Christoffel Cirksena van Oost-Friesland (Aurich, 8 oktober 1536 - Komárom, 29 september 1566) is de tweede zoon van Enno II van Oost-Friesland en Anna van Oldenburg en een broer van de graven Edzard en Johan. Anders dan zijn broers houdt graaf Christoffel zich niet bezig met politiek, maar legt hij zich toe op een militaire carrière.

 

 

Christoffel sneuvelt

 

Hij sneuvelde op 29-jarige leeftijd tijdens het beleg van de Hongaarse grensstad Komárom door de Turken. Hij is niet getrouwd geweest, maar krijgt ongeveer een jaar voor zijn dood wel een natuurlijke dochter uit zijn relatie met een barbiersdochter uit Aurich. Het kind wordt Catharina genoemd, naar haar tante Catharina van Zweden, die in 1559 getrouwd is met Christoffels broer Edzard.

 

 

Uitgehuwelijkt

 

De dochter wordt in 1585 door de familie van haar biologische vader uitgehuwelijkt aan de ruim 50 jaar oudere drost van Emden, Ocko Frese. Na diens dood in 1591 hertrouwt Catharina Cirksena met de Groninger edelman Egbert Alberda (1566-1604).

 

 

Via de afstamming van beide kinderen uit dit huwelijk zijn veel Groningse adellijke en patricische families geparenteerd aan het grafelijke huis van Oost-Friesland.

 

 

 

  Gerelateerde artikels:  
  Voorafgaand artikel Johan I Cirksena van Oost-Friesland (1506-1575) (niet regerende graaf)
  Volgend artikel Johan II van Oost-Friesland (1538-1591) (1561-1591 mede regerend)

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed.

Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen.........

geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.

Hoogeveen, 12 december 2020.
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top