Een merkwaardig grafschrift van H.G. Boer op het kerkhof van Noorddijk

 

 

Op 8 december 1791 wordt een zekere H.G. Boer in Garmerwolde geboren. Hij overlijdt op 15 november 1876. We duiken in de archieven. In zijn overlijdensakte lezen we dat H.G. staat voor Hendrik Gerrits [1].

 

De naburen Albert van Delden, landgebruiker in Noorddijk, 43 jaar, en Gerrit Oosterhuis, ook landgebruiker in Noorddijk, 55 jaar, melden zijn overlijden op het gemeentehuis. Hendrik Gerrits Boer is net geen 85 jaar geworden.

 

Zijn vader is Gerrit Harms Boer, landbouwer, gehuwd met Klaassien Hindriks, landbouwersche. Beide gewoond hebbende te Ten Boer. Zijn grafsteen staat vlakbij de westmuur van de Stefanuskerk (nr. 1288513) aan de Noorddijkerweg 16, 9734 AT te Noorddijk [1].

 


Hendrik Gerrits Boer is gehuwd geweest met Trientje Kornelis Nieboer, dochter van Kornelis Jakobs Nieboer, landbouwer en Geessien Jakobs Koopman, landbouwersche. De overleden Hendrik staat te boek als landgebruiker op zijn sterfdatum [1]. Zijn vrouw Trientje Kornelis is geboren te Harkstede en overlijdt op 73-jarige leeftijd op 26 juni 1865 te Noorddijk [2].

 

 

 

Op de voorkant van zijn grafsteen staat: ‘Rustplaats van H.G. Boer, geboren te Garmerwolde, 8 December 1791, overleden 15 November 1876’. De onderkant is blauwachtig van kleur, wat wel een beetje bijzonder is (zie foto herboven). Zo op het oog is er verder niets met de steen aan de hand. Wie niets in de gaten heeft, loopt door, kijkt verder op het kerkhof, maar als je even op de achterkant van de steen kijkt, lees je een zeer merkwaardige tekst.

 

 

 

Grafschrift van H.G. (Hendrik Gerrits) Boer op de achterzijde van de zerk:

 

Vrienden stapt gerust aan wal
Hier is ‘t eind van uw gevaren
Niet het overgindsche dal
Zal ons rust nog kommer baren
Geen Mozes of een Jezus leer,
Moet nog u d’ oogen blinden
Geen geloof, maar weten meer
Moet het maar zijn, mijn vrinden
Zoo ben ik heen gegaan
Op wetenschap vertrouwen

Niet om weder optestaan
Daarop vergeefsch zij bouwen
Want de mensch is geheel
Stof.

 

Als je deze tekst goed leest, om deze vervolgens in je hersenpan te gaan ontleden, lees je duidelijk dat Hendrik geen gelovig mens is. Hij zegt als het ware dat hij in het ‘overgindsche dal’, niet de Hemel, maar een dal, geen rust of kommer zal vinden en is van mening dat ‘Mozes of Jezus leer’ je niet moet verblinden. Hendrik gelooft daar niet in. Het moet maar zo zijn als het is en zo is hij gestorven, in de wetenschap dat hij niet op zal staan, omdat de mens slechts ‘stof’ is, niets meer en niets minder.

Het is allemaal een beetje dubbel. Deze boer heet van naam ook Boer, is niet gelovig, maar wordt wel vlakbij de westmuur van de kerk op het kerkhof begraven. Hij wil zijn ‘vrinden’ nog even laten weten dat hij op de wetenschap vertrouwt en dat zij hem niet weer terug zullen zien omdat de ‘mensch’ geheel ‘stof’ is. Hendrik is duidelijk een atheïst. Dat de kerk hem toch nog een mooi plekje op het kerkhof heeft gegeven, is misschien wel te danken aan de dominee, die daarmee hoopt dat boer Hendrik toch nog in de Hemel komt…..?

 

Noten, bronnen en referenties:

Noten, bronnen en referenties:

1. Overlijdensregister Noorddijk, 16-11-1876, akte. nr. 28.
2. Overlijdensregister Noorddijk, 26-06-1865, akte. nr. 10.
3. Foto’s en idee: Jur Kuipers.
4. RHC GA,. Groninger Archieven.

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven).Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de Disclaimer voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 10-07-2021..
Verhaal en samenstelling: © Harm Hillinga
.

Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top