Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Lutske Kooistra
Lutske Kooistra1.

tr.
met

Jan Kreger1.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Grietje*1886 Leeuwarden [Fr]    



Bronnen:
1.Tresoar. Fries Historisch en Letterkundig Centrum, Tresaor (blz/akte 709)


Georg Circo Christiaan Grevinghe
Georg Circo Christiaan Grevinghe, geb. circa 1716, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) in 1796.


Aantekeningen bij Georg Circo Christiaan Grevinghe.
Hij wordt wel gezien als de laatste telg van het geslacht Grevinghe. In 1796 is hij op 80-jarige leeftijd als laatste telg van het geslacht Grevinghe gestorven. Het familie wapen wordt bij zijn begrafenis boven de kist gebroken. Zijn erfgenamen verkopen in 1797 het huis. Het wordt beschreven als: een behuizing op Gaykema of Grevingaheerd, bestaande uit 4 kamers, twee keukens, kelder, zolders, grote schuur waarin stalling voor paarden en beesten en een schuurtje, met de beklemming van deze heerd, groot 35 en halve gras en 6 grazen los verhuurd. In 1775/ 76 is er een verbouwing geweest, waarbij de hofgevel vernieuwd wordt.



Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw 62 (1944), pp. 56-70, esp. pp.64-65, S753
2.DTB boek Leens, Doop- en Trouwboek Leens, Collectie DTB, toeg. 124, van 1680 tot 1748 (zondag 19 feb 1736)

Willem van Haren
 
Willem van Haren, geb. te Leeuwarden [Fr] op vrijdag 21 feb 1710, te Franeker, later te Groningen, ovl. (58 jaar oud) op donderdag 7 jul 1768.



Aantekeningen bij Willem van Haren.
Jhr. Willem van Haren (Leeuwarden, 21 februari 1710 – Sint-Oedenrode, 4 juli 1768), broer van Onno Zwier van Haren, is een Nederlands auteur, diplomaat en criticus van het koloniale bewind.
Willem van Haren studeert te Franeker, later te Groningen. Na het overlijden van zijn grootvader Willem van Haren (grietman) in 1728 volgt hij hem op als grietman van Het Bildt. Op zijn landgoed worden aardappelen verbouwd, die worden geconsumeerd door Amsterdamse weeskinderen. Iedereen wordt ziek omdat ze verkeerd zijn toebereid. In december 1732 vernielt een brand in zijn woning bij Sint-Annaparochie zijn boekerij, en daarmee het 'Dagverhaal van Daam van Haren', de watergeus. Met zijn echtgenote, Marianne Charles, die in het gevolg van prinses Anna in de Nederlanden gekomen is, bewoont hij het huis te St.-Anna, tot zijn benoeming in de Staten-Generaal (1740) waar hij weldra met zijn opwekking om deel te nemen aan de Oostenrijkse Successieoorlog, ook als dichter optreedt. Van Haren schrijft een verontwaardigde gedicht over de Bataviaase Furie, waarbij minstens 5.000 Chinezen de dood vinden.In 1744 stelt Friese afgevaardigde voor dat de Sociëteit van Suriname nu wel genoeg heeft verdiend aan de kolonie en of zelf voor de defensie moet opdraaien of de kolonie moet overdragen.
Als Nederland in de oorlog gewikkeld is, wordt hij gedeputeerde te velde, tot februari 1748. Als kwartierschout van het Kwartier van Peelland woont hij bij Sint-Oedenrode, waar hij Henkenshage heeft gekocht en lijdt gedurende zijn afwezigheid onherstelbare verliezen in zijn Friese goederen. Hij wordt hij gevolmachtigde bij het hof te Brussel, maar raakt door een tweede huwelijk in 1759 met zijn huishoudster, Catharina Louise Natalis, uit de gunst van prinses Anna. Zijn omstandigheden worden steeds benarder. Zo zijn er moeilijkheden in Sint-Annaparochie, waarbij boeren worden beboet en uit wraak zijn kasteel plunderen. In 1763 moet hij zijn grietenij verkopen en in 1767 breekt hij zijn dijbeen. Willem van Haren maakt op 4 juli 1768 op Henkenshage een einde aan zijn leven.
Een van zijn buitenechtelijke dochters, Henriette Amalia de Nerha, is de geliefde van Mirabeau, een Franse revolutionair.
Willem van Haren heeft zichzelf vergiftigd. De lijkschouwer, Jan van Stratum, heeft op het kasteel uit een doosje anderhalf snoepje genomen: 'Het geleken suikerboontjes, waar de suiker af was', verklaart hij aan de dokter. Hij overlijdt binnen een jaar aan vergiftigingsverschijnselen.
Werk:.
* Ter gedachtenis van myne moeder (Leeuw. 1732), zijn eerste gedicht.
* Gevallen van Friso (Amst. 1741, 1758);.
* Woest Batavia, (1740).
* Leonidas en Lierzangen (Leeuw. 1742).
* Het Menschelijk Leven (1760).

