Bruno Santanera en zijn BioStabil
Gepost door:Harm Hillinga | Datum:20 juni 2023.


Bruno Cesare Ortelio Santanera is geboren in Turijn, Italië op 15 maart 1937, is een in Nederland woonachtige Italiaan die zichzelf 'magneto-mineraaltherapeut' noemt en die door velen als kwakzalver wordt beschouwd. Bij het grote publiek is hij bekend als de bedenker van de BioStabil 2000.

Verhuizingen
Santanera verhuist in de jaren 60 van Italië naar Amsterdam, waar hij een carrosseriebedrijf begint. Als hij in september 1969 hoort dat er een investeringsregeling zal komen voor bedrijven in Noordoost-Groningen, gaat hij een kijkje nemen in het Groningse plaats Godlinze. Hij besluit met zijn Nederlandse vrouw naar Godlinze te verhuizen. De subsidie loopt hij mis, doordat Godlinze net buiten de investeringszone valt, en het carrosseriebedrijf wordt omgebouwd tot een bedrijf waarin marmer wordt verwerkt tot wand- en vloertegels. Naast ruw marmer begint Santanera ook marmeren beelden en kunstnijverheidsartikelen uit Italië te importeren. Zijn tuin vol marmeren beelden bezorgt hem de bijnaam 'de marmerkoning'.


Bruno Santanera met zijn BioStabil.

Financiële problemen
Als Santanera in 1972 in financiële problemen raakt en geen horecavergunning krijgt voor een illegaal restaurant, gaat hij in hongerstaking. Piet Bakker, een journalist van de Winschoter Courant, schrijft een boek over Santanera, en Molly Geertsema, destijds minister van Binnenlandse Zaken brengt een privébezoek aan Godlinze[1].

Mineraaltherapie
Santanera begint enkele jaren later met mineraaltherapie, nadat hij door een kennis van hooikoorts zou zijn genezen door middel van mineralen. Zijn belangrijkste product is de BioStabil 2000®, een hanger met draaimechanisme. Santanera claimt onder meer in zijn reclame dat er een patent op de hanger zou rusten; dit is echter slechts een trademark (een geregistreerde naam met daarom de toevoeging ®). De hanger bevat een neodymium-magneetje, door Santanera omschreven als 'samengeperste zeldzame aarde uit Zaïre', en zou onder meer beschermen tegen 'elektromagnetische stress'. De hanger wordt verkocht door het bedrijf Tel Sell en wordt op televisie aangeprezen door Tineke de Nooij, maar door de Vereniging tegen de Kwakzalverij omschreven als kwakzalverij[2]. In maart 2004 oordeelt de 'Reclame Code Commissie' in hoger beroep dat de televisiereclame voor de hanger misleidend is en niet meer in de toenmalige vorm mag worden uitgezonden. In een nieuwe versie figureert de basisarts Roy Martina. Op 6 juni 2007 oordeelt de 'Reclame Code Commissie' dat ook deze versie niet langer mag worden uitgezonden.


Beeldentuin Klein Italië met restaurant Dell 'Arte, partycentrum Klein Italië, eetcafé 't Kippenhok en de marmerhandel van Roberto Santanera, de zoon van 'marmerkoning' Bruno Santanera in Godlinze. Foto: Hardscarf, oktober 2010. Licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Televisieprogramma Radar
Het televisieprogramma Radar laat begin maart 2004 weinig van de claims van Santanera heel en de verkoop stort vrijwel geheel in. Santanera spant een kort geding aan waarin hij een verbod op de website biostabil.sucks.nl eist. Santanera verliest dit geding, en ziet af van een geding tegen een tweede website. Hij spant ook een rechtszaak aan tegen Radar. Begin 2005 volgt de uitspraak. Ook deze zaak wordt door Santanera verloren. Eind 2005 wil hij de Sloterdijk Tandzorg Kliniek vervolgen omdat zij in een artikel bekendmaken dat BioStabil® reeds langer een geregistreerd merk van een heel ander product is. Het gaat hier om kunststof tanden voor kunstgebitten die worden geproduceerd door de firma Dentsply International.

