Sinds enkele maanden zijn de NazatenDeVries op zoek naar een aantal ‘verloren’ famillieleden. In november 2008 komt neef Roel Groenbroek de broers Geert en Okko Nanninga op het spoor. Tot zijn stomme verbazing blijken ze allebei in Assen te wonen, niet eens zover van zijn woning. Hij maakt een afspraak voor een bezoek aan een van de twee broers. De andere helft komt later aan de beurt, want daar heeft men het momenteel even te druk met timmeren. Als Roel op maandagmidag 1 december 2008 bij één van de twee aanbelt, blijken ze tot Roels verrassing allebei daar hun opwachting te maken.

 

Geert is de oudste van de twee. Hij is geboren op 20 juli 1918 in Assen en is getrouwd geweest met Johanna Carolina (Anneke) van Pienbroek, geboren 15 februari 1921 in Zoetermeer. Zij overlijdt omstreeks februari 1970. Ze krijgen samen 6 kinderen. Henriëtte Annette Gepkea (geboren 1946), Gerda (geboren 1948), Nanno (geboren 1950), Adrianus Johannes (geboren 1953), Johanna Carolina (geboren 1954) en Brenda (geboren 1958).

 

Okko wordt vijf jaar later geboren en wel op 7 november 1923 in Assen. Hij trouwt met Hettien (Hetty) Duiker, geboren op 17 juni 1923 te Assen. Zij is overleden op 12 maart 2007 in Assen. Dat is nog niet zo lang geleden en het is dan ook merkbaar dat Okko nog steeds om haar rouwt. Okko en Hettie krijgen drie kinderen, Jeannette (geboren in 1948), Antje Gepkea (geboren te Veenhuizen 1950, overleden 1953) en Nanno (geboren te Alkmaar, 1954).

 

Geert en Okko komen uit een gezin van vijf kinderen, met Roelfien, Jan Tonnis en Berend (Bé) Wilhelm. Waarvan Roelfien, Jan Tonnis en Bé zijn overleden. Naast Geert en Okko is alleen de echtgenote van Jan Tonnis, Lies, nog in leven. Zij verblijft in een bejaardentehuis is Hasselt. Hun gemeenschappelijke ouders zijn Nanno Nanninga (1894-1966) en Antje Gepkea Boelmans (1895-1958). Deze Nanno is de zoon van Geert Nanninga (1862-1930) en Moetje Kiewiet (1864-1904). Hij komt uit een gezin van zeven kinderen, waaronder Geertje (1883-1946), Jan (1889) en Elzien (1894-1957). Daarnaast komt er in 1884 een levenloos kindje ter wereld, wordt er in 1886 een zoon Jan geboren die maar 8 maanden oud wordt en een derde zoon Jan ziet in 1887 het levenslicht. Ook hij sterft als hij ongeveer 1 jaar oud is. Alle kinderen worden geboren in Finsterwolde. Onze grootmoeder Geertje Nanninga wordt op 8 juni 1883 geboren en huwt op vrijdag 8 mei 1903 onze grootvader Roelf Borgert de Vries, geboren op 13 maart 1878 te Finsterwolde.

 

Okko vertelt

Geert vertelt dat hij in de oorlog drie jaar als krijgsgevangene heeft vast gezeten. Eerst heeft hij in Polen gezeten en later in Duitsland. Als Geert te dicht bij het prikkeldraad komt, roepen de Duitsers tegen hem: “Geh zurück du Hund!”. Geert weet ook nog iets te vertellen over de Reiderwolderpolder, waar hij veel Limburgers heeft gekend. Eén daarvan Piet van der Kruijs heeft daar ook vertoefd en heeft in die periode Moutje de Vries leren kennen.

 

Okko is tijdens de oorlog ondergedoken geweest aan de Zwaagsterweg bij Jan Groenbroek en Eike (Elsie) de Vries. Als hij op een gegeven moment met de trein naar Assen moet, wordt hij vergezeld van Jannie Groenbroek, dochter van Jan en Eike. Met haar rieten koffertje reist zij dan met hem mee. Ze moeten erg oppassen voor 'die Grünen'. In de stad Groningen overnachten ze en op het station in Assen moeten ze via een vluchtweg (Okko heeft het hier over een muur) om langs de Duitsers te komen, wat lukt. Okko vertelt nog een leuke anekdote over (oom) Jans Wesselink. Jans wordt in Beerta gepakt met zijn auto en heeft een borrel teveel op en wordt aangehouden door de politie. Hij is als de dood dat hij de bak in moet en vraag advies aan Okko die dan directeur is van de gevangenis te Winschoten. Jans zijn bedrijf kan hem geen minuut missen en zijn twee zoons zijn nog te klein om het werk van hem over te nemen..… Okko adviseert Jans om een goede advocaat te nemen en zo komt Jans er met een boete vanaf.

 

Het is de bedoeling van Roel Groenbroek geweest, om beide familieleden in januari 2009 samen met mij opnieuw te gaan bezoeken om nog meer verhalen los te krijgen. Dat gesprek heeft echter nooit plaatsgevonden, want Nanno overlijdt op 1 april 2010 en Okko op 13 juli 2010.

 

 

Noten, bronnen en referenties:

Noten, bronnen en referenties:

Ingezonden door Riekus van der Wal
Oorspronkelijke datum publicatie en bron niet bekend
Geredigeert en bewerkt Bewerkt voor NZD door de webmaster

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven).Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de Disclaimer voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 1 december 2008.
Intervieuw: Roel Groenbroek.
Update: 7 december 2021.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top