Rudolf Christiaan Cirksena van Oost-Friesland (25 juni 1602 - Berum, 16 april 1628) is van 1625 tot aan zijn dood graaf van Oost-Friesland. Hij behoort tot het huis Cirksena. Rudolf Christiaan is de tweede zoon van graaf Enno III van Oost-Friesland en diens tweede echtgenote Anna, dochter van hertog Adolf van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. In 1625 volgt hij zijn vader op als graaf van Oost-Friesland.

 

 

Ongesigneerd portret van Enno II Cirksena. Het wordt ook aangenomen dat dit Rudolf Christiaan moet zijn en is gemaakt rond 1750. Het bevindt zich in het 'Historical Museum te Aurich (photography by Pixelfehler, 2006-06-209). Licentie: Public Domain.

 

Harlingerland en graafschap Oost-Friesland worden verenigd

 

Hij bereikt een vergelijk met de Staten, die hem vervolgens huldigen. Onder zijn leiding worden Harlingerland en het graafschap Oost-Friesland definitief verenigd. Tijdens zijn regeringstijd is Oost-Friesland een terugtrekgebied en kwartier van buitenlandse troepen die deelnamen aan de Dertigjarige Oorlog. Dit geldt als het begin van de veenkolonisatie. In 1628 raakt hij betrokken bij een gevecht met een luitenant van de in Berum ingekwartierde keizerlijke troepen aangevoerd door generaal Matthias Gallas.

 

Zijn dood

 

Rudolf Christiaan wordt in het linkeroog gestoken en stierft aan de gevolgen van zijn wond. Rudolf Christiaan is op het moment van zijn dood verloofd met een Brunswijkse prinses. Omdat hij kinderloos gebleven is, wordt hij als graaf van Oost-Friesland opgevolgd door zijn broer Ulrich II.

 

 

 

 

Rudolf Christiaan van Oost-Friesland in een twist gedood door een wond aan zijn oog, 1628, Jan Luyken, 1698. Objecttype: prent boekillustratie. Objectnummer: RP-P-1896-A-19368-1438. Catalogusreferentie: Van Eeghen 2025. Opschriften / Merken: verzamelaarsmerk, verso, gestempeld: Lugt 2228. Vervaardiger: prentmaker: Jan Luyken. Uitgever: Pieter van der Aa (I). Plaats vervaardiging: prentmaker: Amsterdam uitgever: Leiden Datering: 1698 Fysieke kenmerken: ets en tekst in boekdruk op verso Materiaal: papier Techniek: etsen / boekdruk Afmetingen: blad: h 111 mm × b 158 mm Toelichting Illustratie uit: Gottfried, Johann Ludwig. Historische kronyck; vervattende een (...) beschrijvingh der aldergedenckwaerdigste geschiedenissen des weerelds, van den aenvangh der scheppingh tot (...) 1576 (2 delen). Leiden: Pieter van der Aa, 1698, dl. I, p. 1383. Onderwerp Wat: duellingviolent death by sword Wanneer: 1628 - 1628 Wie: Rudolf Christiaan van Oost-Friesland Verwerving en rechten Verwerving: aankoop jul-1896 Copyright: Publiek domein. Bron: Rijksmuseum Amsterdam.

 

 

  Gerelateerde artikels  
  Voorafgaand artikel Enno III van Oost-Friesland (1563-1625) (1599-1625)
  Volgend artikel Ulrich II van Oost-Friesland (1605-1648) (1628-1648)

 

 

Noten en bronnen:

 

it artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Rudolf Christian op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt.


 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed.

Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen.........

geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.

Hoogeveen, 12 december 2020.
Samenstelling: © Harm Hillinga
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top