Foto links: De kerk van Meeden. Foto: Wikipedia

Foto links: De kerk van Meeden. Foto: Gerardus, 6 oktober 2007. Licentie: Publieke Domein.

 

Geschiedenis

Meeden is een dorp dat ligt in het Wold-Oldambt. Het lag oorspronkelijk in een veengebied dat door de inbraken van de Dollard met een kleipakket werd bedekt. Dit gebied werd relatief laat geoccupeerd. De oudste sporen die tot nu toe zijn aangetroffen stammen uit de 12e eeuw. Het gaat hier dan onder meer om de verdwenen kerk in Midwolda. Relatief laat omdat in het noorden van Noord-Holland het veen al in de vroege 9e eeuw bewoond werd. Dus een drie eeuwen eerder. De deskundigen vermoeden dat de ontginners van het Wold-Oldambt uit het gebied rond Wagenborgen en Meedhuizen kwamen.

 

Tegenwoordig neemt men aan dat het oude dorp Meeden is gesticht vanuit Zuidbroek en pas in de late middeleeuwen zelfstandig is geworden. Meeden betekent zoveel als madelanden, dat zijn weidelanden. Argumenten voor de stichting vanuit Zuidbroek zijn dat Zuid- en Noordbroek samen met Meeden één rechtstoel vormde. Verder dat op het gewelf van kerk in Zuidbroek een wijdingstekst staat waarin de vicarius van Meeden wordt genoemd. De geestelijke verzorging werd in die tijd kennelijk nog vanuit Zuidbroek geregeld door een priesterlijke helper.

 

Avermiedum

In de oudste akten wordt gesproken over Medum en Miedum. In een akte uit de eerste helft van de 15e eeuw, waarin een verbond wordt gesloten tussen de kerspelen van het Oldambt en de stad Groningen, komt zowel de naam Miedum als Avermiedum voor. Om de naam Avermiedum te verklaren moet u het volgende weten. Om de drassige veengebieden in cultuur te brengen hebben de bewoners gezorgd voor de afvoer van het overtollige water. Hierdoor ging het veen inklinken wat een daling van het maaiveld tot gevolg had. Grond- en veenwater en het water uit o.a. het Bourtanger Moor en de rivier de Eems kon dit gebied binnendringen.

 

En natuurlijk was daar altijd de dreiging vanuit het noordoosten van de Dollard. De bewoners poogden doormiddel van natuurlijke en kunstmatige waterlopen en het plaatsen van dammen het veenwater tegen te houden. Men kon dan in de zomermaanden toch het land bewerken en oogsten. In de herfst- en wintermaanden had het water vrij spel. Vanwege de overlast van water kwam er een proces van dorpsverplaatsing op gang. Het oude dorp Meeden lag oorspronkelijk ongeveer één kilometer noordelijker.

 

De naam Avermiedum geeft aan dat het om een buurtschap gaat dat buiten het oorspronkelijke dorp Miedum lag. Avermiedum = Overmiedum = Buitenmiedum. De nieuwe woonplaats werd buiten het oorspronkelijk dorp verder naar het zuiden op een keileemrug gesticht waar men geen last had van het water. Deze rug loopt door via Westerlee, Heiligerlee, Winschoten  en Beerta tot aan Finsterwolde. In de eerste helft van de 15e eeuw is het dorp Avermiedum inmiddels zo groot geworden dat het naast het moederdorp Miedum apart in de akte wordt vermeld. Het proces van dorpsverplaatsing zal zich in het begin, in de 14e en 15e eeuw, langzaam hebben voltrokken maar omstreeks het jaar 1500 moest men definitief het hoger gelegen land opzoeken omdat de Dollard verder doorbrak en het land overspoelde. Het oude dorp Meeden verdween en de toevoeging "Aver" voor het nieuwe dorp werd overbodig.

 

De Dollard

Toen de Dollard zijn grootste uitleg had liep deze van Woldendorp via Zuidbroek - Meeden - Oostwold naar Finsterwolde met uitlopers tot aan Groningen. In een register uit de 15e eeuw wordt vermeld dat er 21 parochies in de Dollard zijn ondergegaan. Torum, Palmar, Ooster- en Westerreide zijn een paar namen van deze verdronken dorpen. Van Torum wordt verteld dat de stad zijn eigen munten sloeg en een belangrijke markt had. In oude verhalen wordt verteld dat er in de muren acht goudsmeden hun bedrijf hadden. Volgens een legende waren de inwoners echter zo hoogmoedig dat de stad als straf met zijn inwoners is ondergegaan in de Dollard. Dit verhaal zal in de loop van de eeuwen ongetwijfeld aangedikt zijn maar het geeft wel aan dat in dit gebied voor die tijd behoorlijk grote en welvarende dorpen lagen.

 

Verder is er een overlevering van een rijke boer, Tidde Winninga, deze wilde niet eerder dijken voordat het water speerhoog over het land liep. De “hemelse gerechtigheid” zorgde er voor dat hij arm werd en verder moest leven van aalmoezen van het klooster Palmar, dat later ook in de Dollard is verdronken.

 

Naast Meeden zijn o.a. ook de dorpen Midwolda en Scheemda verplaatst naar drogere gebieden. Dat het oude spreekwoord "Wel nait wil dieken, mout wieken" nog steeds opgaat hebben we de afgelopen winter rond de grote rivieren gezien.
Vanaf de tweede helft van de 16e eeuw werd er een begin gemaakt met het dijkherstel en in de loop van de daarop volgende eeuwen werd de Dollard terug gedrongen. Het oude veengebied was nu echter bedekt met een pakket klei. En hier tussen de nieuwe kleigronden in het noorden en het oude veengebied in het zuiden ligt Meeden.

 

De stad Groningen

Zo vanaf de 15e eeuw kreeg de stad Groningen in het Oldambt langzamerhand steeds meer macht, wat niet zonder slag of stoot ging. Hoofdelingen als de Gockinga's uit Zuidbroek en de Houwerda's uit Termunten, maar ook de eigenerfde boeren hebben zich verzet tegen de toenemende macht van de stad. Tot de komst van de Fransen, aan het eind van de 18e eeuw, heeft de stad Groningen het hier voor het zeggen gehad. In één van de resoluties die de regering van de stad Groningen naar de kerkbestuurders in Meeden heeft gestuurd gaat het over de introductie van de Statenbijbel in maart 1638 en in een andere resolutie uit 1666 staat dat “'t Wandelen in de Kerken gedurende 't voorlezen en zingen verboden” is.

 

De toren van Meeden. Foto: Wikipedia.Foto links: De losstaande klokkentoren van Meeden. Foto: Gerardus, 6 oktober 2007. Licentie: Publieke Domein.

 

Exterieur

Het kerkgebouw stamt uit de late gotiek. Uit die zelfde periode stammen o.a. ook de kerken in Middelstum, Onstwedde en Bellingwolde. Het gebouw is bijna 25 meter lang en 9½ meter breed met muren van tachtig centimeter dik. Bij een restauratie in 1934 hebben ze het jaartal 1482 gevonden wat dan ook als stichtingsjaar wordt aangenomen. De rechtgesloten zaalkerk heeft vijf traveeën, die worden gemarkeerd door tweemaal versneden steunberen. De steunberen aan de lange zijden van het gebouw zijn vernieuwd in een kleinere steensoort. Als enige versiering aan het gebouw is een zaagtandfries onder de dakrand aangebracht. Het is waarschijnlijk dat het gebouw niet veel veranderd is want in het metselwerk zijn weinig sporen van wijzigingen aanwezig. Opvallend is dat de vijf spitsboogvensters in de noordgevel smaller zijn dan de vier vensters in de zuidgevel. De stenen traceringen (versiering in een gotisch venster) in de vensters zijn in de loop van de eeuwen verdwenen. In de oostgevel is het oude venster dichtgemetseld. Boven in de gevel is een rond venster aangebracht.

 

De steunberen op de hoeken zijn in hetzelfde verband en met dezelfde stenen gemetseld en zullen nog origineel zijn. Hetzelfde geldt voor de steunberen aan de westzijde. Het venster is hier voor de helft dicht gemetseld. In de 19e eeuw werd er aan de zuidzijde een toegangsportaal gebouwd met een classicistische omlijsting. Om het vocht te weren werd in deze eeuw een hoge plint van donkere harde machinale steen rond de kerk gemetseld.

 

Interieur

Voordat we de kerk binnengaan lopen we over een altaarmensa die als stoepsteen bij het ingangsportaal ligt. In de kerk zien we een gedrukte houten tongewelf op een kooflijst. Het tongewelf rust op sleutelstukken die op de afgeschuinde kanten zijn versierd met plantenmotieven. Op het gewelf zijn sterren geschilderd.

 

Het orgel in de kerk van Meeden. Foto: Wikpedia

Foto links: Het Het Hinszorgel uit 1751. Foto: Dennis Wubs, 7 oktober 2010. Licentie: Creative Commons.

 

 

Het orgel.

Het inwendige van de kerk valt op door de twee galerijen. De tekst op de westelijke galerij kan aanleiding geven tot enige verwarring omdat hier melding van een orgel wordt gemaakt die op de oostelijke galerij staat. De tekst luid:

Dit orgel is ter eeren Godes gemaakt, ten tijden als Ds Wesselius Knock pastor, Tiddo Syerts en  Toncko Ayalts kerkvoogden deses carspels  waren, door A.A. Hinz Anno 1751.

 

In het midden van de 17e eeuw (1645) heeft Joest Syborch uit Göttingen een orgel voor deze kerk gebouwd. Dat orgel werd in 1751 geheel verbouwd door Albertus Antoni Hinsz. Hinsz maakte gebruik van het pijpwerk van het oude instrument. Hij kreeg als vergoeding voor de werkzaamheden een bedrag van 751 gulden en timmerman Van Buizen ontving 250 gulden voor de bouw van de orgelkast. Dus voor een dikke ƒ1000,-- een compleet orgel. Meer dan twintig jaar heeft Hinsz het orgel jaarlijks een onderhoudsbeurt gegeven voor een bedrag van 10 gulden per jaar. In 1818 werd het orgel door Nicolaus Albertus Lohman verplaatst naar de oostelijke galerij. Aan weerszijden van de kast zijn vleugelstukken met gesneden engelen aangebracht. In het midden bevindt zich een opzetstuk met muziekinstrumenten en een muziekblad. Het geheel rust op een paar forse houten pijlers met een vierkante basis.

