In vroegere tijden heeft ieder dorp wel een buurtschap of een buurt gehad, met een naam die tegenwoordig, met name door de ouderen onder ons, nog steeds wordt gebruikt. Zo herinner ik me uit mijn jeugd dat een bepaald deel van Oostwold ook wel Moushörn werd genoemd. Moushörn ligt tussen Oostwold en Midwolda en kent nog boerderijen, maar heeft ook een kerkgenootschap gehad, een kruidenier, een kroeg en zelfs een smederij. De laatste is later veranderd in een autogarage. Maar, Moushörn kom je eigenlijk overal wel tegen in Groningerland!

 

Moushörn in Sodom.
Moushörn, Langestraat in Winschoten.

 

 

Tegenwoordig komt de naam Moushörn nog steeds voor in de provincie Groningen. In Sodom (Winschoten) wordt het noordelijk deel van de Langestraat ook wel Moushörn genoemd en in Zuidhorn is de naam in de loop der jaren veranderd in Moeshorn. In Winschoten is de Moushörn zelfs op Facebook te vinden: “De Moushörn, ja gezellig! Kom eens weer voor de sfeer!” De winkeliersvereniging daar heeft dezelfde naam gekozen en hoopt via Facebook klanten te trekken. Ik moet zeggen: Het ziet er allemaal lekker en fris uit daar in Moushörn. ‘Kiek moar ains’.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit gemaaltje is in Moushörn van Oostwolde gespaard gebleven.

 

Terug naar Oostwold waar de Moushörn het gedeelte beslaat van het eerste deel van de Huningaweg richting Midwolda. Sommigen nemen aan dat hier vroeger veel groenten voor eigen gebruik zijn verbouwd en dat het daarbij vooral om boerenkool ging, ‘mous’ dus. Hier zou de naam dus kunnen slaan op een bepaald gedeelte waar in vroegere tijden een ‘hoek’ is geweest, een ‘hörn’ waar men veel ‘mous’ heeft verbouwd.

 

In de Moushörn van Oostwold vond je ook de gemaaltjes van Loer en Feikens. Vanaf de Huningaweg aan de rechterkant stond het gemaal van Feikens die elektrisch werd aangedreven, terwijl die van Loer werd aangedreven met een dieselmotor.

 

Bij zo’n gemaal hoort ook een zogenaamde (pegel)lamp. Als het gemaalde water op niveau was, brandde deze lamp. In die tijd vond je hier ook veel jeugd. In de winterperiode gingen ze hier ‘scholtje’ lopen op het ijs en op het kaf dat vanuit het pakhuis aan de Goldhoorn in het Koediep werd geloosd.

 

Dr. Oortwijn Botjes was een van de bekendste bewoners van de Moushörn van Oostwold. Hij was boer en bestrijder van de voor die tijd verschrikkelijke aardappelziekte en publiceerde hierover. Ook kon men hem tegen komen in verschillende openbare functies. Er gaat een verhaal rond dat Oortwijn Botjes ooit is opgepakt door de politie omdat hij zeer slecht gekleed op straat liep en men dacht dat hij een schooier was.

Moushörn aan het Damsterdiep in Appingedam. Moushörn aan het Damsterdiep in Appingedam.

 

In Moushörn, vlakbij het water van Blauwestad, staat nog een gebouwtje dat hoorde bij het voormalige wind-stoomgemaal aan de Huningaweg. De molen is helaas afgebroken en heeft een vlucht gehad van 23 meter. Het was uitgerust met twee vijzels, een grote en een kleine. Als het windstil was, werd het stoomgemaal opgestart. In 1921 is het gemaal vervangen door een nieuw stoomgemaal.

 

Wagenborgen, Hoofdweg, zicht op Moushörn.

Ook verder naar het noorden kent men de naam zoals het streekje Moushörn bij Uithuizen dat direct ten oosten van de Menkemaborg ligt.

Door het streekje loopt de Moeshornweg. Deze weg valt samen met een oude dijk daterend uit de 11e eeuw. Aan de weg staat een boerderij, de Albrondaheerd die op een huiswierde ligt. De weg gaat verderop over in een fietspad naar Oldenzijl.

 

Verder is er door de Fa. D. v.d. Dijk uit Groningen in 1972 een krant uitgegeven ter herdenking van het 300-jarig Ontzet van de stad Groningen getiteld ‘De Moushörn’ en in Appingedam kennen we ook een Moushörn aan het Damsterdiep (zie foto en kaart).

 

Op Dideldom.com staat een verhaal geschreven door Johannes Rademaker over ‘Widde Knienen’, waarvan de hoofdpersonen op Moushörn wonen. Het verhaal begint zo: ‘Op Moushörn wonen Maindert en Tinie. Maindert is n vreselke snakkerd. Hai wait aaltied meer as n aander. Doar worden lu op n duur flaauw van en zeker Lange Wulm en zien kammeroad Pait Snieder dij bie Maindert in stroat wonen. Zai aargern zuk voak aan Maindert, dij veur zeuven joar oet n Hoag noar Moushörn verhoesd is. Tinie is n best wicht moar dij Maindert, hol mie der over op. Wulm en Pait wollen hom ais te groazen nemen.

 

Tot slot gaan we nog even naar Wagenborgen, waar men ook een Moushörn kent, getuige de foto uit 1964 op deze pagina en de naam komt verder voor in Zuurdijk, Ten Boer, Maartenshoek, Thesinge en Maarhuizen bij Winsum en Kantens, waar de weg nu Molenweg wordt genoemd.

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 4 december 2013.
Verhaal: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top