Folders
In oktober 2016, twaalf jaar na de uitzending van Radar verspreidt Santanera 1,5 miljoen folders in de regio Hilversum met daarop de tekst: "dit beroemde programma maakt gebruik van vervalsingen, trucages, leugens of halve waarheden en manipuleert de nietsvermoedende kijker. Dit allemaal ter meerdere glorie van de zeer riant betaalde eindredactrice Antoinette Hertzenberg."[3] Ook maakt hij een film waarin hij poogt de bewijslast van de uitzending uit 2004 te weerleggen, en plaatst die op de videosite YouTube. De video is inmiddels verwijderd.

Opnieuw een rechtszaak
Santanera begint in 2017 opnieuw een rechtszaak tegen de uitzending van Radar. Hij zegt daarover tegen RTV Noord: "In de nieuwe zaak gaat het alleen over feiten. En die zullen de waarheid naar voren brengen."[4]

Santanera is gehuwd en heeft vijf kinderen. Enkele van deze kinderen figureren als tevreden 'klanten' in de televisiereclames voor de BioStabil 2000. Twee van de zoons, Oreste en Renato Santanera, drijven het keuken- en marmercentrum. Zoon Roberto heeft in Godlinze een horecabedrijf met een restaurant, een partycentrum en een eetcafé.


Het kantoor van Santanera in Godlinze naast de beeldentuin. Het bedrijf wordt gerund door zijn zoon Roberto. Foto: Hardscarf, oktober 2010. Licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

De BioStabil 2000
De BioStabil 2000 (ook bekend als BioStabil) is een hanger of armband met een draaimechanisme en een magneet, die door de maker Bruno Santanera een "therapeutische magneetsieraad" wordt genoemd. Santanera beweert het hangertje wereldwijd te hebben gepatenteerd, maar navraag bij diverse octrooibureaus levert op dat er wel patent is aangevraagd maar nooit is verleend.

De BioStabil 2000 zou zeldzame aarde uit Zaïre bevatten en is sterk magnetisch. Door het draaimechanisme van de BioStabil 2000 zou het hangertje elektromagnetische stress neutraliseren, wat een heilzame werking zou hebben. De hanger zou werken tegen klachten als slapeloosheid, moeheid, gebrek aan energie, af en toe opkomende pijntjes, enzovoort. Op de officiële website wordt, getuige een dankbrief, gesuggereerd dat de hanger bij vrouwen zwangerschap zou vergemakkelijken en dat de vruchtbaarheid ervan zou verbeteren[5].

Volgens de natuurwetenschap heeft een magneetveld invloed op magnetiseerbare materialen, zoals stukjes ijzer, en op elektrische stromen. In het lichaam komt weliswaar ijzer voor, maar niet in de vorm van stukjes, die opgebouwd zijn uit atomen, maar als ionen. In ons bloed zitten de ijzerionen 'verpakt' in rode bloedcellen en voor zover bekend is het in die situatie niet magnetiseerbaar. Door onze zenuwbanen lopen elektrische stromen en daar kan een magneetveld dus in principe invloed op hebben. In de natuurwetenschap is slechts één type magnetisch veld bekend. Rond ieder magneetje zit hetzelfde type magneetveld. De sterkte verschilt wel: die is afhankelijk van het type materiaal en de hoeveelheid. Het enige wat de BioStabil 2000 volgens de natuurwetenschap bijzonder zou kunnen maken, is de vorm van het magneetveld. Die hangt af van de verdeling van het magnetische materiaal in de magneet.

Webshop en televisie
De hangers en armbanden worden verkocht via een webshop op een meertalige website van Santanera. De "therapeutische magneetsieraden" worden aanvankelijk verkocht via het bedrijf Tel Sell en wordt op televisie aangeprezen door onder andere Tineke de Nooij, Vivian Boelen, Imca Marina en Roy Martina. In maart 2004 oordeelt de 'Reclame Code Commissie in hoger beroep dat de televisiereclame voor de hanger misleidend is, en niet meer in die vorm mag worden uitgezonden. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen, waarna de reclame weer op tv te zien is geweest.

Op 6 juni 2007 heeft de '' Reclame Code Commissie' ook de nieuwe, in 2004 gewijzigde reclame als misleidend bestempeld. De reclame blijft echter te zien op SBS6 en RTL. Uitspraken van de 'Reclame Code Commissie' hebben een signalerende functie, maar zijn geen bindende uitspraken. Tel Sell is dan ook niet verplicht de reclame terug te trekken.

Later wordt de BioStabil 2000 door Tel Sell in Vlaanderen verkocht. Dit gebeurt daar middels de originele ongewijzigde commercial, die in Nederland door de 'Reclame Code Commissie' als misleidend wordt gezien!.