 

De preekstoel van klankbord in de kerk van Meeden. Foto: Wikipedia.

Foto links: De preekstoel van klankbord in de kerk van Meeden uit het jaar 1801. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Licentie: Creative Commons.

 

De preekstoel.

Er werd in 1801 een nieuwe preekstoel besteld bij de kistenmaker Berend Bekenkamp uit Groningen. Deze ontving hiervoor een bedrag van 870 Caroli guldens. In een aantal publikaties wordt Eexta genoemd als de woonplaats van Bekenkamp maar dit is niet juist. Het misverstand is in de wereld gekomen omdat de kerkvoogdij een aannemer uit Eexta de opdracht gaf de oude preekstoel, die los van de muur kwam, opnieuw vast te zetten. De oude preekstoel kon dan nog dienst doen tot de nieuwe door Bekenkamp werd opgeleverd. De aannemer uit Eexta kwam met een knecht naar Meeden maar in plaats van de preekstoel te repareren ging hij naar de kroeg. De kerkvoogdij kreeg echter wel een rekening gepresenteerd. Om dit recht te zetten zijn vertegenwoordigers van de kerkvoogdij verschillende malen naar Eexta geweest. Het is uiteindelijk zelf op een proces uitgelopen. Omdat de kerkvoogden een aantal keren naar Eexta zijn geweest in de periode dat de preekstoel was besteld en dit in de archieven is opgetekend is het misverstand ontstaan en werd Berend Bekenkamp geplaatst in Eexta.
Wanneer we het houtsnijwerk van de preekstoel hier in Meeden vergelijken met dat van de preekstoel in Huizinge is het aannemelijk dat dezelfde beeldhouwer het houtsnijwerk heeft geleverd. Nu is bekend dat in Huizinge Mattaeus Walles uit Groningen hiervoor zorgde, daarom kunnen we wel aannemen dat dezelfde Walles ook hier verantwoordelijk is voor het houtsnijwerk.

 

Op de panelen van de kuip zijn allegorische vrouwenfiguren afgebeeld. Op de deur zien we "standvastigheid" met een zuil en de Heilige Schrift, vervolgens "liefde", "waakzaamheid" met een kraanvogel als symbool, "hoop" met het anker en "de hoorn des overvloeds". Boven aan de kuip ziet u een tandlijst en een eierlijst. Dezelfde versiering vinden we ook terug op het klankbord. Verder zien we op de hoeken van de uitbuiking acanthusbladeren en daartussen hulst wat vrijwel niet op een preekstoel voorkomt. Onder de kuip zitten korbelen versiert met acanthusmotieven. Het geheel wordt afgesloten door een druiventros. Bijzonder fraai is de leuning met zijn getorste zuilen die naar onderen verjongen (dunner worden) en boven een bladmotief hebben. Aan het eind van de leuning ook weer houtsnijwerk met acanthusmotieven.

Diversen.

 

In de kerk staan eenvoudige banken met knopversiering. Op de grond liggen gesmoorde plavuizen. Verder bezit de kerk nog een koperen doopbekken uit 1719 met de naamletters B.H. voor Berent Harms en L.T. voor Luitjen Tonnis die in die tijd kerkvoogden waren en dit doopbekken vermoedelijk hebben geschonken. Op de koperen collectebus uit 1771 treffen we de naamletters aan van Ayolt Tonkes en Tiddo Sierts eveneens kerkvoogden, hun namen lezen we ook op de voormalige orgelgalerij.

 

De toren

De bijna twintig meter hoge toren bevindt zich vrij ver ten zuidwesten van de kerk. Het bijzonder interessante gebouw meet een kleine acht meter in het vierkant en is iets later gebouwd dan de kerk, zo rond 1500. Aan het begin van deze eeuw is het kleine open spitsje weggebroken en zijn de sluitgevels van het zadeldak vernieuwd. De muren zijn plm. 1.40 mtr dik. Een holle waterlijst verdeelt de onversierde romp in twee geledingen. In de bovenste geleding bevinden zich de galmgaten. Binnen in de toren zitten op de begane grond een groot aantal nisjes met kepervormige bogen. Mogelijk heeft deze ruimte een liturgische functie gehad en waren de nisjes voor het plaatsen van kaarsen. In de zuidmuur bevindt zich een haardplaats. Het gewelf is bij de laatste restauratie gereconstrueerd. De verdieping was en is nog steeds alleen via een buitentrap toegankelijk. De ruimte zal ongetwijfeld als toevluchtsoord zijn gebruikt vanwege zijn verdedigbaar karakter.

 

Op de verdieping bevindt zich in de zuidmuur een grote spitsbogige nis met een kraalprofiel, die als haardplaats dienst heeft gedaan. In de zuid- en noordmuur zijn kloostervensters aangebracht, het venster aan de westzijde is dichtgemetseld. In de oostmuur zitten een paar smalle raamspeten. De klokkestoel is geschikt voor drie luidklokken. In het archief wordt vermeld dat er in 1651 370 gulden werd betaald aan een klokgieter. Wat er met deze klok is gebeurd is niet bekend. Titie Goossens goot twee klokken in het begin van de 18e eeuw (1714 en 1716). Claudius Fremy goot de derde klok een zeventig jaar later (1784). De tweede klok van Goossens, die in de dakruiter op de toren hing, werd aan het begin van deze eeuw (1917) overgebracht naar de toren van de toenmalige openbare school. In de tweede wereldoorlog zijn de twee overgebleven klokken verdwenen. Na de oorlog is in het midden van de klokkestoel een nieuwe luidklok opgehangen. Aan het einde van de 18e eeuw worden de kerkvoogden door de stad Groningen gelast een klokluider aan te stellen

 

"die bij versterf van een oude doode 's morgens te 8 uur 2 pozen de klok zal luiden; en bij de begrafenis ad idem genietende daarvoor van 't sterfhuis 9 stuivers waarvan 2 voor de kerk en 7 voor hem zijn; van een jonge doode 6 stuivers 2 voor de kerk en 4 voor hem; voorts de klok moeten luiden op verjaardagen van Z. en H. Hoogheden en verlossing van Groningen, 's morgens van 8 - 9, van 12 - 1, 5 - 6 uur."

 

Foto: De kerk van Meeden, Romke Hoekstra, 26 maart 2022. Licentie: Creative Commons.

Foto: De kerk van Meeden, Romke Hoekstra, 26 maart 2022. Licentie: Creative Commons.

 

Het kerkhof

Tot slot wil ik u wijzen op een van de belangrijkste kerkhoven van Groningen. Op het kerkhof kunt u een hele serie prachtige grafzerken uit de 17e en 18e eeuw vinden. Vele generaties hebben hun doden hier begraven en ieder heeft op zijn eigen manier en mogelijkheden een gedenkteken achtergelaten. Hele rijen zerken van één familie compleet met wapens naast elkaar geplaatst omgeven door een hek, hele eenvoudige rechtopstaande grafpalen en zelf het graf van een kunstenaar ontbreekt niet op het kerkhof. Helaas ontbreekt het geld voor een grondige opknapbeurt. Nu worden een groot aantal zerken door weer en wind en andere invloeden meer of minder onherstelbaar beschadigd. Het zou prachtig zijn wanneer het tot de diverse overheden door zou dringen dat op deze manier een belangrijk stuk cultuur definitief verloren gaat.  Wellicht kan er net als momenteel in Scharmer een regeling worden getroffen om de zerken te restaureren (Bovenstaande tekst is geschreven door Harm Hofman, 2017).

 

Klokken

IN DER TYT ALS EYSEBRANDUS BLANCKSTEIN EN FRIDERICUS BLANCKSTEIN PASTOREN, FOCKO TJACKES EN BERENT HARMS KERCKVOGDEN WAREN, TITTIE GOOSSENS 7HUS HEEFT MY GEGOOTEN OP DE MEDEN ANNO 1714.
N.B. Sedert 1943 niet meer aanwezig. GDW, blz. 455, nr. [2469].

 

IN DIE TYT ALS YSEBRANDUS BLANCKENSTIEN EN FREDERYKUS BLANCKENSTIEN PASTOOREN, BERENT HARMENS EN LUITIEN TONNIES KERCKVOOGHDEN WAREN, TITIE GOOSSENS ME FUDIT VOOR DIE MIEDEN ANNO 1716.
N.B. Omstreeks 1917 overgebracht van dakruiter op kerktoren naar toren van openbare lagere school. GDW, blz. 455, nr. [2470].

 

ALS JOHANNES MENSINGA F. PASTOR, SYPKO KOERTS EN HENRICUS LUITIENS BOUMAN KERKVOOGDEN OP DE MEDEN WAREN ANNO MDCCLXXXIV, CLAUDIUS FREMY, MAMMEUS FREMY HEIDEFELD ME FECERUNT 1784.456 N.B. Sedert 1943 niet meer aanwezig. GDW, blz. 455, nr. [2471].

 

Preekstoel

Blijkens opschrift in 1801 door den kistenmaker B. Bekenkamp uit Eexta vervaardigd. N.B. Niet aangetroffen. Vermeld en afgebeeld: MON, blz. 87 en plaat XXX, nr. 1. GDW, blz. 456, nr. [2472].

 

Orgeltribune

DIT ORGEL IS TER EEREN GODES GEMAAKT TER TYD ALS WESSELUS KNOCK PASTOR, TIDDO SYERTS EN TONCKO AYOLTS KERKVOOGDEN DESES CARSPELS WAREN DOOR A. A. HINS A° MDCCLI.
N.B. Tribune westzijde, orgel verplaatst naar oostzijde. GDW, blz. 456, nr. [2473].

 

Bijbel

IN DEN JARE 1727, DEN 21 JANUARY, IS DEZE BYBEL DOOR DE EER EN AGTBARE BERENT HARMS EN LUITJEN TONNIS, KERKVOOGDEN, GEKOGT VOOR DE ZOMMA VAN 14 CAR. GULD. 10 STUYV.
N.B. Bij orgel. GDW, blz. 456, nr. [2474].

 

Doopbekken

B.H. 1719 L.T.
N.B. Koper. Naamletters van Berent Harms en Luitjen Tonnis, kerkvoogden. Vergelijk: GDW, nrs. 2470 en 2474. GDW, blz. 456, nr. [2475].

