Koert Stek (Drieborg, 10 november 1926 - Winschoten, 14 oktober 2012) is een communistisch politicus geweest uit de provincie Groningen. Hij is onder meer gedeputeerde in Groningen namens de CPN. Ook is hij jarenlang raadslid en wethouder van de gemeente Beerta en na de opheffing daarvan van de gemeente Reiderland. Hij heeft grote bezwaren tegen de koers van zijn partij in de aanloop naar fusie met PSP en PPR en weigert lid te worden van GroenLinks. Met geestverwanten in met name Oost-Groningen richt hij de NCPN op, waarvoor hij de laatste jaren van zijn actieve politieke leven in de raad van Reiderland heeft gezeten. Bij zijn afscheid als raadslid en wethouder in 1998 wordt hij benoemd tot ereburger van Reiderland. In de jaren vijftig van de vorige eeuw studeert hij in Moskou aan de partijschool. Zijn broer, Kees Stek, is jarenlang raadslid voor de CPN in Dordrecht.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 haalt hij, samen met Hans Heres, een absolute meerderheid (50,2% van de stemmen en 7 van de 13 zetels) in de raad van Reiderland. Daarmee maakt hij van Reiderland het laatste communistische bolwerk van Nederland. Stek wordt dan ook weer wethouder.

Stek begint zijn loopbaan voor de oorlog als arbeider. De eerste jaren na de oorlog is hij slikwerker in de Carel Coenraadpolder, in het noordoosten van de provincie. Als CPN-voorman loopt hij later 'stage' in Moskou.

Engel Modderman van de Verenigde Communistische Partij, de VCP in de gemeente Oldambt, maakt Stek mee in zijn tijd bij de CPN en de NCPN. Later scheidt Modderman zich af van Koert Stek en de zijnen om de VCP te beginnen. Dat zet natuurlijk kwaad bloed, maar Modderman beschouwt Stek nog steeds als zijn leermeester.

 

Fascisme

Koert heeft al op jonge leeftijd het fascisme leren kennen. Zijn vader, Luppo Stek, wordt met een groot aantal plaatsgenoten, als lid van de CPN, door de Duitse bezetters van ons land opgepakt en via kamp Amersfoort, naar Buchenwald versleept en daar vermoord.

Koert wordt mede daardoor, net als twee broers, in 1945 lid van de CPN, waarin hij diverse (bestuurs)functies heeft vervuld even­als binnen de NCPN. Voor de CPN is hij afdelings- en districts­bestuurder geweest, alsmede lid van het partijbestuur.

Koert is jarenlang lid van de gemeenteraad van Beerta en 14 jaar wethouder. Ook is hij acht jaar lid van het college van Gedeputeerde Staten voor de CPN. Koert doorloopt bovendien de partij­school in Moskou.

 

In zijn werkwijze staat steeds voorop de vraag: doe ik het goed voor de partij en voor de bevolking? Zo werkt hij en op dezelfde wijze leert hij ook jongere kameraden hoe ze moeten optreden. Of het nu gaat om acties in de vredesbeweging, zoals de strijd tegen de neutronenbom, om huuracties of om het openhouden van scholen, maakt geen verschil.

 

Koert is ook nauw betrokken bij de Groningse Volkscongressen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Hij is betrokken bij de verdediging van de CPN tegen lieden die de partij van binnen uit willen vernietigen, zoals de Bruggroep in de jaren vijftig. Maar ook bij de strijd tegen de opheffing van de CPN en het opgaan in GroenLinks. Hij vecht met veel anderen in Oost-Groningen voor het behoud van de CPN.

 

Als die strijd wordt verloren, gaat hij niet bij de pakken neerzitten, maar wordt hij landelijk één van de initiatiefnemers voor de oprichting van de NCPN.

 

Afb. links: Koert Stek hangt op 1 april 1982 de eerste en enige CPN-burgemeester van Beerta, Hanneke Jagerma de ambtsketen om. Bron: Nationaal Archief. Auteur: Hans van Dijk. Licentie: Creative Commons.

 

Een van de hoogtepunten in de loopbaan van Koert voor de CPN is dat hij als loco-burgemeester van de gemeente Beerta in 1982 als eerste en enige CPN-burgemeester in Nederland de ambtsketen mag omhangen bij Hanneke Jagersma.

Met het opgaan van de gemeente Beerta in Reiderland is Koert ook raadslid voor de CPN en NCPN geweest en in de periode 1994 tot 1998 wethouder.

 

Nadat hij op 71-jarige leeftijd stopt als raadslid, wordt hij benoemd als ereburger van de gemeente Reiderland, waarbij hij trouwens zelf niet aanwezig is geweest. Hij hoeft niet als persoon in de belangstelling te staan. Wel blijft hij actief lid van de NCPN op talrijke punten. Tot zijn laatste werkzaamheden behoort die van contributieloper in zijn dorp Beerta.

 

Hij kan al het werk voor de partij doen omdat hij de volle ondersteuning van zijn vrouw en kinderen heeft gekregen.

Koert Stek is 85 jaar geworden. Hij is getrouwd geweest met Tjaaktje Kampgine Stek-Wolthers en hebben twee dochters gekregen. De laatste keer dat ik Stek heb gezien is in een tent in 2010 tijdens een dorpsreünie in Drieborg. De laatste jaren hebben hij en zijn vrouw in de Bouwteheerd te Beerta gewoond. Tjaakje is overleden op 15 oktober 2020.

 

Levensloop

1953 – 1970 Lid gemeenteraad van Beerta
1970 – 1978 Lid Gedeputeerde Staten van Groningen
1978 – 1989 Lid gemeenteraad van Beerta
1990 – 1998 Lid gemeenteraad van Reiderland; bij zijn afscheid wordt hij benoemd tot Ereburger van de gemeente Reiderland

 

Bronnen:

- Wikipedia, Koert Stek.
- Koert Stek 'In memoriam', 25-10-2012 uit Communistische Jongerenbeweging op www.voorwaarts.net.

 

 

Video's:

Video: Alex Vissering, Groanrepubliek. (Geluid aanzetten!)
Video: Lenins erf in Finsterwolde. (Geluid aanzetten!): Video van het dorp Finsterwolde in Oostgroningen - De werving voor de Nieuwe Communistische Partij Nederland NCPN - De Rijdende winkel - Hoe de dorpsbewoners dachten over de Rijke Boeren en Gekeuvel in het Bushokje + een korte verschijning van Fré Meijs - vriend van de gewone man en de arbeiders. Met veel beelden van Koert Stek.

 


 


 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.
Hoogeveen,4 januari 2019.
Update: 16 oktober 2020.
Revisie: 17 december 2023.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top