tr. (Rixt minstens 46 jaar oud) na 1701
met

Rixt van Andreae, geb. in 1655, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op donderdag 10 mrt 1735, tr. (1) met Caspar Eggericks Tiddinga. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Cornet Sluyterman. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Dossier:


Cornet Sluyterman
Cornet Sluyterman, RK.

tr. (Rixt ongeveer 60 jaar oud) in 1715
met

Rixt van Andreae, geb. in 1655, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op donderdag 10 mrt 1735, tr. (1) met Caspar Eggericks Tiddinga. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Willem van Haren, zn. van Adam Ernst van Haren en Amelia Henriëtte Wilhelmina du Tour. Uit dit huwelijk geen kinderen.


Adam Ernst van Haren
Adam Ernst van Haren, geb. in 1683, grietman van het Bildt en raad ter Admiraliteit te Harlingen, ovl. (ongeveer 34 jaar oud) in 1717.

tr. (resp. ongeveer 26 en 22 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op zondag 21 apr 1709
met

Amelia Henriëtte Wilhelmina du Tour, dr. van David Constantijn du Tour en Albertina Tamminga, geb. te Leeuwarden [Fr] op woensdag 16 okt 1686, ovl. (45 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op dinsdag 13 nov 1731.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonkheer Willem*1710 Leeuwarden [Fr] †1768  58
Onno Zwier*1713  †1779 Wolvega [Fr] 66


Amelia Henriëtte Wilhelmina du Tour
Amelia Henriëtte Wilhelmina du Tour, geb. te Leeuwarden [Fr] op woensdag 16 okt 1686, ovl. (45 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op dinsdag 13 nov 1731.

tr. (resp. 22 en ongeveer 26 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op zondag 21 apr 1709
met

Adam Ernst van Haren, zn. van Willem van Haren en Frouck van Burmania, geb. in 1683, grietman van het Bildt en raad ter Admiraliteit te Harlingen, ovl. (ongeveer 34 jaar oud) in 1717.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonkheer Willem*1710 Leeuwarden [Fr] †1768  58
Onno Zwier*1713  †1779 Wolvega [Fr] 66


Onno Zwier van Haren
 
Onno Zwier van Haren, geb. op zondag 2 apr 1713, ovl. (66 jaar oud) te Wolvega [Fr] op donderdag 2 sep 1779.