 

Collectebus

A.T. 1771 T.S.
N.B. Koper. Naamletters van Ayolt Tonkes en Tiddo Sierts, kerkvoogden. Zie: GDW, nrs. 2473, 2524 en 2525. GDW, blz. 456, nr. [2476].

 

Rijksmonumenten
Zowel de kerk als de toren zijn een Rijksmonument

 

Grafzerken

[2477] A° 1603, DEN 30 AUGUST., IS DIE DOEGETSAME HINRICK, GEWESEN HUISVROUWE VAN JOHAN JOANSENS, DESE WERRELDT OVERLEDEN, VOERWACHTEND MIT ALLEN GHELOVIGEN EENE FROLICKE OPERSTANDINGE TEN EWIGEN LEVEND DORCH CHRISTO ONSEN ERLOESER.
N.B. Zie: GDW, nr. 2484.
GDW, blz. 456, nr. [2477].
[2478] A° 1624, DEN 26 OCTOBRIS, IS DIE ERB. JOHAN JOANSENS IN GODT VERSTORVEN, SINES OLDERS 79 JAREN OLDT ENDE DES LEVENDES SADT, VERWACHTEND AM JUNGSTE DAGE MIT ALLEN UTHVERKOOREN EEN FROLICKE OPSTANDINGE TEN EEUWIGEN LEVENDE DORCH UNSEN ZALICHMAKER CHRISTO.
N.B. Zie: GDW, nr. 2484.
GDW, blz. 456, nr. [2478].
[2479] ANNO 1627 ... EN VERWACHTEN ... EUCK ... DINC.
Helmteken: een ster.
N.B. Vergelijk: GDW, nrs. 2481A2489.
GDW, blz. 456, nr. [2479].
[2480] ANNO 1652, DEN 22 OCTOBER, IS IN DEN HEEREN ONTSLAPEN457 DE DUEGETSAME MEINSKE EDZES, DE ERSTE HUISFROUWE VAN DE E. EPPO ELTYES EN DAERNAE VAN DE E. TIAERCK TIAERCKS, ENDE VERWACHTENDE EEN SALIGE OPEERSTANDINGE DOOR CHRISTUM.
Wapens: Rechts: Drie lelién. Links: Gedeeld: I linksgeschuind; II een leeuw.
GDW, blz. 456, nr. [2480].
[2481] A° 1660, DEN 21 MARTY, IS GESTORVEN D.E. REINT SIBELS EN 165. 21 JUL... JANTIEN JANSEN [HUISVROU]WE VAN VOOR REINT SIBELS, IEDER 61 JAREN OUT, VERWACHTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE ...
Wapens: Rechts: Gedeeld: 1 een halve adelaar; II drie sterren onder elkaar. Links: Een leeuw.
GDW, blz. 457, nr. [2481].
[2481A] ANNO 1665, DEN 2 NOVEMB., IS DE DEUGTSAME SYBEN SYBOLTS, DIE HUISVROU VAN UDO NANTKENS, CHRISTELYCK IN DEN HEERE GERUST, OLT 60 JAREN, VERWACHTENDE EEN VROLIGE OPSTANDINGE IN CHRISTO JESU.
Wapens: Rechts: Gedeeld: I een tegen de deellijn klimmende omgewende leeuw; II een wildeman, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een schildje, beladen met een ster. Links: Gedeeld: I een tegen de deellijn klimmende omgewende leeuw; II een tegen de deellijn klimmende leeuw. Helmteken: een ster.
N.B. Onder gras. OMJ.
GDW, blz. 457, nr. [2481A].
[2482] A° 1666, DEN 29 APRILIS, IS DE EHR EN DEUGHTSAME HILGIE JOCHEMS, DE HUISVROUWE VAN DEN EHR EN ACHTBAREN DETMER FRANSENS, GODTSALICH IN DEN HEEREN ONTSLAPEN, HARES OUDERDOEMS 39 JAREN, VERWACHTENDE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN VROLICKE OPERSTANDINGE DOOR CHRISTUM.
N.B. Zie: GDW, nr. 2484.
GDW, blz. 457, nr. [2482].
[2483] ANNO 1673, DEN 30 NOVEMBER, IS DE EHR EN ACHTBARE EDSE EPPES, COOPMAN OP DEN MEEDEN. GODTSALICHLYCKEN IN DEN HEEREN ONTSLAPEN, SYNES OLDERDOEMS INT 46STE JAER, VERWACHTENDE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN VROLICKE OPSTANDINGE DOOR CHRISTUM JESUM.
Wapens: Rechts: Huismerk nr. 385, vergezeld van dc letters E.E. Links: Twee tegen elkaar klimmende halve leeuwen.
HIER LICHT EEN ADAMS KINT /DIENS LYF HET GRAF VERSLINT /HIER LICHT EEN CHRISTY SOHN DIE PRAALT VOOR SYNEN THROON.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 203.
GDW, blz. 457, nr. [2483].
[2484] A° 1676, DEN 17 MARTZT, IS DIE EER EN ACHTBAERE DETMER FRANSENS, IN SYN TYT SYLVEST EN LUITENANT OP DE MEEDEN, GODTSALIG IN DEN HEERE ONTSLAPEN, SYNES OUDERDOEMS 53 JAREN, VERWACHTENDE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN VROLICKE OPERSTANDINGE DOOR CHRISTUM.
Wapens: Rechts en Links: Gedeeld, doch de deellijn ontbreekt: I een met een zwaard schuinrechts en met een pijl schuinlinks van boven naar beneden doorstoken hart; II een voetkoog, waarop een vogeltje. Helmteken: een zwaard met het gevest links.
N.B. In de vier hoeken van de zerk respectievelijk de teksten: GDW, nrs. 247724782482 en 2484. Wapens hiertussen. In 1933 gaaf op het kerkhof, sedert c. 1940 bij boerderij Hereweg 87, nu verbrijzeld.
GDW, blz. 457, nr. [2484].
[2485] ANNO 1679, DEN 17 DECEMBER, IS GODSAELIGLEYCK IN DEN HEEREN ONTSLAEPEN DIE EERSAEME JAN GEERDTS BOSSCHER, IN SYN LEVEN OUDERLINGH DER GEMEENTE EN BROUWER OP DE MEEDEN,458 IN HET JAAR ZYNS OUDERDOMS 54, VERWAGTENDE EEN SAELIGE OPSTANDINGE IN CHRISTUS.
Wapens: Rechts: Een boom en daartegen klimmend twee naar elkaar toe gewende herten. Links: Twee tegen elkaar klimmende halve leeuwen.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz, 203.
GDW, blz. 457, nr. [2485].
[2486] ANNO 1680, DEN 28 AUGUSTY, IS GODTSAELIGHLYCK IN DEN HEER EN ONTSLAEPEN DE DEUCHTSAEME LOUWE EENIES, NAGELATEN HUISVROU VAN DE EERSAEME JAN GEERTS BOSSCHER, IN HET JAAR HAERS OUDERDOOMS 46, VERWACHTENDE MET ALLE GELOOVIGEN EEN SAELIGE OPSTANDINGE IN CHRISTO JESU.
Wapens: Rechts: Twee tegen elkaar klimmende halve leeuwen. Links: Een boom en daartegen klimmend twee naar elkaar toe gewende herten.
MYN LIEFD TROCK MY TOT U, ICK BEN U NAE GEGAEN / ICK ANVAERD HET GELOOF EN TROCK DIENS WAPEN AN / NU LEEF ICK OOK IN VREUGHT, DIE HEILYGEN GEMEEN / WAT IS 'T EEN GROOTE VREUGHT MET MAN EN CHRISTUS EEN.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 203.
GDW, blz. 458, nr. [2486].
[2487] ANNO 1693, DEN 10 JUNIUS, IS DIE DEUCHTSAEME WEYKE UDES, GEWESENE HUISVROUW VAN DE EERSAEMEN NAAMEN HENDRICKS. MEDE OUDERLINGH ENDE KERCKVOOGHT OP DIE MEEDEN, IN DEN HEEREN ONTSLAEPEN IN HET 57 JAER HAERES OUDERDOOMS EN VERWACHTENDE EEN VROOLYCKE OPSTANDTNGE ALLEEN DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapens: Rechts: Op een terras een tegen een boom klimmend omgewend hert. Links: Gedeeld: I een man, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een wapenschildje; II een leeuw. Helmteken: een uitkomend hert.
GDW, blz. 458, nr. [2487].
[2488] A° 1694, DEN Il JUNI, IS DE DEUGDZAME ANJE HINDRIKS, DE GEWEZENE HUISVROU VAN DE EERZAME BRONNE REMKES, CHRTSTELYK IN HET 44 JAAR HAARS OUDERI)OMS IN DEN HERE ONTSLAPEN, VERWAGTENDE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE ALLEEN DOOR JEZUM CHRISTUM.
Wapen: Gedeeld: I een halve adelaar; II drie klaverbladen onder elkaar.
MYN DAGEN ZYN GESNEDEN AF / MYN LIGHAAM RUST HIER IN DIT GRAF / DOG HOOPT GENIETEN VOOR DIT SLYK / EEN ERFDEEL IN GODS KONENKRYK / WAARIN MYN ZIEL NU WORT GEVOED f UIT ENKEL LIEFD DOOR CHRISTI BLOED.
GDW, blz. 458, nr. [2488].
[2489] ANNO 16[96], DEN 2 AUGUSTUS, IS CHRISTELYCK IN DEN HEERE ONTSLAPEN DEN EERENFESTEN FREDERICK HAYKENS, IN ZYN LEVEN VAANDRICH DESES CARSPELS ALSMEDE ZYLVEST DES TERMUNTER ZYL, IN ZYN OUDERDOM GEWEEST ONGEVEER 65 JAAREN, VERWACHTENDE MET ALLE WARE GELOOVIGEN EEN VROLYCKE OPSTANDINGE TEN EEUWIGEN LEVEN ALLEEN DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapens: Rechts: Gedeeld: I een wassenaar; II doorsneden: a. een met twee pijlen schuinkruislings doorstoken hart; b. twee leeuwen. Links: Een leeuw. Helmteken: een ster.
