Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Jan Jans Buiten
Jan Jans Buiten, ovl. voor 1709.

kerk.huw. te Finsterwolde [Gr] op dinsdag 10 aug 1683
met

Aefke Jacobs, ovl. voor 1709.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jacob*1683 Beerta [Gr] †1729 Beerta [Gr] 46


Jan Jans Kal
Jan Jans Kal.

relatie
met

Teetje Rindelts, dr. van Riendelt Ockes en NN Nn.


Bronnen:
1.Rechterlijke Archieven 7072-7088 - Sebo Abels, S730


Jan Jans de Raad
Jan Jans de Raad, geb. te Behlenbergerfeld [Dld] op woensdag 7 mrt 1764, ovl. (52 jaar oud) te Heveskes [Gr] op zondag 30 jun 1816.

tr. (resp. 25 en ongeveer 24 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 31 jul 1789
met

Gesijn Pauwels, geb. in 1765, ovl. (ongeveer 65 jaar oud) in 1830.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geessien Jans     


Jan Joosten Hulsebosch
Jan Joosten Hulsebosch.

relatie
met

Stijntje IJzer.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Harm Jans*1816 Oudeschans [Gr]    


Jan Jurjen Kuil
Jan Jurjen Kuil.

tr. te Bellingwolde [Gr] op zaterdag 6 nov 1920
met

Grietje Geerdsema, dr. van Johan Peter Geerdsema en Rikste Frouwina Leta.


Jan Jurjens Plat
Jan Jurjens Plat.



Bronnen:
1.Geneanet, S31


Jan Jurjens Smid
Jan Jurjens Smid.


Jan Jurrens Bruins
Jan Jurrens Bruins, geb. circa 1897.

tr. (resp. ongeveer 23 en ongeveer 20 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 13 feb 1920
met

Antje Nanninga, dr. van Hilko Nanninga en Antje Kuiper, geb. te Finsterwolde [Gr] circa 1900.


Jan Janssen
Jan Karels Deze Jan komt voor als Jan Karels, maar ook als Jan Karels Janssen en als Jan Janssen1, geb. te Wymeer, Weener [Deu]1 op dinsdag 20 dec 18031,1, werkt als arbeider op het Heerenland, ovl. (67 jaar oud) te Wymeer, Weener [Deu]1 op woensdag 29 mrt 18711,1.


