Aleksej Nikolajevitsj RomanovAleksej Nikolajevitsj RomanovAleksej Nikolajevitsj Romanov (Peterhof, 12 augustus 1904 - Jekaterinenburg, 17 juli 1918) is de zoon van tsaar Nicolaas II en tsarina Alexandra Fjodorovna. Hij is na zijn zussen Olga, Tatjana, Maria en Anastasia het vijfde kind van de tsaar en tsarina. Als enige zoon is hij troonopvolger. De Duitse keizer Wilhelm II was een van Aleksejs peetooms.

Aleksej lijdt aan hemofilie wat in die tijd niet te behandelen is. De tsaar heeft besloten om deze ziekte geheim te houden voor het Russische volk, zodat de Russen zich geen zorgen hoeven te maken over de troonopvolging. Aleksej heeft gedurende zijn jeugd vaak interne bloedingen, waardoor hij perioden niet kan lopen. Hij wordt dan gedragen door een lijfwacht. Voor de bloedingen, die bijzonder pijnlijk zijn, krijgt hij geen pijnstillers. Dit om te voorkomen dat hij hieraan verslaafd zal worden. Het lijkt erop dat de bloedingen worden gestopt door de monnik en sinistere wonderdoener Raspoetin.

AleksejOp 15 mei 1917 eindigt Aleksejs troonopvolgerschap, omdat zijn vader namens zichzelf en zijn zoon afstand neemt van de troon. Ruim een jaar later, op 17 juli 1918, wordt de hele tsarenfamilie geëxecuteerd op bevel van de lokale Sovjetleiding. Het massagraf van tsarenfamilie is in het begin van de jaren 90 gevonden. Het lichaam van Aleksej is niet in dit graf aanwezig. Ook het lichaam van zus Maria Romanova is hier niet aanwezig. Dit in tegenstelling tot wat men eerst beweert, dat zus Anastasia afwezig zou zijn.

Op 24 augustus 2007 wordt door de nieuwszender EuroNews bekend gemaakt, dat zeer waarschijnlijk de stoffelijke resten van Aleksej en zijn oudere zuster Maria zijn gevonden. Eind april 2008 wordt dit door Russische onderzoekers na DNA-tests bevestigd.Het verhaal over de ontsnapping van Aleksej en Maria kan daarmee definitief naar de prullenmand worden verwezen. De stoffelijke resten van de overige familieleden worden in 1998 in de St. Petrus en Pauluskathedraal te Sint-Petersburg herbegraven. Op 14 augustus 2000 wordt hij samen met zijn familie door de Russisch-orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard.

 

Top

 


Gerelateerde artikelen:
(Laatste) Keizer Tsaar Nicholas (Nikolia) II Romanov van Rusland
Tsarina Viktoria Alix Helena Luise Beatrice (Alexandra) van Hesse en Rijn.
Olga Nikolajevna Romanova
Tatjana Nikolajevna Romanova
Maria Nikolajevna Romanov
Anastasia Nikolajevna Romanova
Aleksej Nikolajevitsj Romanov
(dit artikel)

Bronnen, referenties en literatuur

Referenties/bronnen:
1.Wikipedia.
2. Nieuwsuitzending EuroNews 24 augustus 2007, 22.45u
3. Laatste kinderen Russische tsaar gevonden, NU.nl, 1 mei 2008

- - - - - - - - - -

Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten

voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...

geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.

Hoogeveen, 3 sept 2009
Verhaal: © Harm Hillinga.


HomePage. Menu Artikelen. Menu Genealogie.