Vers: GDW, nr. 933.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 202, met foutief sterfjaar 1669. Zie: RAG, Rechterlijke archieven, inv. nr. V kk 5, 20 maart 1696 en 31 december 1697. Vergelijk: GDW, nr. 237j.
GDW, blz. 458, nr. [2489].
[2490] ANNO 1698, DEN 11 AUGUST!, IS DIE DEUCHTSAME EETIE EENIES,459 WEDUWE VAN WYLEN DE E. EDZE EPPES, SEER CHRISTELYCK IN DEN HEERE ONTSLAPEN IN HET 66STE JAER HAERS OUDERDOOMS, VERWACHTENDE MET ALLE WAERE GELOOVIGEN EEN SAELIGE OPSTANDINGE TEN EEUWIGEN LEVEN ALLEEN IN CHRISTUM JESUM.
Wapens: Rechts: Twee tegen elkaar klimmende halve leeuwen. Links: Huismerk nr. 385, vergezeld van de letters E.E.
JESUS SEYDE: ICK BEN DE OPSTANDINGE ENDE HET LEVEN, DIE IN MY GELOOFT SAL LEVEN, AL WEER HY OOCK GESTORVEN. JOHAN. 11 VERS 26.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 204. Bijbeltekst: Joh. 11:25.
GDW, blz. 458, nr. [2490].
[2491] ANNO 1705, DEN 17 FEBRUARI, IS CHRISTELYK IN DEN HERE ONTSLAPEN D'EERZAME MEERTEN BUSKER, KERKVOOGD, ZYLVEST EN BROUWER OP DE MEDEN, OUT ONGEVEER 46 JAREN, VERWAGTENDE MET ALLE GELOVIGE EEN ZALIGE OPSTANDINGE. ANNO 1705, DEN 27 MARTI, IS CHRISTELYK IN DEN HERE ONTSLAPEN DE DEUGDZAME JACOBJEN TIDDES, WEDUWE VAN DE E. MEERTEN BUSKER, OUT ONGEVEER 41 JAREN, VERWAGTENDE MET ALLE GELOVIGE EEN ZALIGE OPSTANDINGE.
Wapens: Rechts: Op een terras een boom en daartegen klimmend twee naar elkaar toe gewende herten. Links: Een dwarsbalk, vergezeld van drie sterren.
GRAFSCHRIFT / HIER LEGGEN TWE IN RUST, WAT ... HET STERVEN WAS HAAR NIET ... HAAR ZIELEN ZYN BY GOD IN D'EEUWIGE ZALIGHEID / DOOR JEZUS, GODTS ZOON, TEN VOLLEN HAAR BEREID / DIE ZAL TEN JONGSTEN DAG HAAR ... LIGHAMEN / DOOR ZYN BAZUINE WEER VERENIGEN WEER TZAMEN / ZODAT ZY DAN ... LIGHAAM EEUWIGLYK / DEN ... HET HEMELS KONINGRYK.
GDW, blz. 459, nr. [2491].
[2492] ANNO 1706, DEN 13 JANUARI, IS D. EERZAME AIOLT MENZES, BROUWER EN EIGENERFDE OP DE MEDEN, INT 46 JAAR ZYNS OUDERDOMS IN DEN HERE ONTSLAPEN, VERWAGTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE. ANNO 1709, DEN 20 MAAI, IS DE DEUGDZAME CYBEN TONKES, GEWEZENE HUISVROU VAN D.E. AIOLT MENZES, INT 30 JAAR HAARS OUDERDOMS IN DEN HERE ONTSLAPEN, VERWAGTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE.
Wapens: Rechts: Doorsneden: A. drie leliën, 1 en 2; B. een leeuw. Links: Gedeeld: I boven een terras een losstaande omgewende leeuw; II op een terras een wildeman, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een klein ruitvormig wapenschildje.
GDW, blz. 459, nr. [2492].
[2493] A° 1706, DEN 17 OCTOBER, IS DE EERBAHR SYERDT TIDDENS IN DEN HEERE GERUST, VERWACHTENDE EEN SALIGE OPSTANDINGE DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapen: Gedeeld: T een dwarsbalk, vergezeld van hoven van twee tegen elkaar klimmende uitkomende leeuwen; TT gedeeld, doch de deellijn ontbreekt: I drie leliën onder elkaar; 2 een leeuw.
ALS AGT EN DARTIG JAEREN SEVEN DAGEN WAREN TEN ENDT / HEEFT GODT MY VERLOST VAN HET WERELS ELENDT / ALS IK OP EEN REISE BY GRONINGEN BEN GEKOMEN / HEEFT GODT MYN SIEL TOT SIG GENOMEN.
N.B. Wapen afgebeeld: Gruoninga 1974, blz. 29.
GDW, blz. 459, nr. [2493].
[2494] A° 1708, DEN 7 JANUARY, IS DE EERZAME HARM HENDRICKS, OUDERLINGH, EN KERKVOOGT DES CASPELS MEDEN, OUT 67 JAREN, IN DEN HEERE ONTSLAPEN, VERWAGTENDE MET ALLE GELOVIGEN EEN SALIGE OPSTANDINGE DOOR CHRISTUM JESUM, ONSEN HEERE.460
Wapens: Rechts: Op een terras een tegen een boom klimmend omgewend hert. LinksGedeeld: I een omgewende leeuw; II een wildeman, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een wapenschildje, beladen met een ster.
HY, DIE SYN HERT DE GODS GEEST GAF / TOT RUSTPLAATS RUST HY IN DIT GRAF / NU CRONEN HEM ZYN DEUGDEN WEER / SYN ZIEL MET HEIL, SYN NAAM MET EER.
GDW, blz. 459, nr. [2494].
[2495] ANNO 1708, DEN 28 APRIL, IS CHRISTELYCK IN DEN HEERE ONTSLAPEN DIE EER EN AGTBARE BRONGER JEMMES, BROUWER EN EIGENERFDE OP DIE MIEDEN, SYNS OUDERDOMS WAAR IN HET VYF EN TWINTIGSTE JAAR, VERWAGTENDE MET ALLE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapen: Op een terras een voor een gebladerde boom iets opspringende eenhoorn.
IN 'T BESTE VAN MYN TYT, IN 'T BLOEMEN VAN MYN JAREN / HEEFT GODT DIE HEER MYN ZIEL TEN HEMEL DOEN OPVAREN / MYN LICHAEM RUSTET HIER BENEDEN LN DE AARD / TER TYT, DAT ZIEL EN LYF EENS WEDER ZY GEPAART.
GDW, blz. 460, nr. [2495].
[2496] ANNO 1710, DEN 16 APRIL, IS DE EERBARE KOERT SYPKENS ZEER CHRISTELYK IN DEN HERE GERUST, OUT 76 JAREN, VERWAGTENDIMET ALLE WARE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE TEN EEUWIGI.\ LEVEN DOOR JEZUM CHRISTUM.
Wapen: Een spiegelmonogram, gevormd van de letters C.S.
HIER RUST IK IN DIT GRAF BEDEKT / TER TYD TOE, DAT MY GOD OPWEKT / OM MET MYN ZIEL ALSDAN 'T ONTFANGEN / 'T GEEN IK IN CHRISTUS MET VERLANGEN / GEZOGT HEB; 'T IS DE ZALIGHEID / DIE VOOR GODS KINDREN IS BEREID.
GDW, blz. 460, nr. [2496].
[2497] A° 1712, DEN 3 AUGUSTI, IS DE EERZAME BRONNE REMKES CHRISTELYK IN HET 77 JAAR ZYNS OUDERDOMS IN DEN HERE ONTSLAPEN, VERWAGTENDE DOOR GODS GENADE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE TEN EEUWIGEN LEVEN ALLEEN DOOR JEZUM CHRISTUM.
Wapen: Doorsneden: A. in een nest een pelikaan met drie jongen; B. gedeeld: 1. een sleutel met de haard linksboven; 2. een leeuw.
IK HEB GELEEFT EEN LANGE TYD / MYN ZIEL HEM IN DEN HEER VERBLYD / MYN LIGHAAM R( IS] EN WERKT NIET MEER / ZO LANG TOTDAT EENS KOMT DE HEER / EN RUKT MYN LIGHAAM t!If DIT SLYK / BY HEM IN 'T EEUWIG KONINKRYK.
N.B. Sleutel voortgekomen uit huismerk nr. 386 van Rempko Frerickx. Zie: RAG, Rechterlijke archieven, inv. nr. V x 5, blz. 41 verso, 25 maart 1634. Vergelijk: Gruoninga. 1974, blz. 80, 81.
GDW, blz. 460, nr. [2497].
[2498] ANNO 1712, DEN 11 NOVEMBER, IS DE DEUGDZAME MUNKE UDES, WEDUWE VAN DE EERZAME TONKO TAKENS, IN ZYN LEVEN BROUWER EN EIGENERFDE OP DE MEEDEN, IN HET TACHENTIGSTF JAAR HARES OUDERDOMS IN DEN HEERE GERUST, VERWACHTENDE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapen: Gedeeld: I een man, houdend in de rechterhand een opgeheven zwaard en in dc linkerhand een pijl; II een leeuw.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 206.
GDW, blz. 460, nr. [2498].
[2499] ANNO 1713, DEN 15 SEPTEMBER, IS DE DEUGTSAME HILKE AYEKES, HUISVROUW VAN DE EERBARE SYPKO COERTS, INT 26STE JAAR HAARES OUDERDONS IN DEN HEERS GERUSTET. VERWAGTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR JESUM CHRISTUM.461
Wapen: Doorsneden: A. de letters H.A.; B. de letters S.C.
Vers: GDW, nr. 1218.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 206.
GDW, blz. 460, nr. [2499].