Aantekeningen bij Jan Karels Deze Jan komt voor als Jan Karels, maar ook als Jan Karels Janssen en als Jan Janssen..
Op de grote boerderijen, in het bijzonder in het poldergebied van Reiderland, dat zich uitstrekt over een groot gedeelte van het Oldambt tot ver in Oost Friesland, zijn er vroeger zeer veel (land)arbeiders geweest. Zij moeten onder de druk van de boeren op het land en de weiden werken. Doen ze dat niet, weigeren ze, kunnen ze vertrekken en moeten ze honger leiden. Ze verliezen dan ook hun woning, want de kleine landarbeiderhuisjes zijn vaak in het bezit van de boer. Veel landarbeiders hebben in de tijd zelf een eigen stukje land dat ze zelf ontgonnen hebben en moeten daarnaast dagelijks de polder intrekken om bij de boer te werken. Het voorhuis van de boer mogen ze niet betreden, dat is ten strengste verboden. In Oost Friesland hebben de boeren verschillende statussen. De rijkste en grootste boer heet de Grossbauer die een Volle Herde heeft, daaronder komt de Kleinbauer met een Halbe Herde. Vervolgens kennen we de Landgebräucher die de Alten Warfen bestieren en de Häuslinge met de Neue Warfen. Helemaal onderaan staat de Landarbeiter.
Tussen Dielerheide en Tichelwarf moet het land eerst ontgonnen worden, voordat er iets aan landbouw kan worden gedaan. Het werk begint in de zomer om half vier 's morgens en pas tegen zes uur 's avonds of nog later, kunnen de landarbeiders weer naar huis terugkeren. Het koren wordt met de pikke en de zicht gemaaid, wat vele uren duurt. De zicht wordt met de linkerarm en met een enigszins voorover gebogen lichaam heen en weer bewogen, terwijl met de rechterarm een soort haak wordt gebruikt om het koren naar zich toe te trekken. Met elke slag wordt een stap voorwaarts gedaan tot er acht tot tien stappen zijn gedaan om een garf te krijgen. Om deze manier kan één man ongeveer een kwart ha en duizend garven per dag klaar maken. Dat betekent dat er in één dag ongeveer 20.000 keer met de zicht geslagen moet worden en dat in een staande, een beetje voorover gebogen houding, waarbij de spieren van de rug en de benen het voortdurend zwaar te verduren krijgen. Achter de maaier staat de bindster die de garven bij elkaar moet binden en in schoven bij elkaar moet zetten.
De woonoppervlakte in het landarbeidershuisje is ongeveer twaalf vierkante meter groot, waar het gezin met zes personen moeten leven. Niet zelden telt men er echter tot meer dan twaalf kinderen, zodat in elk bed drie kinderen moeten slapen. Deze bedden noemt men in Oost Friesland Butzen. Ze zijn in de stal ingebouwd, zodat ze gebruik kunnen maken van de warmte van het vee in de winter. Omdat deze Butzen nogal klein waren, moeten de kinderen vaak min of meer zittend slapen. De landarbeiders krijgen in de winter slechts 12 tot 15 Stüber loon en in de zomer 27 tot 30 Stüber. Per dag wordt er tot 14 uur op het land gewerkt en de eetpauze wordt niet doorbetaald. De arbeider die zelf nog een stukje grond, een koe en een varken heeft, is daarmee nog niet klaar. Hij moet dan nog op eigen erf werken, want als moeder de vrouw niet meewerkt op het land, moet hij nog zijn eigen stukje grond bewerken en zijn vee verzorgen. Als de arbeider niet kan werken, moet hij de Armenkasse aanspreken. Voor de kinderen van de landarbeiders zijn er de zogenaamde Fortbildungsschulen. De woonverhoudingen meer dan 150 jaar geleden worden nog wat beter uitgelegd door de landarbeider.
Ernst Loeising: ""Dieser Stand ist numerisch dem Bauernstand überlegen, aber nicht numerisch (d.h. der Münze nach). Der Lohn betrag im Winter 12-15 Stüber und im Sommer 27-30 Stüber Lohn. Ein Stüber entsprach dem Wert nach einem Kreuzer. Für fünf Stüber bekam man ein Huhn. Im Winter bekamen sie ein Teil des ausgedroschenen Getreides, es wurde auch Matt genannt. Es wurde von morgens früh bis abends spät gearbeitet. Sie mussten die eigene Ruhepause für die Arbeit opfern. Es gab oft Krankheiten wie Tuberkulose, Lungenentzündung und Brustkrankheiten. So stießen die Arbeiter ins Elend. Wenn sie arbeitsunfähig wurden, fielen sie der Armenkasse zur Last. Das Selbstbewusstsein war untergraben. Nirgendwo gab es Hilfe oder Verständnis. Die Arbeiter, die in der Ostfriesischen Heimat geblieben sind, konnten nicht in der Arbeitsstätte sesshaft werden.".
Het leven in het nog niet ontgonnen veengebied van Wymeer, Stapelmoor, Stapelmoorheide e.o. is niet alleen zwaar geweest door de ontginningen, maar wordt ook gekenmerkt door natuurrampen, oorlogen en ziektes. De lijst van stormvloeden dit dit gebied heeft getroffen is lang, de strijd is bitter en heeft duizenden mensenlevens gekost. Zo komt op 1 juli 1612 de voogt van Weener naar Wymeer. Hij wordt begeleidt door 18 Nederlandse soldaten. Met musketten, fakkels, degens en speren trekken ze naar Wymeer en Boen en nemen er 87 koeien in beslag. Deels is de bevolking blij dat de macht van de landheren wordt gebroken als deze macht door het gebied trecht, maar aan de andere kant zien ze verschrikt op als diezelfde macht hun onderdanen nog armer maakt dan ze als zijn. De inwoners wenden zich tot het gerecht en de daad van de soldaten wordt sterk afgewezen. Een jaar later op 7 juli 1613 komt de voogd nogmaals langs om binnen drie dagen 4.000 gulden op tafel te krijgen voor reparatiewerkzaamheden aan de dijken en als dat niet gebeurt -waar haalt men het geld vandaan- worden 40 koeien uit de weilanden meengenomen.
Rond 1520 is er strijd tussen de gemeente Bellingwolde over de grens tussen de gebieden, waarbij ook het klooster Dünebroek wordt betrokken en tussen 1795 en 1796 is het gebied bezet door Engelse en Franse troepen.
Maar ook eeuwen later heeft men het in dit gebied niet makkelijk. In 1825 zijn er dijkdoorbraken waarbij 800 mensen het leven laten.

tr. (resp. 21 en 20 jaar oud) te Wymeer, Weener [Deu] op zondag 13 feb 1825
met

Gepke Eilders Auwen3,1, dr. van Eildert Jans Auwen en Grietje Coerts, geb. te Stapelmoor (Dld) [Deu]3,1 op vrijdag 2 mrt 18043,1,3,1, ovl. (64 jaar oud) te Wymeer, Weener [Deu]1 op dinsdag 6 okt 18681,1.

Uit dit huwelijk 11 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Karel Jans Karels*1825     
Grietje Karels*1826 Wymeer, Weener [Deu]    
Stijntje*1828 Wymeer, