Enno I graaf van Oost-Friesland, geboren 1460 in Friedeburg en overleden op 19 februari 1491 is van 1466 tot aan zijn dood graaf van Oost-Friesland. Hij behoort tot het huis Cirksena. Enno I is de oudste zoon van graaf Ulrich I van Oost-Friesland uit diens huwelijk met Theda Ukena. Na de dood van zijn vader in 1466 wordt hij graaf van Oost-Friesland, wegens zijn minderjarigheid onder het regentschap van zijn moeder. Omdat hij andere interesses heeft dan te regeren, blijft zijn moeder ook nadat hij volwassen wordt de regeringszaken beheren.

 

 

Graaf Enno I Cirksena van Oost-Friesland. Schilder: onbekend. Bron: Ostfriesischelandschaft. Licentie: Public Domain.

 

Ridder Enno I

 

In de jaren 1480 neemt hij meer en meer verantwoordelijkheden op zich, maar een formele machtsoverdracht vindt niet plaats. In 1489 trekt hij op pelgrimstocht naar Palestina, waar hij in de Heilig Grafkerk van Jeruzalem tot ridder wordt geslagen.

 

Zus Almut wil trouwen

 

Tijdens zijn afwezigheid worden zijn zus Almut en Engelman van Horstell, de drost van Friedeburg, verliefd op elkaar. Het koppel smeedt zelfs huwelijksplannen, waar Theda zich erg tegen verzet. Niettemin gaat Almut samen met haar verloofde in zijn burcht in Friedeburg wonen. Ze beweert dat haar broer akkoord gaat met de verbintenis en neemt als 'bruidsschat' familiejuwelen mee.

 

Enno wil zijn zuster terug

 

Als Enno in februari 1491 terug in Oost-Friesland is, blijkt het tegendeel echter waar. Ervan overtuigd dat zijn zus door haar geliefde is ontvoerd, is hij vastberaden om het koppel te achtervolgen. In een veld vlakbij Friedeburg roept hij Engelman ter verantwoording. De drost blijft volharden dat hij van Almut houdt en weigert haar aan Enno te geven. Hij bereikt op tijd de Friedeburg, achternagezeten door Enno.

 

Enno verdrinkt in de gracht

 

Als de graaf met zijn zware wapenuitrusting de burchtgracht wil oversteken, die — aangezien het winter is — is dichtgevroren, valt hij door het ijs en verdrinkt. Enno wordt bijgezet in de Grote Kerk in Emden. Aangezien hij ongehuwd en kinderloos is gebleven, volgt zijn jongere broer Edzard I hem op als graaf van Oost-Friesland.

 

 

 

  Gerelateerde artikels  
  Voorafgaand artikel Ulrich I Cirksena van Oost-Friesland (1408-1466)
  Volgend artikel Edzart I Cirksena van Oost-Friesland (1461-1528)

 

 

 

 

Bronnen, noten en/of referenties:

 

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Enno I. (Ostfriesland) op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt.

 


 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed.
Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...
geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 12 december 2020..
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top