Het oude gemeentehuis van Grijpskerk uit 1913 (hoek Molenstraat-Jonkerslaan) werd gebouwd ter vervanging van een ouder gemeentehuis uit 1887 aan overkant van de straat (hoek Herestraat-Jonkerslaan). Voor 1887 huurde de gemeente ruimte in het logement Hotel Vogelzang. Bron afb.: Wikipedia.

In het transformatorhuisje aan de Bosscherweg bij Grijpskerk zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonskaarten van zo'n 3500 inwoners van de gemeente verstopt.

 

Het begint allemaal met het bevel van de Duitse bezetter aan de burgemeester van Grijpskerk, Adrianus van de Nadort, om mensen te leveren voor het graven van schuttersputjes in Drenthe ter bescherming van Duitse soldaten. De burgemeester weigert dit en duikt onder.

 

Om de Duitse actie te saboteren, besluit hij samen met politieagent Reint Middel en verzetsman Hindrik van Dijk het bevolkingsregister van Grijpskerk te verstoppen.

In de nacht van 26 op 27 oktober 1944 brengen de mannen de persoonsbewijzen in twee postzakken naar het transformatorhuisje op een afgelegen plek tussen de weilanden. Van Dijk heeft via zijn werk een sleutel.

 

De verzetsgroep-Van Dijk wordt in maart 1945 opgepakt. Twee mannen worden vermoord, anderen worden gevangen gezet in het Scholtenshuis in de stad Groningen. Reint Middel duikt onder. De opvolger van Van Dijk, Arend Jan Dijkstra, is bang dat de postzakken vol persoonsbewijzen gevonden zullen worden en laat ze zakken in de kelder van het transformatorhuisje. Hindrik van Dijk wordt op 8 april 1945 door de Duitsers vermoord.

 

 

Noten, bronnen en referenties:

Canon van Westerkwartier.

Wikipedia (foto).

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 10 aug. 2017.
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top