Aantekeningen bij Onno Zwier van Haren.
.
Onno Zwier van Haren s Willems drie jaar jongere broer. Na de dood van zijn vader woont hij meestal bij zijn oom Duco, de grietman van Stellingwerf. Aan het hof van Willem IV staat hij altijd in de schaduw van zijn broer Willem. Zijn moeder schijnt ook altijd de oudste voorgetrokken te hebben; als student in Franeker en Utrecht leeft Onno op een smalle beurs. In 1734 wordt hij burgemeester van Sloten en geschiedschrijver van Friesland. In 1742 volgt hij zijn oom Duco als grietman op. Als Willem IV in 1747 erfstadhouder van de Republiek wordt, gaan de Van Harens mee naar Den Haag. In de Staten-Generaal nemen zij voortdurend deel aan gewichtige commissies en gezantschappen. Rond 1750 is het fortuin van Willem deerlijk geslonken, terwijl Onno's bescheidener deel genoeg is aangegroeid om zijn grote gezin op ruime voet te laten leven. Tegenover Willems weinig puriteinse en jachtige verhoudingen met vrouwen staat Onno's gezinsgeluk, met een vrouw uit eigen kring, Adeleide van Hulst, en maar liefst tien kinderen: zes dochters en vier zonen.
.
Tien jaar later is alles anders. Hoewel Willem zijn fortuin heeft verloren en een onstichtelijke privéleven leidt, weet hij het scheepje van zijn officiële positie in veilige haven te brengen en te houden: hij blijft vertegenwoordiger van de Republiek aan het Hof in Brussel tot aan zijn dood. Maar tegen Onno is een orkaan opgestoken, die alles heeft weggesleurd. Zijn naam, achting, invloed, familievrede, vriendschapsbanden, schitterende vooruitzichten - alles wat eens onwrikbaar verzekerd scheen, is verdwenen in de wervelwind.
•.
In 1758 heeft Onno Zwier van Haren zijn oudste dochter, Ameilia, op negentienjarige leeftijd ten huwelijk gegeven aan Johan Alexander van Sandick, een landgenoot uit West-Indië die in Den Haag woont. Het jaar daarna raakt de derde dochter, Caroline Wilhelmina, verloofd met Willem van Hogendorp (zie verderop).
Op zondag 10 februari 1760 heeft de familie zoals gebruikelijk 'smiddags gegeten bij de Van Sandwicks. Na het vertrek van de oudelui komen twee dochters, de aanstaande bruid van Van Hogendorp en de ongeveer zestienjarige Marianne Elisabeth, genoemd Betje, tot de bekentenis dat haar vader heeft geprobeerd zich aan hen te vergrijpen. Nauwkeurig is gedocumenteerd hoe de schoonzoon Van Sandwick en de aanstaande schoonzoon Van Hogendorp met de beschuldiging van het crimen Tentati Incentus Onno Zwier van Haren uit Den Haag en het openbare leven hebben weggejaagd. Over de precieze beweegredenen van `het complot' (zoals hij het noemt) om hem publiekelijk te beschuldigen van seksueel misbruik van twee dochters, is veel gespeculeerd, evenals over de vraag: is Onno schuldig of onschuldig geweest? Wie hem voor onschuldig houden (Van Vloten) of voor schuldig (Busken Huet) - allen zijn het eens dat hij door zijn dochters en hun mannen laaghartig is behandeld. Met bedrieglijke briefjes hebben zij hem een schuldbekentenis afgeperst. Nog één keer probeert hij terug te komen in Den Haag. Maar de schuldbekentenis wordt openbaar gemaakt en de gevallen staatsman vertrekt opnieuw naar Wolvega, om nooit meer verder dan Leeuwarden te komen. E. du Perron noemt zijn historische roman over het familiedrama: Schandaal in Holland (1939). (1).
.
Zijn vijanden en het noodlot blijven Onno Zwier van Haren achtervolgen: het slot Lindenoord in Wolvega, waar de familie 'szomers verblijft, wordt door een brand in 1776 grotendeels een ruïne. Naast veel kostbaarheden en de hoofdmoot van zijn bibliotheek verliest hij veel eigen werk dat alleen in manuscript heeft bestaan. Maar Onno bestempelt het ongeval liever als een `perte' dan als een `ruïne'. Met ongebroken wilskracht schrijft de vroegere geschiedschrijver van Friesland nog meerdere omvangrijke werken. Maar zijn prozaboeken sluipen onopgemerkt de wereld in, en zijn gedichten en toneelstukken vinden bijna algemene afkeuring. Eerst het nageslacht heeft belangstelling voor zijn werk getoond. In de 19e eeuw wordt hij geprezen als de enige leesbare Nederlander uit de periode tussen Poot en Bilderdijk.
•.
Evenmin als zijn broer Willem is Onno ooit in de Oost geweest. Maar Nederland en Oost-Indië zijn nauw verbonden, zoals ook blijkt uit Onno's 'Het leven' van J. Camphuis. Eerder zijn al bergen toneelstukken geschreven, maar bij nauwkeurig onderzoek van achtduizend titels van Nederlandse toneelstukken vóór Onno Zwier van Haren zijn niet meer dan twee stukken ontdekt over de koloniën. Het is betoogd dat hij met Agon, Sultan van Bantam (in 1769 in Leeuwarden gepubliceerd), waarin hij het thema van vadermoord behandelt, zijn eigen zedeloze reputatie probeert schoon te wassen, en dat hij het koloniale gezag niet aanvalt maar juist de Nederlandse oorlog in Bantam verdedigt. (2) Maar onmiskenbaar knutselt de dichter regels die een voorafspiegeling zijn van het werk van Sicco Roorda van Eysinga. Met brede streken tekent hij de jeugdige, Javaanse wees Fathema, voor wie het afgrijzen tegen de westerse barbaren de drijfveer van haar leven wordt. Waar alle schrijvers hun toneelfiguren laten doen of de koloniën niet bestaan, voert Onno Zwier van Haren een inheemse heldin op, die kracht put uit de vervloeking van de Nederlandse bezetter van haar land: (3).
'O, moorders van mijn huis en roovers van mijn goed,.
Dat voor mijn oog uw kroost verstikke in oudrenbloed;.
Of dat der oudren troost in hare stervende uren.
Mag zijn 't gejuil van 't kind verpletterd aan de muren!'.
Fathemah heeft, bij het lijk van haar gesneuvelde bruidegom Hassan, de Hollander Steenwijk doodgestoken, en nu zet zij de punt van de dolk op haar eigen borst en spreekt haar laatste woorden:.
'O Hassan, uwe dood ten minste is gewroken.
Op hem die dit verraad het eerst heeft aangestoken.
Mijn laatste hartzeer is, dat ik die scherpe dolk.
Niet heb geduwd in 't hart van 't gansche Neerlands volk!' (4).
•.
Literatuur:.
*J. van Vloten, Leven en werken van Willem en Onno Zwier van Haren (Deventer 1874).
*Huet, `De Van Haren's' in Lit. Fant. 6: 1-56.
*H.J. Polak, `De Gebroeders Van Haren', als feuilleton verschenen in de Nieuwe Rotterdamsche Courant (1873), ook in de bundel Studiën (Amsterdam 1888: 1-106).
•.
Noten:.
1. E. du Perron, Schandaal in Holland (1939).
2. W.M.F. Mansfelt, `Onno Zwier van Haren' in De Gids 1920: 312 e.v.
3. Polak: 77.
4. Lit. Fant. 6: 36-38.

