De villa aan de Verlengde Hoofdweg 3 in Nieuw-Beerta wordt in 1915 gebouwd in opdracht van de landbouwer en politicus Fekko Ebel Hajo Ebels (1878-1951) 1).

 

Beschrijving

De villa aan de Hoofdweg 3.

De villa aan de Verlengde Hoofdweg 3 te Nieuw-Beerta wordt gebouwd in een overgangsstijl met gebruikmaking van diverse elementen uit de art nouveau en de chaletstijl.

Het gebouw van twee verdiepingen wordt gekenmerkt door het gebruik van gepleisterde gevelbanden en cordonlijsten. In de zuidoostelijke voorgevel is het chaletkarakter terug te vinden in de topgevel, die beschilderd is met een vakwerkmotief.

 

Andere opvallende elementen in de voorgevel zijn de rechthoekige vensterpartijen van verschillende formaten en de beide boven elkaar geplaatste driezijdige erkers op de begane grond en de verdieping.

 

De hoofdentree in de noordoostgevel bevindt zich in een gepleisterd portiek met een natuurstenen stoep met treden.

 

Aan de zuidwestzijde van de villa is een vijfhoekige serre en een vijfhoekige veranda gebouwd. In het interieur van de villa zijn diverse art nouveau motieven te vinden.

 

De villa is erkend als rijksmonument onder meer vanwege de cultuur-historische waarde, de beeldbepalende ligging, als voorbeeld van zowel de toegepaste bouwstijl in deze periode als van de bloei van de landbouw en vanwege de diverse art nouveau motieven, die bewaard zijn gebleven.

 

 

Op internet trof ik nog een oude foto aan van een villa die op dat moment bewoond zou zijn door een 'mevr. Ebels. Zoekend op Google Earth kon ik een foto maken van de huidige toestand (mogelijk rond 2011). De villa staat dan te koop. Wie kan meer over deze villa vertellen en wie weet om welke mevrouw Ebels het hier precies gaat? De foto staat onderstaand afgebeeld. Links van de villa staat een boerderij, waar het schijnbaar bij heeft gehoord.

 

Villa mevr. Ebels

 


 

 

Noot:
1. Ebels is naast landbouwer ook politicus geweest. Hij is gemeenteraadslid van Beerta (1912-1916), lid van Provinciale Staten van Groningen (1916-1935), gedeputeerde van Groningen (1920-1923) en Tweede Kamerlid voor respectievelijk de VDB en de PvdA geweest (bron: parlement.com).

 

 

Bronnen:
- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Renteniersvilla, Nieuw-Beerta
- Stenvert, Ronald (et al.) Monumenten in Nederland - Groningen (1998) uitg. Waanders, Zwolle.
- Google Earth.Gerelateerde artikelen:
01. Het geslacht Ebels uit Nieuw-Beerta.
02. Edzo Hommo Ebels (1889-1970).
03. Everhard Tonko Ebels (1906-1945). De tragedie in de Kroonpolder.
04. Fekko Ebel Hajo Ebels (1878-1951).
05. De Ebelsheerd te Nieuw-Beerta.
06. De villa aan de Verlengde Hoofdweg 3 te Nieuw-Beerta. Dit Artikel!
07. Parenteel van het geslacht Ebels uit Nieuw-Beerta.

 

 


 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.
Hoogeveen, 21 mei 2014.
Revisie: 20 september 2023.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top