Op het terrein van Heveskesklooster, ten noorden van de boerderij, Kloosterlaan E 1 (nr. 293), is door het Biologisch-Archeologisch Instituut (B.A.I.), onderzoek gedaan. Op het kloosterterrein zijn de resten van een eeuwen oude wierde opgegraven. Ook zijn de fundamenten van een Johanniterklooster uit de 13e eeuw gedeeltelijk blootgelegd en werd er o.a. een hunebed gevonden en de fundatie van twee overlappende kerkgebouwen.

 

Beschrijvingen bij de meeste foto's zijn helaas verloren gegaan en de scherpte van veel foto's is slecht.

 


Luchtfoto uit 1953 van het voormalig Kloosterterrein. Op het terrein naast de boerderij Kloosterlaan E 1 (nr. 293) zijn door het Biologisch-Archeologisch Instituut (B.A.I.) te Groningen; opgravingen gedaan, naar de 13e eeuwse Johanniterklooster, die daar heeft gestaan. Bron: onbekend

 


Foto 1985. Boerderij Heveskesklooster E 1 (nr.293). Afgebrand in 1945 door oorlogsgeweld. Nieuwbouw in 1954. Afgebroken in 1987. ©Foto: Harm Hillinga


Het hunebed is bloodgelegd.

 

Een van de blootgelegde waterputten.

Opgraving van het kerkgebouw van het klooster.


Het verstoorde hunebed.


Een waterput. Nu aanwezig in het museum te Delfzijl.

 

  

 


 

 


 Onderzoekers bij het hunebed.Tegenwoordig aanwezig in het meseum van Delfzijl.

 

Een graf van een onbekend persoon, mogelijk een kloosterling.  Stempel en zegel van het klooster Oosterwierum

 


  


  


 Waterput

 


   


  

 


  


 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  


 

 


Toegezonden door †drs. J.W. Boersma (jaren 90 v.d. vorige eeuw). De auteurs van de bovenstaande foto's zijn onbekend. Veel beschrijvingen bij de bovenstaande foto's zijn helaas verloren gegaan. Door het vergroten van de foto's zijn deze helaas minder scherp. Op alle bovenstaande foto's berust mogelijk copyrigt: ©BAI, Groningen.

 

Hier stond de kerktoren van het Klooster. Foto: © Harm Hofman

 


Exterieur van het klooster naar het oosten. Foto: ©Harm Hofman.

 

 

Foto: ©Harm Hofman.

 

 

Fundering noordwesthoek. Foto: ©Harm Hofman.

 

 

 

Fundering toren. Foto: ©Harm Hofman.

 

 

 

Kloostermuur met overkoepeling van de gracht. Foto: ©Harm Hofman.

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 24 juli 2018.
Update: 15 augustus 2022.
Update: 23 oktober 2022.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top