[2500] ANNO 1713, DEN 15 NOVEMBER, IS DE DEUGTZAME JANTIEN BRONNES, DE GEWEZENE HUISVROU VAN DE EERZAME LUITJEN TONNIS, SCHATBEURDER OP DE MEIDEN, IN HET [321sTE JAAR HAARS OUDERDOMS ZEER CHRISTELYK IN DEN HERE ONTSLAPEN, VERWACHTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapen: Doorsneden: A. in een nest oen pelikaan met drie jongen; B. gedeeld: 1. een sleutel met de baard linksboven; 2. een leeuw.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 207 en mededeling. Hier ten onrechte IN HET 57STE JAAR. Gedoopt Meeden 23 juli 1682 Jantyn, dochter van de kerkvoogd Bronne Rempkes. Zie: DTB, nr. 273. Overleden in 32ste jaar. Vergelijk: RAG, Rechterlijke archieven, inv. nr. V kk 6, 19 augustus 1701.
GDW, blz. 461, nr. [2500].
[2501] ANNO 1722, DEN 20 NOVEMBER, IS CHRISTELYK IN DEN HEERE ONTSLAPEN DE EER EN DEUGTSAME SYBEN EDZES, HUISVROUW VAN DE EERBARE EGGE EDZES, KOOPMAN OP DE MIEDEN, HAERS OUDERDOMS WAAR 56 JAREN, VERWAGTENDE MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE ALLEEN DOOR JEZUM CHRISTUM.
Wapen: Gevierendeeld: I gedeeld: 1 een halve adelaar; 2 huismerk nr. 385, vergezeld van de letters E.E.; II drie klaverbladen; III een leeuw; 1V een man, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een wapenschildje.
ONDER DEZE STEEN MYN LIGHAAM LEIT / MYN NAASTE BLOET HEEFT MY BESCHREIT / MAAR ACH, WAAROM OM MY IN NOOT / MYN ZIEL, DE RUST IN ABRAMS SCHOOT / MYN LICHAAM RUST EN WERKT NIET MEER / TER TYD DAT CHRISTUS MYNEN HEER / MY WEER OPWEKT EN DOET OPSTAAN / EN MET MYN ZIEL TEN HEMEL GAAN.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 207. Leeuw waarschijnlijk omgewend. Zie: GDW, nr. 2502.
GDW, blz. 461, nr. [2501].
[2502] ANNO 1724, DEN 3 MAY, IS SEER CHRISTELYK IN DEN HEERE GERUST DE EER EN ATGTBARE EPPO EGGES, SOON VAN D.E. EGGO EDZENS, IN HET 29 JAAR ZYNS OUDERDOOMS, VERWAGTENDE MET ALLE WAARE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapen: Gevierendeeld: I gedeeld: 1 een halve adelaar; 2 in de linkerbenedenhock een letter E; II drie klaverbladen, vergezeld in dc rechterbenedenhoek van een letter E; III een omgewende leeuw; IV op een terras een wildeman, dragend op de rechterschouder een knots en in dc linkerhand een wapenschildje, beladen met een ster. Helmteken: een uitkomende leeuw.
1. GELYK EEN BLOEM WORDT HAAST GEPLUKT / EN VAN HAAR STENGEL AFGERUCKT / HEEFT MY DE DOOD OOCK HAAST GEVELT / MYN LICHAAM HIER IN 'T STOF BESTELT / ICK HOOP MYN ZIEL ZAL BETER LOT / NU VINDEN BY ZYN HEER EN GODT / OOK SAL HET VLEES EENS WEER UIT STOF l IN EER VERRYZEN TOT GODTS LOF.
GDW, blz. 461, nr. [2502].
[2503] ANNO 1724. DEN 20 JUNY, IS SEER CHRISTELYCK IN DEN HEERE ONTSLAPEN DE E. EERSAME PIETER ALBERS. IN ZYN LEVEN COOPMAN OP DE MEEDEN, INT 62 JAAR ZYNS OUDERDOOMS, VERWACHTENDE MET ALLE WARE GELOOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapen: Drie klaverbladen onder elkaar, vergezeld van de letters P.A.462
OP AARDEN WAAR ICK EEN DLENAER / INT WOORT DES HEEREN SUIVER KLAER / MAAR LIG HIER NU INT GRAF GELEYT / VORT AERTS GEWOEL HEB OFGESCHEYT / TOTDAT MY GOUT OPWEKKEN ZAL / MET HEM TE ZYN INT BLYE GETAL.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 208.
GDW, blz. 461, nr. [2503].
[2504] ANNO 1724, DEN 15 JULI, IS DE EERBARE MEERTEN BRONGERS BUSSCHER, ZONE VAN DE EERZAME BROUWER BRONGER JEMMES, IN HET 17DE JAAR ZYNS OUDERDOMS ZEER CHRISTELYK IN l)EN HERE ONTSLAPEN, VERWAGTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE TEN EEUWIGEN LEVEN ALLEEN DOOR JESUM CHRISTUM.
Wapen: Gedeeld: I op een terras een achter een dorre boom rennende omgewende eenhoorn; II op een terras een boom en twee daartegen klimmend twee naar elkaar toe gewende herten.
MYN OUDERS, MOEST IK U VERLATEN / MYN JEUGT ZIG BUKKEN VOOR DE DOOT / DIE MY BEMINDEN BOVEN MATEN / TREURT NIET MYN ZIEL IN ABRAMS SCHOOT / HEEFT 'S HEMELS ZALIGHEIT VERWORVEN / OOK ZAL MYN VLEESCH DOOR JESU KRAGT / SCHOON 'T VAN DF WORMEN IS BEDORVEN / DAAR HEERLYK WORDEN INGEBRAGT / OM MET DE ZIEL EENS NA DIT LEVEN TF DELE\ :L\N HFT Htxx1STE GOET / DAT GOD TEN PRYS DE ZYN WIL GEVEN / UIT VRY (GEN AAI) UNI CHRISII LI G I.
GDW, blz. 462, nr. [2504].
[2505] 172[5], DEN 23 MAYUS, IS EERSAME TAMMO POPKENS, SOON VAN ZAL. POPKO MIEUWES, INT 37 JAAR ZYNES OUDERDOOMS IN DE HEERE GERUST, VERWACHTENDE EEN ZALYGE OPSTANDINGE DOOR CHRISTUM.
Wapen: Twee tegen elkaar klimmende leeuwen.
ZALIG IS DE MENS, DE IN DE HEERE STERF / DE VOOR DIT AERS STOF EEN EEUWIG HEIL ERFT;' ZY GAA\ Iux)R DE DOOT TOT ... ZALEIGHEIT / DE CHRISTUS DOOR ZYN BLOEr ... VOOR HAAR HEEFT BI:RFIl',
GDW, blz. 462, nr. [2505].
[2505A] A` 1726, DEN 17 JULY, IS IN DEN HEERE GERUST DIE EERSAAME EDZO EENIENS, INT 30 JAAR SYNENS OUDERDOMS, VERWACHTENDE EEN SALIGE OPSTANDINGE MET ALLE WAAR GELOOVIGEN DOOR JESUM CHRISTUM ONSEN HEERE.
Wapen: Gedeeld: I een halve adelaar, vergezeld van drie klaverbladen, twee in het schildhoofd en een in de schildvoet; II een staand en aanziend mensengeraamte met omkranstc schedel, houdend in de opgeheven linkerhand een zeis, het mes linksboven.
Bijbeltekst: Psalm 37:37.
N.B. Onder gras. OMJ.
GDW, blz. 462, nr. [2505A].
[2506] DEN 21 APRIL 1729 IS GESTURVEN BOUWE PIETERS, GEWEESLN HUISVROU VAN DOE UNKES, OLT GEWEEST INT 28 JAAR.
Medaillon: Een spiegelmonogram gevormd van dc letters B. P.
GODT HEEFT DE MENS EEN TYT BEPAALT / HOE HY SE NEEMT OF HY WEG HAALT / LN TYT VA\ BOVEN WAS (LORT MET MY / ALSO GESINT OM VOORT TE GAAN NA HEEMELRYK / OM DAAR TE WEESEN EUWIGLYK.
N.B. Bij boerderij Hereweg 87.
GDW, blz. 462, nr. [2506].
[2507] ANNO 1733, DEN 22 FEBRUARI, IS ZEER CHRISTELYK IN DEN HEERE ONTSLAPEN DIE E. FERSAME EGGO EDZES IN HET 77ste JAAR SYNES OUDERDOOMS. VERWAGHTENDE MET ALLE WARE GELOOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR JEZLM CHRISTUM. 463
Wapen: Gevierendeeld: I huismerk nr. 385 vergezeld van de letters E. E.; II een leeuw; III gedeeld: 1 een halve adelaar; 2 drie klaverbladen onder elkaar; IV een man, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een wapenschildje.
ALSCHOON DE MENSCH HIER ALLES HEEFT / IN VOORSPOED JAREN WENSCHELYK LEEFT / NOGTANS IS 'T ENT GEWIS DE DOOD / MAAR VOOR GODS KINDREN IS GEEN NOOD / DIE 'T TYDELYKE GRAAG VERLIEZEN / EN 'T EEUWIGE VOOR ALLES KIEZEN / TEN JONGSTEN DAG IN 'S HEMELS THROON / DAAR MEN GEEN KOOP BEHOEFT TE DOON.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 208.
GDW, blz. 462, nr. [2507].
[2508] ANNO 1733, DEN 21 MEERT, IS KRISTELYCK IN DEN HEERE GERUST DE EERSAME CHRISTINA POLACIUS, DE DUEGTSAME HUISVROU VAN DE EERB. LUITIEN TONNIS, KERCKVOOGT EN OUDERLINCK OP DE MIEDEN. IN HET 44ST JAER HAERS OUDERDOOMS, VERWACHTENDE MET ALLE UITVERKOREN EEN VROLYCKE OPSTANDINGE TE JONSTEN DAGE.
Wapen: Gedeeld: 1 een halve adelaar; II doorsneden: a. een uit een wolk in de linkerbovenhoek komende arm, houdend in de hand drie leliën met gebladerde stengels; b. een uit water uitkomende leeuw.
ALSCHOON DE MENSCH HIER ALLES HEEFT / IN VOORSPOEDT LANG EN WENSCHELICK LEEFT / SOO IS IN 'T EIND GEWIS DE DOODT / MAAR VOOR GODS KINDEREN IS GEEN NOOT / OMDAT HAAR ZIELEN RUSTEN IN ABRAMS SCHOD.
GDW, blz. 463, nr. [2508].
[2509] ANNO 1737, DEN 30 NOVEMB., IS CHRISTELYCK IN DEN HEERE ONTSLAEPEN FREERICK REMPKES, OUT INT 34 JAER, VERWACHTENDE EEN SALIGE OPSTANDINGEN MET ALLE GELOOVIGE DOOR JESUS CHRISTUS.
Wapen: Gedeeld: I doorsneden: a. voor een nest met drie jongen een omgewende staande pelikaan; b. gedeeld, doch het eerste veld is breder dan het tweede: 1 een omgewende leeuw; 2 een sleutel met de baard linksboven; II tweemaal doorsneden: a. een naar rechts gewende wassenaar, vergezeld van een ster; b. twee tegen elkaar klimmende halve leeuwen; c. een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruislings doorstoken mensenhart.
IN HET BESTE VAN MYN DAGEN / KWAM GOD HET TE BEHAGEN / MYN LIGHAAM AN TE TASTEN / MET SWARE TERINGSKRAGTEN / EN MY VOOR 'T AARDSCH TE SCHENKEN / OO MENSCH, WILT HET BEDENKEN / DE ZALIGHEID DOOR CHRISTY BLOED / DEES HOOP STAAD VAST IN MYN GEMOED.
N.B. Wapen afgebeeld: Gruoninga, 1974, blz. 81. Vergelijk sleutel met huismerken aldaar, blz. 80, 81.
GDW, blz. 463, nr. [2509].
[2510] ANNO 1738, DEN 15 JANUARY, IS IN DEN HEERE GERUST BOUKE BRONGERS, HUISVROU VAN DE EERSAME HARM HINDRIKS, ZYLVEST OP DE MIEDEN, IN HET 33sTE JAAR HARES OUDERDOMS, VERWAGTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE TEN EEUWIGEN LEVEN ALLEEN DOOR JESUS CHRISTUS.
Wapen: Gedeeld: I op een terras een tegen een boom klimmend omgewend hert; H op een terras een achter een bladerloze boom stappende eenhoorn.
NA EEN LANG ZUIKELEN EN NOODT VAN BAREN / DOEN MOST IK VAN DESE WERELT VERVAREN / EN RUST HYR MET MYN KLEINSTE KINT TEER / EN WERP MYN SORG OP GOD DEN HEER / EN JESUM CIERISTUM ZYNEN ZOON / DE ONS WIL BRENGEN IN DES HEMELS.
GDW, blz. 463, nr. [2510].
[2511] ANNO 1738, DEN --, IS IN DEN HEERE ONTSLAPEN D.E. AEISE HARMS, DOGHTER VAN DE EERSAME HARM HINDRIKS. IN HET NEGENDE JAAR HARES OUDERDOMS, VERWAGHTENDE DOOR GODTS GENADE464 MET ALLE WARE GELOVIGEN EEN ZALIGE OPSTANDINGE TEN EEUWIGEN LEVEN ALLEEN DOOR JESUS CHRISTUS.
Wapen: Gedeeld: 1 op een terras een tegen een gebladerde boom klimmend omgewend hert; II op een terras een achter een bladerloze boom stappende eenhoorn.
IK WAER EEN ZUIKELING OMTRENT AL MYN DAGEN LANG / HET VIEL MYN MOEDER SWAAR, MYN VADER BANG / NU RUST IK HIER AN MYNS MOEDERS ZYT / EN WENS MET HAAR IN HEERLYKHEIT TE ZYN VERBLYT.
N.B. Gedoopt Meeden 8 mei 1729 Aise, dochter van Harm Hindrix en Bouke Brongers. Zie: DTB, nr. 273.
GDW, blz. 463, nr. [2511].
[2512] 1739, DEN I SEPTEMB., IS IN DEN HEERE GERUST DE ED. JUFFROU BERNARDINA BUSCH, OUT 28 JAAR, 10 MAANT EN 7 DAGEN, VROU VAN DEN EERWAARDEN HEER JOHANNES RUMMERINK, PREDIKANT ALHIER OP DE MEEDEN IN 'T OLDAMBT.
Medaillon: Een duif.
HIER RUST EEN JONGE VROUW IN 'T BLOEYEN VAN HAAR JAREN / ZE STIERF DEN ZESDEN DAG NA 'T EERSTE KINDERBAAREN / DRIE WEKEN EN EEN JAAR IN EEN GEWENSTE TROUW / WAS HAAR BEPAALDE TYD, NU WEENT HAAR MAN VOL ROUW / KIND SCHREIT ZYN MOEDER NA EN AL DE HAAR BEMINDEN / WYL ZY ZOIETS BEZAT, DAT ZELDZAAM IS TE VINDEN / HAAR STOF WACHT OP DE STEM VAN 'T LAATST BAZUINGEKLANK / HAAR ZIEL JUICHT VOOR GODS TROON IN 'S HEMELS KOORGEKLANK.
N.B. Tekst na BUSCH onbereikbaar. Mededeling.
GDW, blz. 464, nr. [2512].
[2513] ANNO 1743, DEN 25 APRIL, IS GESTORVEN D.EERSAME DOE UNKES IN HET 55TIGSTE JAAR ZYNES OUDERDOMS.
Medaillon: Huismerk nr. 388, vergezeld van de letters D.U.
ZALIG ... WEEDERKEEREN / TO ... T ... AERD / D ... LEEREN / U ...
N.B. Bij boerderij Hereweg 87.
GDW, blz. 464, nr. [2513].
[2514] TER GEDAGHTENISSE VAN DE EERZAME LUITJEN TONNIS, IN ZYN LEVEN MEDE OUDERLING IN DEZE GEMEINTE JESU CHRISTI ALHIER OP DE MIEDEN, EN IS GESTORVEN OP DEN 16 AUGUSTUS ANNO 1743 IN DEN OUDERDOM VAN 67 JAAREN.
Wapen: Gedeeld in vier stukken door verkorte lijnen, het linker veld doorsneden in vier stukken door verkorte lijnen, uitgaand van de verticale lijn, en over de middelste lijn heen een omgewende leeuw.
DEES PLAATS TOONT ALLER MENSCHEN LOT / EN HOE HET LICHHAAM HIER VERROT / WANNEER DE DOODT HEEFT AFGSNEDEN / 'T LEVEN HIER OP AARD BENEDEN / HIERONDER RUST HET KOUT GEBEENT / EENS OUDERLINGS VAN DEES GEMEENT / HY STIERF OUT EN ZAT VA\ DACr\ MET SUCHT OM 'S HEMELS KROON TE DRAGEN.
N.B. Vergelijk wapen met: GDW, nr. 4164.
GDW, blz. 464, nr. [2514].
[2515] 1745, DEN 11 JANN., IS GESTORVEN SYBELT DETMERS, OUDERLING OP DE MIEDEN, OUT 70 JAREN MIN 6 DAGEN. 1740, DEN 10 MAAY, IS GESTORVEN JANTJEN HESSELS, HUISVROU VAN SYBELT DETMERS, OUT 64 JAREN.
Wapen: Gedeeld: I een hart, schuinrechts van boven naar beneden doorstoken met een degen en schuinlinks van beneden naar boven doorstoken met een pijl. II een leeuw.
TWEE ZEER NOUW IN EGT VERBONDEN / WORDEN IN DIT GRAFT GEVONDEN / O MENSCHE, VRESET GOD / ZOO ARFT GY OOK DER VROMEN LOT.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 209. In 1933 nog gedeeltelijk gecorrigeerd.465
GDW, blz. 464, nr. [2515].
[2516] ANNO 1745, DEN 28 SEPTEMBER, IS GESTORVEN DE EERZAAME DETMER SYBOLTS IN ZYN OUDERDOM VAN 43 JAREN, VERWAGTENDE EEN ZALIGE OPSTANDINGE DOOR CHRISTUS JEZUS.
Wapen: Gedeeld: I een met twee pijlen schuinkruislings doorstoken hert; II op een terras een tegen een boom klimmend omgewend hert.
HOE NIETIG IS, O MENSCH, UW LEVEN / EEN ROOK, EEN DAMP, ALS HOOI EN GRAS / VERGAAT, VERDWYNT GY MEDE ALRAS / HOE VAST GE ER OOK AN MOOGT KLEVEN / LAAT DAN DOG DOOT EN EEUWIGHEID / GEDURIG VOOR UW OGEN STAAN / UW EINDE ZY EEN HEENENGAAN / TOT RUST, VREED EN EEUWIG ZALIGHEIDT.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 210.
GDW, blz. 465, nr. [2516].
[2517] TER GEDAGTENISSE VAN DE DEUGTZAME SYBEN EDZKES, WED U. VAN WYLEN SIERDT TIDDES, IN DER TYT DIACON OP DE MEEDEN, GEBOREN 1680, DEN 26 DECEMBER, OVERLEDEN DEN 14 DECEMB. 1747.
Wapen: Gevierendeeld: 1 een omgewende leeuw; II drie leliën onder elkaar; III een halve adelaar; IV een leeuw.
DEES ZERK BEDEKT EEN VROU, DE IN HET BLOEY DER JAAREN / WERT VAN HAAR MAN BEROOFT ZEER ONVERWAGT EN RAS / EN ZY WAS NOOYT GESINT OM WEDEROM TE PAAREN/MAAR TROOSTE SIG IN GOD EN BLEEF GELYK SY WAS / EEN SPIEGEL VAN DE DEUGD, EEN CIERAAT VAN DE VROUWEN / AFKERIG VAN DE PRAGT EN WEELDE, DERTELHEID / AL AL HET AARDS GEWOEL KON SY GERUST ANSCHOUWEN / NU LEEFT SE BY HAER GOD LN ZALIGE IIEERLYKHEID.
GDW, blz. 465, nr. [2517].
[2518] ANNO 1766, DEN 23 FEB., IS IN DEN HEERE GERUST DE EERSAME EDZKO SIERTS; HY IS GEBOOREN DEN 1 APRIL 1706.
Wapen: Gedeeld: I twee tegenelkaar klimmende halve leeuwen; II gevierendeeld: 1 een omgewende leeuw; 2 drie klaverbladen onder elkaar; 3 een halve adelaar; 4 een leeuw.
OCH WERELT, WAT BENT GY / IN DESEN AN TE MERKEN / WY AL VERGAAN ALS SNEEUW OM ALLE ONSE WERKEN / VERHUIZEN IS ONS LOT / WY GAAN BY TRAPPEN VOORT / LEIT ONS O GOEDE GODT / TOT BINNEN 'S HEMELS POORT.
GDW, blz. 465, nr. [2518].
[2519] TER GEDAGTENIS VAN DE EERZAME TONKO AYOLTS, KERKVOOGD OP DE MEEDEN, GEBOREN DEN 17 JUNY 1695 EN OVERLEDEN DEN 3 MAY 1766. TER GEDAGTENIS VAN DE EERBARE EETJE EENJES, HUYSVROUW VAN DE EERZAME TONKO AYOLTS, KERKVOOGD OP DE MEEDEN, GEBOREN DEN 18 MAY 1693 EN OVERLEDEN DEN 20 DECEMBER 1784.
Wapen: Gedeeld: I gedeeld: 1 drie leliën onder elkaar; 2 op een terras een klimmende leeuw; II gedeeld: 1 op een terras een omgewende klimmende leeuw; 2 op een terras een wildeman, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een klein wapen schildje.
N.B. Afgebeeld: J. Tonkes. Het nageslacht van Tonko Ayolts en Eetje Eenjes. 1937. Blz. 18/19.
GDW, blz. 465, nr. [2519].
[2520] ANNO 1767, DEN 12 OCTOBER, IS IN DEN HEERS ONTSLAPEN DE EER EN DEUGDSAME WIPKE MEERTENS, HUISVROUW VAN DE EERBARE SYPCO COERTS OP DIE MEEDEN, HAARS OUDERDOM WAAR 36 JAAR, 3 MAANDEN EN 2 WEKEN, VERWACHTENDE MET ALLE GELOVIGEN EEN VROLYKE OPSTANDINGE DOOR JEZUM CHRISTUM.
Wapen: Een monogram, gevormd van de letters W.M.
OP AARDEN WAAR ICK NIET VERLOST / MAAR BEN GESTORVEN IN 'T BAREN / MAAR HY, DE466 LEEFT, HEEFT MY VERLOST / VAN VEELDERLEY GEVAREN 1 WELZALIG, DIE IN DEN HEERS STERFT / EN VOOR DE AARDE DE HEMEL ERFT.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GS L, blz. 211.
GDW, blz. 465, nr. [2520].
[2521] TER GEDAGTENISSE VAN DE EERZAME HARMEN EENJES, ERFFGEZEETEN OP DE MEEDEN, GEBOOREN 1701, DEN 21 APRIL, EN OVERLEEDEN DEN 21 SEPTEMBER 1769.
Wapen: Gedeeld: I een tegen de deellijn klimmende omgewende leeuw; II een aanziende man, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een onduidelijk voorwerp, waarmee een schildje bedoeld kan zijn.
N.B. Onder gras. OMJ. Gedoopt Meeden 10 april 1701. Zie: DTB, nr. 273.
GDW, blz. 466, nr. [2521].
[2522] TER GEDAGTENISSE VAN DE EERZAME TIDDO SIERTS, IN ZYN LEVEN KERCKVOOGD OP DE MEDEN, GEBOREN DEN 14 OCT. 1703 EN OVERLEDEN 28 FEBR. 1769.
Wapen: Gedeeld: I gedeeld: 1 boven in het veld een omgewende halve leeuw; 2 boven in het veld een halve leeuw; II gevierendeeld: 1 een omgewende leeuw; 2 drie klaverbladen onder elkaar; 3 een halve adelaar; 4 een leeuw.
HIER RUST DIEN VOOGD NU IN HET GRAF / DE AN DEES KERK EEN CIERAET GAF / EN DE IN ZYNEN DIENST GETROUW / EEN STEUNSEL WAS VAN 'T KERKGEBOU / HY TOOND OOK VEEL EEN MILDE HAND / EN DUS GEEERD IN SYNEN STAND / LEID OOK ZODANIG IN HET STOF / DAT AN HEM WERD GEDAGT MET LOFF.
GDW, blz. 466, nr. [2522].
[2522A] TER GEDAGTENISSE VAN DE EERBAARE DOGTER WIEKE EENJES, GEBOOREN OP DE MEEDEN 1704, DEN 7 FEBERUARI, EN OVERLEEDEN DEN 22 NOVEMBER 1771.
Wapen: Gedeeld: I op een terras een tegen de deellijn klimmende omgewende leeuw; II op een terras een aanziende man, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een onduidelijk voorwerp, waarmee een schildje bedoeld kan zijn.
N.B. Onder gras. OMJ.
GDW, blz. 466, nr. [2522A].
[2523] TER NAGEDAGTENISSE VAN DE EERBARE AALTJEN ALBERTS, HUISVROUW VAN TONNIS LUITJENS, GEBOREN DEN 13 JULY 17[1?l5 EN OVERLEEDEN DEN 28 MEERT 1776.
Wapen: Op een terras een tegen een boom klimmend hert.
GEDOOG DE DOODEN NU IN 'T AARDRYKS SCHOOD TE DEKKEN j WA\T DAAR ZIET UI r ONTSTOND MOET ALLES HENEN STREKKEN ( DE GEEST GAAT NA ZYN EEUWIG HUIS EN 'T LIGHAAM IN UP. AARD / DAT VOOR EEN KORTEN TYD MET SULK EEN REGT AANVAARD.
GDW, blz. 466, nr. [2523].
[2524] TER GEDAGTENISSE VAN DEN EERZAMEN TIDDO SIERTS, IN LEVEN KERKVOOGD OP DE MEDEN, OVERLEDEN DEN 3 JUNY 1781, OUD 50 JAREN EN 6 MAANDEN, 13 DAGEN.
Wapen: Gedeeld: I op een terras een tegen de deellijn klimmende leeuw; II op een terras een tegen de deellijn klimmende omgewende halve leeuw, misschien een beschadigde hele leeuw.
O MENSCH, KORTSTONDIG IS UW LEVEN / VOLG DAN HAASTIG GODS ROEPSTEM / GELOOF IN JESUS, LEEF IN HEM / DAN ZULT GY NA DEN DOOD NOG LEVEN.
GDW, blz. 466, nr. [2524].
[2525] TER GEDAGTENISSE VAN DE EERSAAME AYOLT TONKES, KERKVOOGD OP DE MEEDEN, GEBOOREN DEN 26 JANUARI 1714 EN OVERLEDEN 1783, DEN 16 JUNI. 467
Wapen: Gedeeld: I gedeeld: 1 drie leliën onder elkaar; 2 op een terras een klimmende leeuw; II gedeeld: I op een terras een omgewende klimmende leeuw; 2 op een terras een aanziende wildeman met hoed, dragend op de rechterschouder een knots, en in de linkerhand een klein driekantig onbeladen wapenschildje.
DE DOOD MAAIT ALLER LEVEN AF / DE OUDSTEN RUKT HY NAAR HET GRAF / DIE HIER IN AANZIEN WAAREN / DE SCEPTER SPADT ARM EN RYK / MAAKT HY DOOR ZYNEN ZEIS GELYK / EN GAAT HIER NIEMANDT SPAREN, / GELUKKIG, DIE ZIG ZELVEN KENDT EN HET NAAR CHRISTUS HEEFF WENDT.
GDW, blz. 466, nr. [2525].
[2526] TER GEDAGTENISSE VAN DE EERSAAME MENSZO TONKES, ERFFGEZEETEN OP DE MEEDEN, GEBOOREN DEN 1 APRIL 1733 EN OVERLEDEN 1785, DEN 15 MAY.
Wapen: Gedeeld: I gedeeld: 1 drie leliën onder elkaar; 2 op een terras een leeuw; II gedeeld: 1 op een terras een omgewende leeuw; 2 op een terras een wildeman met hoed, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een klein driekantig onbeladen wapenschildje.
GDW, blz. 467, nr. [2526].
[2527] TER NAGEDAGTENIS VAN DE EERZAAME TONNIS LUITJENS, EIGENERFDE OP DE MEDEN, GEBOREN DEN 9 MAY 1713 EN OVERLEEDEN DEN 3 FEBR. 1788.
Wapen: Gedeeld in zes stukken, het rechter veld doorsneden in vier stukken, en over alles heen een leeuw, het gehele schild vullend.
MEN QUELT ZIG HIER VERGEEFS 'T GEEN D'AARD ONS AF KOOMT FISCHEN / IS AARD EN 'T LEEVEN ALS 'T GEZAIDE MET DE SFISSFN / GODS WERK ALEEN HELAAS AL SCHYNT ONS NIETS TE DEEREN .1 VERBRYZELT ONS GESTEL, DOET ONS TOT AARDE KEEREN.
GDW, blz. 467, nr. [2527].
[2528] TER GEDACHTENIS VAN DE EERZAME JAN EDES, OVERLEDEN DEN 23 MAY 1796 IN HET 67 JAAR ZYNS OUDERDOMS.
GDW, blz. 467, nr. [2528].
[2529] TER GEDAGTENIS VAN DEN EERZ. NANNO SIERTS ... OP DE MEDEN GEBOREN DEN 2 DEC. 1768 EN GESTORVEN DEN 28 MAY 1796.
GDW, blz. 467, nr. [2529].
[2530] TER GEDACHTENIS VAN D'EERBARE HEMKE MULDERS, HUISVROUW VAN H. L. BOUMAN, IS OVERLEDEN DEN 12 FEBR. 1797 IN HET 71 JAAR HAARS OUDERDOMS.
GDW, blz. 467, nr. [2530].
[2531] TER GEDACHTENIS VAN DE EERZAME LUITJE HINDERKS, GEBOREN DEN 2 JANUARY 1732, OVERLEDEN DEN 17 DECEMB. 1798, OUD 66 JAAR EN RUIM 11 MAANDEN.
GDW, blz. 467, nr. [2531].
[2532] TER GEDACHTENIS VAN DE EERZAME H. L. BOUMAN, IN LEVEN OUDERLING EN KERKVOOGD OP DE MEDEN, OVERLEDEN DEN 18 MEERT 1803 IN 'T 83 JAAR ZYNS OUDERDOMS.
GDW, blz. 467, nr. [2532].
