Groenbroek en Gernaat

 

“Als je maar lang genoeg zoekt, zal je ontdekken dat de Groningers in feite bijna allemaal familie van elkaar zijn”. Dat vertelde de spreekster van de Groninger Archieven onlangs tijdens een lezing in Rolde. Terwijl ik bezig ben met de parenteel van de familie Gernaat af te werken, kom ik, als een toevalstreffer deze waarheid ook in onze familie op het spoor.

De drie Groenbroekjes, Jannie, Jan en Roel zijn niet alleen familie van Jacob, Roelie en Geertje Gernaat omdat hun moeder zussen zijn en zij dus neven en nichten van elkaar zijn en dat via moeders zijde. In het eerste geval is de dat zus Heika (de Vries) en in het tweede geval Gepke (de Vries).

De familie Groenbroek en Gernaat hebben echter ook een andere familieband. Het volgende verhaal zal dat aantonen. Het gaat hierbij om de nazaten via vaders zijde bij de familie Groenbroek en Gernaat.

 

 

Huwelijksakte
Afb. boven: Het eerste deel van de huwelijksakte van Gerardus Groenbroek, 23 jaar, zoon van Jan Groenbroek en Geertje Kettler
en Geertje Gernaat, 22 jaar, dochter van Jan Gernaat en Hinderika Keulen op 16 mei 1929 te Scheemda.
De getuigen bij het huwelijk zijn Hendrik Leffring, 44 jaar, veldwachter, wonende te Scheemda en Trijntje Klok, 32 jaar,
adunct-commies, wonende te Scheemda. (Bron: GA, BSH Scheemda 1929, akte nr. 11, dd 16 mei 1929).

 

Op 8 aug. 1905 wordt in Midwolda Gerardus Groenbroek geboren. Hij is een zoon van Jan Groenbroek en Geertje Kettler en een broer van Jan Groenbroek (1910-1994), de vader van Jannnie, Jan en Roel en dus hun oom. Op 16 mei 1929 trouwt Gerardus in Scheemda met Geertje Gernaat, geboren op 5 febr. 1907 te Midwolda, overleden op 1 okt. 1987 (plaats van overlijden is niet bekend). Bij de naam ‘Gernaat’ spitsen we dus al even onze oren. Geertje Gernaat is 80 jaar geworden. Bij hun huwelijk is Gerardus Groenbroek 23 jaar en Geertje Gernaat 22 jaar. Zij is de dochter van Jan Gernaat, geboren 17 mei 1867 te Midwolda. Jan is een zoon van Harm Gernaat en Stijntje Meijer en huwt 10 augustus 1893 Hinderika Keulen, een dochter van Wessel Keulen en Anna Endeman. Jan wordt timmerman en hij gaat met Hinderika in Midwolda wonen.

 

Als we Jan Gernaat terug volgen in mannelijke lijn komen we na vijf generaties terug, terecht bij Mense Jans Gernaat, gedoopt 3 april 1735, en Wupke Harms (zie de parenteel van Jan Hartogs en Elsjen Gerrits). Een van hun zoons is Harm Menses Gernaat, gedoopt op 4 maart 1735 in Midwolda. Hij huwt Martjen Aaldriks, geboren ca 1733 te Nieuw Scheemda en overleden 11 december 1817 te Scheemda. Zij is oorspronkelijk trouwens afkomstig van Scheemderhamrik. Op 3 november 1765 hertrouwt zij voor de kerk met Gerrit Jans een zoon van Jan Hartogs en Elsjen Gerrits, de stamouders van het geslacht Gernaat.

Hieruit volgt dat bij Gerardus Groenbroek dus een (Geertje) Gernaat introuwt. Van een bloedlijn tussen Gerardus Groenbroek en Geertje Gernaat is echter geen sprake, van een verre verwantschap echter zeer zeker; ze hebben een verre neef/nicht verhouding!


 

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.

 

 

Hoogeveen, 13 maart 2012

Verhaal: © Harm Hillinga

Klik hier om naar het menu GENEALOGIE te gaan.
Top