De genealogie van NazatenDeVries betreft o.a. de parentelen van de 5 dochters van Roelf Borchert de Vries en Geertje Nanninga, waarbij de proband via de echtgenoot van de dochters is gekozen. Het gaat daarbij dus om Eggo Gernaat, Jans Wesselink, Chris Schuthof, Eggo Hillinga, Piet van der Kruys en Jan Groenbroek. De parenteel van Piet van der Kruijs is het minst compleet, zowel naar het verleden als naar het heden. Ook het geslacht De Vries, waaronder de dochters en Roelf en Geertje, is compleet meegenomen. Daarnaast komen er ook parentelen van de voorouders van de nazaten van Roelf Borchert de Vries aan bod.

Een aardige bijkomstigheid is dat Jan Groenbroek en Eggo Gernaat niet alleen neven zijn, maar ook op een andere wijze 'familie' van elkaar zijn. Als we namelijk Jan Gernaat terug volgen in de mannelijke lijn, komen we na 5 generaties terecht bij Mense Jans Gernaat, gedoopt op 3 april 1735 en Wupke Jans. Een van hun zoons is Harm Menses Gernaat, gedoopt op 4 maart 1735 te Midwolda. Hij huwt Martjen Aaldriks, geboren ca 1733 te Nieuw Scheemda en overleden 11 december 1817 aldaar. Oorsponkelijk is zij afkomstig van Scheemderhamrik. Op 3 november 1765 hertrouwt zij voor de kerk met Gerrit Jans, een zoon van Jan Hartogs en Elsjen Gerrits, voorouders van het geslacht Gernaat én Groenbroek. (Zie ook het artikel dat hierover onder 'Genealogie' staat op www.nazatendevries.nl).

Min of meer eenzelfde verhaal komen we tegen bij Eggo Hillinga (1920), gehuwd met Geertje de Vries (1924). Geertje stamt via een rechte mannelijke lijn af van Berend de Vries (1732) en Bouwina Huninga (1729), gehuwd in 1756. Eggo Hillinga gaat via zijn grootmoeder, Harmanna Reit terug naar Mientje Huninga (ca 1769-1835), een dochter van Berend de Vries en Bouwina Huninga. De verwantschap tussen Eggo en Geertje gaat vijf generaties terug!
Daarnaast is hiermee tevens aangetoond dat de Huninga's toebehoren als voorouders van leden van nazaten De Vries. De meest complete parenteel is die van Onsta. Daarin is te zien hoe de nazaten De Vries dezelfde voorouders hebben als ons koningshuis en het koningshuis van Denemarken, Spanje, Noorwegen en de laatste tsaar van Rusland, de Cirsksena's en vele anderen. Ook is te zien dat aanvankelijk een groot deel van de voorouders afkomstig is uit hetzelfde gebied. Vanaf nu is het ook duidelijk waar de naam Hillinga oorspronkelijk vandaan komt, namelijk het de streek Niederlangen-Hilgen in Duitsland, met als naamalternatieven Hil, Hilge, Hilling, Hillen, Hilginck, Hillinga, Hillenga en Hilgenga. De naam is dus een adresnaam.

 

Bij de parenteel en genealogie van het geslacht Hillinga (Godde Hilling 1355) is deels gebruik gemaakt van het boekwerkje van dr. Hans Jürgen Hillinga uit Hamburg die in 'Die Nachkommen Godde Hillings auf Hof Hilgen bei Lathen an der Ems' een overzicht heeft gemaakt van de voorouders van het geslacht Hillinga in Duitsland, waarbij ook die in Hoogezand is meegenomen. Omwille van dit gegeven is de tekst voor dit gedeelte volledig in het Duits weergegeven, met alle bronnen en verhalen die daarbij horen. Er volgt nog een volledig bronnenoverzicht en een lijst van afkortingen.

De index van de namen is vrij groot met 34.413 namen, 13.600 relaties, 86.303 opmerkingen, aantekeningen en verhalen en 7.022 plaatsnamen.

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.

 

 

Hoogeveen, 21-04-2018.
Verhaal: © Harm Hillinga
.

Menu Artikelen.
Klik hier om naar de HOMEPAGE te gaan.
Top