[2533] TER GEDAGTENIS VAN EDZO TONKES, GEBOREN DEN 1 APRIL 1730, OVERLEDEN DEN 7 DEC. 1802 IN DEN OUDERDOM VAN 72 JAREN EN RUIM 8 MAANDEN, EN VAN ZYN DIERBARE ECHTGENOOT EELTJE EPPES, GEBOREN DEN 3 FEBR. 1743, OVERLEDEN DEN 30 JANRI 1806 rN DEN OUDERDOM VAN 63 JAREN.
Wapen: Gedeeld: I drie leliën onder elkaar; II op een terras een leeuw, de deellijn met de voorpoten omvattend.
VRAAGT GY, O WANDELAAR, WIE LEGGEN HIER BEGRAVEN? / EEN PAAR IN HUNNE DEUGD GEAGT BY ALLE BRAVEN 1 DAT MIDDEN IN 'T GELUK DE VRUCHT VAN HUNNEN VLYT /468 AAN GODSDIENST, KUNDE EN DEUGD HUN DAGEN HEEFT GEWYD / DE MAN VAN KINDSBEEN AF AAN T AKKERWERK VERBONDEN / HEEFT DOOR 'T ONTGINNEN VAN EEN AANTAL WOESTE GRONDEN / AAN VEELEN BROOD VERSCHAFT EN DAARDOOR MEER VERRIGT / DAN MENIG KONING, DIE PALEIZEN HEEFT GESTIGT / DE VROUW, DE KROON HAARS MANS, DOOR DEUGEN ZACHT GEDREVEN / ZOCHT IN HET HUISBELEID HAAR MAN OPZY TE STREVEN / EN WON DOOR HARE DEUGD, HOE ZWAK HAAR LUISTER SCHEEN / DE LIEFDE VAN 'T GEZIN EN DE ACHTING VAN 'T GEMEEN / NU DOOR GODS VADERHAND AAN DE AARDSCHE ZORG ONTHEVEN / VERBEID HUN STOFLYK DEEL, HIER DE UCHTENDSTOND VAN 'T LEVEN / DAT JESUS CHRISTUS IN DE BLYDE ONSTERFLYKHEID / DE WAARE DEUGD TEN LOON ZYN KINDREN HEEFT BEREID.
GDW, blz. 467, nr. [2533].
[2534] TER NAGEDAGTENIS VAN DE EERBARE HEIKE LUBBERTS, HUISVR. VAN JAN HARMS, GEB. DEN 6 JUN. 1769, OVERL. DEN I MAI 1806 IN DEN OUDERDOM VAN 37 JAREN EN BYNA 4 MAANDEN.
GDW, blz. 468, nr. [2534].
[2535] TER GEDAGTENIS VAN DE EERZAME BRONNO T. BOUMAN, GEBOREN DEN 4 MEI 1756 EN OVERLEDEN DEN 9 DECEMBER 1806.
GDW, blz. 468, nr. [2535].
[2536] TER GEDAGTENIS VAN DE EERZAME REINT NANKES, GEBOREN DEN 6 OCTOBR 1771, OVERLEDEN DEN 6 JANUARI 1807 IN DEN OUDERDOM VAN 35 JAAR EN DRIE MAANDEN.
DAAR 'T STILLE GRAF ELKS STERFLOT TEKENT / DE TOEKOMST NAAR 'T HERLEVEN WENKT / DAAR VOEGT, AANSCIIOUWER, DAT GY DENKT / HOE GY VOOR BIEDEN ZYT BEREKENT.
GDW, blz. 468, nr. [2536].
[2537] TER GEDAGTENISSE VAN DE EERBAARE GEESSYN HOMMES, IN LEEVEN EHEVROUW VAN HILLENIUS TJARKS, GEBOOREN DEN 17 JULY 1762, OVERLEDEN DEN 29 MAY 1807.
GDW, blz. 468, nr. [2537].
[2538] TER GEDACHTENIS VAN D.E. ANJE ROTGERS, HUISVROUW VAN D.E. HILLENIUS DETMERS, GEBOREN DEN 6 DECEMBER 1744 EN OVERLEDEN DEN 28 AUGUSTUS 1808.
Wapen: Gedeeld: I een met twee pijlen schuinkruislings doorstoken hart; II op een terras een tegen een boom klimmend hert.
IK BEN DOOR DEN DOOD GEHEEL AFGESNEEN / VAN MAN EN KROOST HOE ZEER BEMINT / MYN DOEN, DAT IK HIER HAD RENEEN / IS HEENGEGAAN GELYK DE WIND / O MENSCH, TOT STERVEN WEEST BEREID / GY TREED HIERDOOR IN DE EEUWIGHEID.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 215.
GDW, blz. 468, nr. [2538].
[2539] TER GEDAGTENIS VAN D. EERBARE JANTJEN EDZES, HUISVROUW VAN JAN EDES, OVERLEDEN DEN 16 MAART 1809 IN 'T 75sTE JAAR HARES OUDERDOMS.
GDW, blz. 468, nr. [2539].
[2540] TER GEDAGTENISSE VAN DEN EERZAMEN SYPKO KOERTS, IN LEVEN KERKVOOGD OP DE MEEDEN. OVERLEDEN 4 JULI 1810 1N DEN OUDERDOM VAN RUIM 64 JAREN.
N.B. Buitendien steentje waarop: AN° 1803, S. KOERTS, 18 GRAV.
GDW, blz. 468, nr. [2540].
[2541] TER GEDAGTENIS VAN DE EERBARE GEESIEN PETERS GRAVER. WEDE. VAN WYLL. MENZO TONKES, GEBOREN DEN 1 DECEMBER 1743, OVERLEDEN DEN 9 FEBRUARY 1811.
Wapen: Gedeeld: 1 gedeeld: 1 drie leliën onder elkaar; 2 op een terras een klimmende leeuw; II gedeeld: 1 op een terras een omgewende klimmende leeuw; 2 op een terras een wildeman met hoed, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een klein onbeladen wapenschildje.469
GDW, blz. 468, nr. [2541].
[2542] TER GEDACHTENIS VAN DEN EERZAMEN ALBERT SYPKES, IN LEVEN OUDERLING OP DE MEEDEN, OVERLEDEN DEN 17 MEI 1811 IN DEN OUDERDOM VAN RUIM 85 JAREN.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 215. Buitendien steentje waarop: ANNO 1803, A. SYPKES, 18 GRAVEN.
GDW, blz. 469, nr. [2542].
[2543] ANNO 1750, DEN 3 MAART, IS GEBOREN DE EERZAME JAN LUIRTS BROUWER EN OVERLEDEN DEN 10 JANUARY 1813, OUD 62 JAAR EN 10 MAANDEN.
N.B. Akte van overlijden: de brouwer Jan Luurts Hopman. Vergelijk: GDW, nr. 2546.
GDW, blz. 469, nr. [2543].
[2544] TER GEDACHTENIS VAN DE EERZAME TETJE HARMS, WEDW. VAN WYLEN AYOLT TONKES, IN LEVEN KERKVOOGD OP DE MEEDEN. GEBOREN DEN 15 JANUARY 1735 EN OVERLEDEN DEN 15 JANUARY 1813.
Wapen: Gedeeld: 1 gedeeld: 1 drie leliën onder elkaar; 2 op een terras een klimmende leeuw; U gedeeld: 1 op een terras oen omgewende klimmende leeuw; 2 op een terras een aanziende wildeman met hoed, dragend op de rechterschouder een knots en in de linkerhand een klein driekantig onbeladen wapenschildje.
HIER ONDER DEZEN STEEN BENEDEN / RUST NAAST HAAR MAN 'T ONTZIELDE LYF i VAN HAAR, DIE JUIST IS OVERLEDEN / NA TACHTIG JAREN AARDSCH VERBLYF / NU VAN HAAR AARDSCHEN POST ONTSLAGEN / DEELT ZY THANS IN HAAR EEUWIG LOT / HAAR LIGCHAAM WERD IN 'T GRAF GEDRAGEN I DE PLAATS, WAAR VLEESCH EN BEEN VERROT.
GDW, blz. 469, nr. [2544].
[2545] TER GEDACHTENIS VAN DE EERZAME MEINT POPKES SMID, COLLECTER EN SCHATBEURDER OP DE MEDEN, GEB. DEN 9 MEI 1739 EN OVERLEDEN DEN 16 JULY 1791 EN VAN DESZELFS HUISVROUW MARTJEN JACOBS, LAATST WEDUWE VAN HINDRIK HARKES, GEB. DEN 4 JAN. 1742 EN OVERL. DEN 6 JULY 1817.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 213.
GDW, blz. 469, nr. [2545].
[2546] TER GEDACHTENIS VAN DE EERZAME HARM JANS BROUWER, OP DE MEEDEN OVERLEDEN DEN 14 OCTOBER 1782 IN HET 51sTE JAAR ZYNS OUDERDOMS, EN VAN DESZELFS HUISVROUW JANTJEN TONNIS, LAATST WEDW. WYLEN JAN LUIRTS HOPMAN, OVERLEDEN DEN 2 JUNY 1823 IN HET 77 JAAR HAARS OUDERDOMS.
N.B. Vergelijk: GDW, nr. 2543.
GDW, blz. 469, nr. [2546].
[2547] TER GEDACHTENIS VAN DEN EERBAREN EDSKO JANS, OVERLEDEN DEN 1 JULY 1806 IN DEN OUDERDOM VAN 69 JAREN EN DESZELFS ECHTGENOTE ANNEKE AILKES, OVERLEDEN DEN 21 DECEMBER 1829 IN DEN OUDERDOM VAN 77 JAREN.
RUST ZACHT, LIEVE OUDERS, RUST ZACHT IN DIT GRAF I GOD GAF MY AAN U, GOD NAM U MY AF / IK WYD U MYN TRANEN, IK WYI) U DEEZ ZERK / IK BLYF U STEEDS DANKBAAR, IK ROEME UW WERK / EN LEEF IN DE HOOPE, DAT THANS REEDS UW LOT / GELUKKIG, VOLZALIG IS BY ONZEN GOD / RUST ZACHT, LIEVE OUDERS, RUST ZACHT IN Drr GRAF / NOG WEINIGE DAGEN DAN VAL IK OOK AF / EN RUST AAN UW ZYDE, MAAR STYG OOK NAAR BOVEN / OM MET U VEREENIGD DEN HEERE TE LOVEN / VEREENIGD!, JA VEREENIGD, DAT ZY EENS ONS LOT ;' VEREENIGD MET CHRISTUS, VEREENIGD MET GOD.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: GSL, blz. 214.
GDW, blz. 469, nr. [2547].

 

 

 

Bronnen en referenties:
- Harm Hofman, 23 juni 2017. (Tekst: naar een lezing door Harm Hofman, Middelstum, jaren '90.)
- Pathuis, Alma, GDW, Groninger gedenkwaardigheden.

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

 

Hoogeveen, 23 juni 2017.
Update en revisie: 14 april 2024.

Samenstelling: © Harm Hillinga.

Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top