Systeemkaart van Hendrik Frans Dresselhuis. Bron: RHC GA, Groninger Archieven.

 

Hendrik Frans wordt geboren in Nieuweschans op 3 maart 1902 als zoon van Jan Dresselhuis (1865-1941) en Harmke Van Der Molen (1878-1907). Hij is getrouwd met Gesiena Boekhold (1911-1999) met wie hij twee jonge kinderen heeft gekregen. Het gezin heeft gewoond aan de Voorstraat 14 te Nieuweschans. Dresselhuis is gereformeerd en smid van beroep. Zijn verzetssysteemkaart vermeldt dat hij het plaatselijke hoofd is geweest van het Nationaal Steun Fonds. Hij behoort tot de L.O. Nieuweschans, doet koerierswerk en is ook actief geweest met illegale lectuur.

 

Uit naoorlogse verhoren van Sicherheitsdienst medewerkers komt later naar voren dat Dresselhuis ook inlichtingenwerk heeft verzorgd voor de illegale spionagegroep Marx (Max). Op 20 februari 1945 wordt Hendrik Frans aangehouden en vastgezet in het Huis van Bewaring in Groningen. Dresselhuis wordt door de Duitsers gedood aan de Voorsteweg in de Oosterduinen bij Norg op 8 april 1945. Hij is dan 43-jarige jaar. Samen met hem worden ook Sietse Hendrik Willem Bergsma, Douwe Denkema, Bernard Theodoor Gernaat, Hendrik Tjapko Huininga, Jan Kamminga, Dirk Kruitbosch en Hendrik Nagel gedood. Ter plaatse staat nu een monument.

 

Postuum is hem het Verzetsherdenkingskruis (VHK) toegekend. De H.F. Dresselhuisstraat in Nieuweschans is naar hem vernoemd. Dresselhuis is herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats te Nieuweschans, waar ook zijn echtgenote in 1999 is begraven.

 

Bron:
RHC GA. Groninger Archieven.

 

Graf van Hendrik Frans Dressehuis en Gesiena Boekhold op de begraafplaats te Nieuweschans. Bron: Graftombe.nl.

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 19 februari 2019..
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top