Trocart

Sommigen hebben het ding al wel eens op mijn kamer zien hangen en de vraag was dan vaak of het misschien een ‘oude dolk’ was. Niets is echter minder waar, het gaat hierbij om een instrument met een veterinaire achtergrond. Het voorwerp is ongeveer twintig cm lang en bestaat uit twee delen, een stalen binnenkant met een scherpe punt en een koperen mantel.


Het werd vroeger gebruikt voor schapen en koeien. Het gaat daarbij om de zogenaamde trommelziekte. Trommelziekte ontstaat wanneer een stuk biet, aardappel of iets dergelijks vast komt te zitten in de slokdarm van een rund. De gassen die voortdurend worden gevormd in de pens tijdens het verteringsproces kunnen daardoor op onvoldoende wijze het lichaam verlaten. Daardoor wordt de pens opgeblazen en kan deze zelfs barsten. Ook de ademhaling wordt moeilijk en het beest kan stikken.


Het voorwerp, trocar,  trocart of troicart,  wordt dan inclusief omhulsel door de dierenarts aan de linkerkant van de flank door de huid van het dier gestoken zodat deze de pens bereikt. De pens wordt dan geperforeerd. Het omhulsel wordt vastgezet op de huid en daarna wordt de binnenkant met de scherpe punt eruit getrokken. De overtollige gassen kunnen nu via de buis de pens verlaten. De verstopping in de slokdarm lost vaak op onder invloed van speeksel. Als het probleem is verholpen wordt het omhulsel verwijderd. De openingen in de huid en de pens herstellen vanzelf.


Trocart

Ook tegenwoordig wordt de trocar nog wel gebruikt, echter deze is langer dan de oude om te voorkomen dat de schede bij het inkrimpen van de pens als gevolg van de ontsnapping van het gas niet in de pens blijft zitten.
Als kleine jongen herinner ik me nog dat de dierenarts een trocar toepaste bij een schaap met een enorme dikke buik. Het beest had een zeer zware ademhaling en lag op de grond. Hij werd op de poten gezet en zo vastgehouden door mijn vader en een buurman. Vervolgens bracht de dierenarts de trocar in, waarbij het schaap enorm tekeer ging. Het schaap overleefde de ingreep niet en ik werd zo kwaad dat ik de dierenarts een klomp naar zijn hoofd gooide….


Opgezocht in ‘Woordenboek.nl’ lezen we: ‘holle naald met scherp gepunte mandrin voor het uitvoeren van puncties in diep gelegen lichaamsgedeelten; instrument om vloeistoffen af te tappen, bestaande uit een dikke holle naald met een daarin passende mandrijn met driekantige scherpe spits; wordt gebruikt bij drainage en punctie’.

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek.
Hoogeveen, 6 maart 2014.
Verhaalbewerking: © Harm Hillinga
.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top