tr. (resp. 24 en 19 jaar oud) te 's-Gravenhage [Zh] op dinsdag 11 feb 1738
met

Sara Adel van Huls, dr. van Samuel van Huls en Catharina Röver, geb. te 's-Gravenhage [Zh] op zondag 7 aug 1718, ovl. (74 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op zondag 10 feb 1793.

Uit dit huwelijk 3 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aemilie Henriette Wilhelmina*1738     
Carolina Wilhelmina*1741  †1812  71
Magdalena     


Dossier:


Willem van Haren
Willem van Haren, geb. te Heerenveen [Fr] op woensdag 6 jan 1655, grietman, ovl. (73 jaar oud) op zaterdag 18 sep 1728.


Aantekeningen bij Willem van Haren.
Willem van Haren (Heerenveen, 6 januari 1655 – Sint Annaparochie, 18 september 1728) is een zoon van Ernst van Haren en Catharina van Oenema.
Hij brengt zijn kinderjaren door op Oenemastate. Hij is grietman van enkele grietenijen:.
* Doniawerstal (1679 - 1688).
* Weststellingwerf (1688 - 1711). Hij woonde op Huize Lindenoord in Wolvega.
* Het Bildt. Woonplaats Sint Annaparochie. Hij schonk een kerkorgel aan de Van Harenskerk.
(1718 - 1723) grietman.
(1723 - 1728) substituut-grietman.
Het Museum Willem van Haren in Heerenveen is naar hem genoemd.
Hij heeft twee beroemde kleinzoons:.
Willem van Haren (auteur) (Leeuwarden, 21 februari 1710 – Sint-Oedenrode, 4 juli 1768), dichter.
Onno Zwier van Haren (Leeuwarden, 2 april 1713 – Wolvega, 2 september 1779), auteur, diplomaat en politicus.

tr. (resp. 28 en minstens 22 jaar oud) te Heerenveen [Fr] op donderdag 7 jan 1683
met

Frouck van Burmania, dr. van Duco Sjuks van Burmania en Edwert Juckema, geb. te Leeuwarden [Fr] voor donderdag 7 okt 1660, ged. te Leeuwarden [Fr] op donderdag 7 okt 1660, ovl. (minstens 40 jaar oud) te Wolvega [Fr] op zaterdag 25 jun 1701.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adam Ernst*1683  †1717  34
Catharina*1687  †1771  84


Frouck van Burmania
Frouck van Burmania, geb. te Leeuwarden [Fr] voor donderdag 7 okt 1660, ged. te Leeuwarden [Fr] op donderdag 7 okt 1660, ovl. (minstens 40 jaar oud) te Wolvega [Fr] op zaterdag 25 jun 1701.

tr. (resp. minstens 22 en 28 jaar oud) te Heerenveen [Fr] op donderdag 7 jan 1683
met

Willem van Haren, zn. van Ermst van Haren en Catharina van Oenema, geb. te Heerenveen [Fr] op woensdag 6 jan 1655, grietman, ovl. (73 jaar oud) op zaterdag 18 sep 1728.