De BioStabil-hanger is ook een tijdje te koop geweest via bol.com als "therapeutische magneet ketting met hanger, 12.000 Gauss met neodymium magneet en uniek gepatenteerd draaisysteem".

De BioStabil wordt in Godlinze in diverse uitvoeringen nog steeds verkocht. Op de website biostabil.net zijn de verschillende uitvoeringen, zoals een magneetarmband, een ketting of een hanger, zichtbaar gemaakt en daar ook te bestellen. Het bedrijf heet daar 'Magnetic Field Research Medical Center'.

De website omschrijft de armbanden en hangers als volgt:

'Waarom De BalanseSensor magneetarmband?
Het menselijk lichaam heeft elektriciteit (plus + en min –) en magnetische velden (noord + en zuid –), dit noemen we elektromagnetisme. Deze spanningen zijn niet stabiel, ze wijzigen constant door allerlei invloeden. De BalanceSensor reageert op Uw lichaam, heeft U bijvoorbeeld teveel positieve (+) lading dan draait de BalanceSensor naar de negatieve (–) zijde, ontlaadt hiermee Uw lichaam en zorgt ervoor dat het teveel aan spanning (plus + en min –) wordt weggenomen. Uw lichaam wordt in balans gebracht. Hiermee worden de klachten zowel psychisch als lichamelijk voorkomen, afgeremd en mogelijk genezen.

Waarom moet de BalanceSensor magneetarmband in staat zijn vrij te draaien?
Magneet armbanden zijn vaak voorzien van zogeheten 'vaste' magneten en werken niet op de juiste manier, omdat deze magneten altijd maar één vaste lading geven aan het lichaam. Altijd positief + of altijd negatief –. Magnetische armbanden met 'vaste' magneten zijn niet in staat vrij te draaien. Dit met als gevolg dat de spanningsverdeling in Uw lichaam niet in balans raakt en daardoor wellicht juist meer verstoord raakt. Een magnetische armband moet zich altijd kunnen aanpassen aan wat Uw lichaam nodig heeft. De therapeutisch magnetische armbanden uit de BalanceSensor collectie kunnen volledig vrij draaien.

De sterkste magneetarmband verkrijgbaar!
De meeste magnetische armbanden zijn voorzien van een magneet met een magneetkracht van tussen de 0,12 Tesla (1200 Gauss) en 0,18 Tesla (1800 Gauss). De therapeutisch magneet armband "De BalanceSensor" met neodymium magneet heeft een magneetkracht van ruim 1,2 Tesla (ruim 12.000 Gauss). Neodymium magneten zijn de krachtigste en duurzaamste magneten en verliezen nooit magneetkracht[6].

 

Roberto Santanera
Op www.santanera.nl kunnen we over de zoon van Bruno Santanera lezen: 'De meest markante horeca & sympathieke ondernemer van Groningen". Hij is daartoe benoemd door de burgemeester. In zijn 'Ristorante dell Arte' kun je luxe en betaalbaar lunchen met een Italiaanse salade, een broodje uit de oven met gegrild varkensvlees en saus van het huis, maar ook de Tortellini alla Roberto is beschikbaar. Verder kun je er genieten van beeldentuin 'Klein Italië'; Roberto verzorgt import, export en verkoop van beelden en ornamenten aan groothandelaren, bedrijven en particulieren. Een bezoekje aan de Allersmaweg 2 te Godlinze is dan ook zeer aan te bevelen, al was het maar om te genieten van een flesje parfum voor dames of heren.


Noten:
1 Geertsema bij Santanera. Tubantia, 21 nov 1972.
2 Website Vereniging tegen de Kwakzalverij. Bruno Santanera en de merknaam BioStabil. Vereniging tegen de Kwakzalverij, 17-10-2005.
3 Uitvinder BioStabil verspreidt 1,5 miljoen foldertjes om TROS zwart te maken. NH Nieuws, 31 okt 2016. Gearchiveerd op 19 maart 2023.
4  Bruno Santanera weer naar de rechter over de BioStabil. RTV Noord, 11 april 2017 .
5 De BioStabil 2000 - Bedankbrieven, 2 november 2007 .
6 Website www.biostabil.net..


 
Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres. Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 20 juni 2023.

Revisie: 30 juli 2023.
Samenstelling: © Harm Hillinga.