Jan III graaf van Rietberg (Aurich, 1566 – 23 januari 1625) is een Duits edelman en veldheer. Hij is de tweede zoon van graaf Edzard II van Oost-Friesland uit diens huwelijk met de Zweedse prinses Catharina, dochter van koning Gustaaf I. Hij wordt luthers opgevoed maar bekeert zich tot het katholicisme. Hij huwt met zijn nicht Sabina Cirksena, de dochter van zijn oudere broer en graaf van Oost-Friesland Enno III.

 

 

Het graafschap Rietberg. Karte der Grafschaft Rietberg aus dem "Theatrum orbis terrarum, sive, Atlas novus" von Willem Janszoon und Joan Blaeu, erstellt 1645 bis 1662. Gemaakt tussen 1645 en 1662. Auteur: Willem Janszoon und Joan Blaeu, Scan wohl von Benutzer:Bodo-stratmann (Genwiki). Licentie: Public Domain.

 

 

In 1600 staat Enno III in het verdrag van Berum het graafschap Rietberg af aan zijn dochter Sabina Cirksena. Zij worden de stichters van een Oost-Friese zijtak te Rietberg. Onder invloed van haar echtgenoot wordt Sabina katholiek en wordt de Contrareformatie ingevoerd in Rietberg. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Ernst Christof van Rietberg (1606-1640).

 

Jan III is veldheer in dienst van de Habsburgse keizer en later van de Spaanse koning tijdens de Dertigjarige Oorlog. Hij herovert Paderborn op de protestanten. Hij wordt in 1618 tot ridder geslagen in de Orde van het Gulden Vlies.

 

 

 

Noten en bronnen:

 

*Frank Judo, Christoph Gretsil, graaf van Emden, heer van Rumst - een eerste kennismaking, Geschiedkundige kring Rumesta - jaarboek 2019, p. 50-55

 

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed.

Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen.........

geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.

 

 

Hoogeveen, 12 december 2020.
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top