Aantekeningen bij Willem van Haren.
Willem van Haren (Heerenveen, 6 januari 1655 – Sint Annaparochie, 18 september 1728) is een zoon van Ernst van Haren en Catharina van Oenema.
Hij brengt zijn kinderjaren door op Oenemastate. Hij is grietman van enkele grietenijen:.
* Doniawerstal (1679 - 1688).
* Weststellingwerf (1688 - 1711). Hij woonde op Huize Lindenoord in Wolvega.
* Het Bildt. Woonplaats Sint Annaparochie. Hij schonk een kerkorgel aan de Van Harenskerk.
(1718 - 1723) grietman.
(1723 - 1728) substituut-grietman.
Het Museum Willem van Haren in Heerenveen is naar hem genoemd.
Hij heeft twee beroemde kleinzoons:.
Willem van Haren (auteur) (Leeuwarden, 21 februari 1710 – Sint-Oedenrode, 4 juli 1768), dichter.
Onno Zwier van Haren (Leeuwarden, 2 april 1713 – Wolvega, 2 september 1779), auteur, diplomaat en politicus.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adam Ernst*1683  †1717  34
Catharina*1687  †1771  84


Ermst van Haren
Ermst van Haren, geb. te Leeuwarden [Fr] op woensdag 13 dec 1623, ovl. (77 jaar oud) te Heerenveen [Fr] op maandag 15 aug 1701.


Aantekeningen bij Ermst van Haren.
De eerste zoon van Willem I van haren is Ernst van Haren, (1623-1701), grietman van Weststellingwerf. Na hem zijn Van Harens onafgebroken tot 1795 grietman van Weststellingwerf geweest. Ernst van Haren bekleedt verschillende andere functies; zo is hij cavalerie-officier en Gedeputeerde van Friesland in 1686.

tr. (resp. 26 en ongeveer 21 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op donderdag 10 mrt 1650
met

Catharina van Oenema, geb. in 1629, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) te Heerenveen [Fr] op woensdag 13 sep 1679.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem*1655 Heerenveen [Fr] †1728  73


Catharina van Oenema
Catharina van Oenema, geb. in 1629, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) te Heerenveen [Fr] op woensdag 13 sep 1679.

tr. (resp. ongeveer 21 en 26 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op donderdag 10 mrt 1650
met

Ermst van Haren, zn. van Willem I van Haren en Magdalena van Vierssen, geb. te Leeuwarden [Fr] op woensdag 13 dec 1623, ovl. (77 jaar oud) te Heerenveen [Fr] op maandag 15 aug 1701.


Aantekeningen bij Ermst van Haren.
De eerste zoon van Willem I van haren is Ernst van Haren, (1623-1701), grietman van Weststellingwerf. Na hem zijn Van Harens onafgebroken tot 1795 grietman van Weststellingwerf geweest. Ernst van Haren bekleedt verschillende andere functies; zo is hij cavalerie-officier en Gedeputeerde van Friesland in 1686.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem*1655 Heerenveen [Fr] †1728  73


Willem I van Haren
Willem I van Haren, geb. te Arnhem [Deu] op maandag 19 jan 1581, ovl. (68 jaar oud) te Den Haag op vrijdag 29 jan 1649.

tr. (25 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op donderdag 21 sep 1606
met

Magdalena van Vierssen, dr. van Willem van Vierssen en Tiethke Gothofredi.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ermst*1623 Leeuwarden [Fr] †1701 Heerenveen [Fr] 77
Willem II     
Willem III*1655 Heerenveen [Fr] †1728  73


Magdalena van Vierssen
Magdalena van Vierssen.

tr. (Willem I 25 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op donderdag 21 sep 1606
met

Willem I van Haren, zn. van Adam van Haren en Margaretha Coenen, geb. te Arnhem [Deu] op maandag 19 jan 1581, ovl. (68 jaar oud) te Den Haag op vrijdag 29 jan 1649.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ermst*1623 Leeuwarden [Fr] †1701 Heerenveen [Fr] 77
Willem II     
Willem III*1655 Heerenveen [Fr] †1728  73


Everard Adam van Haren
Everard Adam van Haren, ovl. in 1589.

tr.
met

Alveradis Schwartzenburg.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adam*1540 Valkenburg [Zh] †1598 Arnhem [Deu] 58


Alveradis Schwartzenburg
Alveradis Schwartzenburg.

tr.
met

Everard Adam van Haren, ovl. in 1589.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adam*1540 Valkenburg [Zh] †1598 Arnhem [Deu] 58


Adam van Haren
Adam van Haren, geb. te Valkenburg [Zh] circa 1540, ovl. (58 jaar oud) te Arnhem [Deu] vermoedelijk zondag 3 mei 1598.


