en bruin geschilderd. (De klok is echter in WOII door de Duitsers gevorderd en in 1948 is een nieuwe klok aangekocht. De juistheid hiervan laat nog even op zich wachten).
Het gaat om:
Het orgel uit de voormalige kruiskerk staat tegenwoordig in 'De Ontmoeting'. Foto: mei 2022, ©Jur Kuipers.
Uit een ver verleden
De preekstoel uit de voormalige kruiskerk staat hier in de Eexterkerk.
De preekstoel uit de voormalige kruiskerk staat tegenwoordig in 'De Ontmoeting'. Foto: mei 2022, ©Jur Kuipers.
De 17e eeuws avondmaalstafel staat tegenwoordig in De Ontmoeting.
Lees hier alles over de weem van Eexta.
Restant van de Eexterkerk, de toren en de voorgevel (voorzijde). Rechts: 'De Ontmoeting'. Foto: mei 2022, ©Jur Kuipers.
Restant van de Eexterkerk, de toren en de voorgevel (achterzijde). Links: 'De Ontmoeting'. Foto: mei 2022, ©Jur Kuipers.
Restant van de Eexterkerk, de toren en de voorgevel. Rechts: 'De Ontmoeting'. Foto: mei 2022, ©Jur Kuipers.
Meer lezen over deze kerk: Verslag opmeting kruiskerk te Eexta
|
|||||||||||||
|