Roelfina (Fine) Wesselink - de Vries
Geb. 27 juli 1916 te Reiderwolderpolder
Geh. 30 juli 1937 te Finsterwolde
Overl. 8 juni 2001 te Winschoten
Gecr. 13 juni 2001 te Winschoten


Roelfina de Vries.

Roelfina (Fine) de Vries, dochter van Roelf Borgert de Vries en Geertje Nanninga, wordt geboren op 27 juli 1916 in het huisje bij de Reidertille in de Reiderwolder Polder, gemeente Finsterwolde. Ze groeit daar op te midden van een gezin met zes meiden, waarvan zij de op één na jongste is, en op de lagere school doorloopt ze te Ganzedijk acht klassen. In 1930 als Fine veertien jaar is geworden, wordt ze uitbesteed voor dag en nacht bij boer Joling in de Stadspolder. Ze werkt daar van ‘smorgens vroeg tot ‘savonds laat voor een schamel loontje van f 50,- per jaar.

Op 18-jarige leeftijd ontmoet zij op de kermis Jans Wesselink en al gauw worden ze een paar. Ze trouwen op 30 juli 1937 in het gemeentehuis van Finsterwolde. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van een auto, maar van de fiets. Ze vestigen zich op de Klinkerweg in Finsterwolde waar op 15 jan. 1938 Geertje Roelfke (Gekie) wordt geboren. Zij wordt genoemd naar haar grootmoeder Geertje Nanninga en haar grootvader Roelf. Anderhalf jaar later, op 24 juli 1939 kondigt zich de eerste zoon Arie Albertus aan. Hij wordt geboren aan de Hoofdweg. Na nog een verhuizing naar de Molenstreek, wonen ze vervolgens aan de Veenweg op nummer B285 in Beerta. Ze wonen daar samen in een woning met de familie Roemeling-Jonker-Oosterveld en de grootouders opa en opoe Lingbeek en brengen daar samen een mooie jeugd door.

Het wordt oorlog, maar moeke Wesselink blijft haar best doen om het de beide kinderen naar de zin te maken. Ze wordt lid van toneelvereniging “Nieuw Leven” en daarin heeft ze samen met buurman Roemeling de hoofdrol in de drama’s “Jong zijn we maar eenmaal” en “Als de poorten opengaan”, evenals in het stuk “Schaduw van het verleden”. In die tijd heeft Fine ook een bijnaam: Carou van Eijk. Een jaar na de oorlog, op 22 juni 1946, wordt er een tweede zoon geboren, namelijk Roelf Borgert Wesselink, overduidelijk genoemd naar zijn grootvader. Ze noemen hem Roelie. Bijna negen jaar later, op 28 jan. 1955, komt er een tweede
dochter bij, Elsien Johanna, ze wordt Els(je) genoemd. In datzelfde jaar kopen Jans en Fine een huis achter op de Veenweg (nr. 167).

Veenweg 167, Beerta.

Jans wordt een zelfstandige koppelbaas. Fine zorgt voor de huishouding, werkt de telefoontjes af en vertelt de volgende dag wat er zoal moet gebeuren. Als er monteurs langs komen voor een reparatie, staat er ook voor hen een bord klaar. Zij moeten altijd mee-eten. Fine is niets teveel. Koken kan ze immers als de beste. Soms komen ook oom en tante uit Zwolle over en ook zij eten dan altijd mee, onder de stralende blik van Fine.


Fine en Jans hebben samen mooie reizen gemaakt naar Zwitserland en Oostenrijk. Als dit in de latere jaren te vermoeiend wordt, gaan ze met Gekie en haar man mee naar een huisje aan het Sneekermeer. In 1977 verhuizen Jans en Fine naar de Bovenlandenstraat en vervolgens naar de Julianastraat op nummer 77.

 

 

Op 1 aug 1992 vieren ze met de kinderen en de familie in de Iemekörf te Beerta dat ze 55 jaar zijn getrouwd. Als de nieuwe Tjamme wordt gebouwd, verhuizen ze daar naar een inleunwoning. Dat is eerst wel even wennen, want er is ineens geen tuintje meer en de ramen behoeven niet meer te worden gelapt. Fine maakt ook de geboorte mee van haar kleinkinderen en zelfs van haar achterkleinkinderen. Ze is dol op de kleine Sharon en de tweeling Celine en Arie.

Tegen het einde van 1999 is Fine vaak erg moe. Het gaat allemaal niet zo goed meer en ze krijgt last van benauwdheid. Op de 8 juni 2001, juist op de verjaardag van opoe De Vries, is Fine ingeslapen tengevolge van een hartinfarct in het St. Lucas ziekenhuis van Winschoten en komt er een eind aan een huwelijk van bijna 64 jaar. Fine wordt op woensdag 13 juli gecremeerd in het crematorium ‘Oost Groningen’ aan de Acasialaan in Winschoten, waar de laatste eer kan worden bewezen om 12.15 uur. Na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren. Fine is 84 jaar geworden en haar dochter Gekie (Adam) spreekt bij de crematie in Winschoten de laatste woorden.

 

 

Bron tekst: Gekie Adam - Wesselink
Bewerking voor NdV: Harm Hillinga
Correcties en aanvullingen worden op prijs gesteld.

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 26 juni 2009.
Update: 20 augustus 2020.
Samenstelling: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Klik hier om naar de HOMEPAGE te gaan.
Top