Aantekeningen bij Adam van Haren.
De familie van Haren komt oorspronkelijk uit Zuid-Limburg. Verdere geschiedenis van de familie in die streken, oa in de middeleeuwen, wordt beschreven in een 19e eeuwse uitgave. Adam van Haren wordt geboren in Valkenburg ca 1540 en sterft mogelijk in Arnhem op 03-05-1589. Dit is de watergeus die 'hopman Daam' genoemd wordt. Hij vlucht als lid van het verbond der edelen met zijn vader Everard in 1567 uit Valkenburg en gaat eerst naar Nassau; daarna komt hij als kapitein der watergeuzen in Den Briel. Hij wordt vervolgens Raad en kamerheer van Willem van Oranje, na diens dood wordt hij in 1584 hofmeester van Willem Lodewijk waarbij hij naar Friesland komt.

tr.
met

Margaretha Coenen, dr. van Ricalt Coenen en Nn.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem I*1581 Arnhem [Deu] †1649 Den Haag 68


Margaretha Coenen
Margaretha Coenen.

tr.
met

Adam van Haren, zn. van Everard Adam van Haren en Alveradis Schwartzenburg, geb. te Valkenburg [Zh] circa 1540, ovl. (58 jaar oud) te Arnhem [Deu] vermoedelijk zondag 3 mei 1598.


Aantekeningen bij Adam van Haren.
De familie van Haren komt oorspronkelijk uit Zuid-Limburg. Verdere geschiedenis van de familie in die streken, oa in de middeleeuwen, wordt beschreven in een 19e eeuwse uitgave. Adam van Haren wordt geboren in Valkenburg ca 1540 en sterft mogelijk in Arnhem op 03-05-1589. Dit is de watergeus die 'hopman Daam' genoemd wordt. Hij vlucht als lid van het verbond der edelen met zijn vader Everard in 1567 uit Valkenburg en gaat eerst naar Nassau; daarna komt hij als kapitein der watergeuzen in Den Briel. Hij wordt vervolgens Raad en kamerheer van Willem van Oranje, na diens dood wordt hij in 1584 hofmeester van Willem Lodewijk waarbij hij naar Friesland komt.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem I*1581 Arnhem [Deu] †1649 Den Haag 68


Willem II van Haren
Willem II van Haren.


Aantekeningen bij Willem II van Haren.
De tweede zoon Van Willem I van Haren heet Willem II. Hij is staatsman en diplomaat. (geboren in Leeuwarden op 17-10-1626 en gestorven op 15-04-1708.) Hij is verschillende malen ambassadeur en vervult bijzondere zendingen naar Denemarken, Zweden, Keulen, Engeland, Nijmegen (1676-1678) en Rijswijk. De verslagen en aantekeningen hiervan, 30 folianten groot, gaan in 1732 verloren. Willem II bekleedt verschillende functies; zo is hij Rentmeester-Generaal der Domeinen, Curator van de Hogeschool in Franeker. Hij is getrouwd met Elizabeth van Hemema die in 1688 overlijdt.

tr.
met

Elizabeth van Hememe, ovl. in 1688.


Elizabeth van Hememe
Elizabeth van Hememe, ovl. in 1688.

tr.
met

Willem II van Haren, zn. van Willem I van Haren en Magdalena van Vierssen.


Aantekeningen bij Willem II van Haren.
De tweede zoon Van Willem I van Haren heet Willem II. Hij is staatsman en diplomaat. (geboren in Leeuwarden op 17-10-1626 en gestorven op 15-04-1708.) Hij is verschillende malen ambassadeur en vervult bijzondere zendingen naar Denemarken, Zweden, Keulen, Engeland, Nijmegen (1676-1678) en Rijswijk. De verslagen en aantekeningen hiervan, 30 folianten groot, gaan in 1732 verloren. Willem II bekleedt verschillende functies; zo is hij Rentmeester-Generaal der Domeinen, Curator van de Hogeschool in Franeker. Hij is getrouwd met Elizabeth van Hemema die in 1688 overlijdt.


Willem III van Haren
Willem III van Haren, geb. te Heerenveen [Fr] op woensdag 6 jan 1655, ovl. (73 jaar oud) op zaterdag 18 sep 1728.

')}