In het Album academicum over de periode 17 oktober 1856 tot 29 september 1877 uit het archief van de Senaat en de faculteiten van de Groningse universiteit staan alle inschrijvingen aan de universiteit Groningen over de genoemde periode. Al bladerend door dit album komt u op scannummer 126 een bijzondere inschrijving tegen. Op 20 april 1871 staat namelijk de inschrijving van ‘Aletta Henriëtte Jacobs, Sappemeer’. Ze heeft haar naam zelf in het register geschreven. Deze inschrijving is erg bijzonder, omdat Aletta Jacobs de geschiedenisboeken in is gegaan als de eerste studente die haar univeristaire studie succesvol afrondde. Aanvankelijk werd zij slechts voor een proefperiode van één jaar toegelaten en mocht zij niet deelnemen aan examens. Thorbecke, ‘grondlegger van de parlementaire democratie’, gaf vier dagen voor zijn overlijden Alette Jacobs toestemming om examens af te leggen. Naast deze inschrijving hebben de Groninger Archieven meer stukken over Aletta Jacobs, zoals het verslag van haar eerste examen en haar doctoraalscriptie.

 


 

 

Op 9 maart 2019 is het Album academicum (1856-1877) digitaal online gezet door de Groninger Archieven met inschrijving van Aletta Jacobs, maar ook de Requestboeken (1672 – 1805) met verzoeken van burgers aan het Stadsbestuur mét antwoord.

 

 

Link naar het Album academicum van het Groninger Archief

Terug naar de levensbeschrijving van Aletta JacobsDeze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 9 maart 2019.
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top