Niet gesigneerd portret van Ulrich II Cirksena van Oost-Friesland uit circa 1750. Bron: Historisch Museum Aurich. Foto: 29 juni 2006. Licentie: Public Domain.

Ulrich II van Oost-Friesland wordt geboren in een niet bekende plaats op 6 juli 1605. Hij overlijdt te Aurich op 1 november 1648. Ulrich III is het vijfde kind van Enno III van Oost-Friesland en van zijn tweede echtgenote Anna van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Na de dood van zijn broer Rudolf Christiaan in 1628 wordt hij graaf van Oost-Friesland tot 1648.

 

Tijdens zijn regeerperiode valt de Dertigjarige Oorlog, waarbij de bevolking van Oost-Friesland veel te lijden heeft van de troepen van Mansfeld. De enige uitzondering is Emden, omdat de kort tevoren gebouwde Emder Wall de stad behoedt voor de vreemde troepen.

 

Zelf houdt Ulrich van eten en drinken en doet weinig om het leed van de bevolking te lenigen. Midden in de oorlog laat hij in Aurich een park, de Julianenburg, aanleggen voor zijn vrouw, Juliana, dochter van Lodewijk V van Hessen-Darmstadt. Zijn weduwe neemt na zijn dood het regentschap waar voor hun minderjarige kinderen, Enno Lodewijk en George Christiaan.

 

 

 

 

 

  Gerelateerde artikels:  
  Voorafgaand artikel Rudolf Christiaan van Oost-Friesland (1602-1628) (1625-1628)
  Volgend artikel Enno Lodewijk van Oost-Friesland (1632-1660) (1648-1660)

 

 

 

 

Noten, bronnen, referenties:

 

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Ulrich II. (Ostfriesland) op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt.

 

 

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed.

Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen.........

geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.

 

 

Hoogeveen, 12 december 2020
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top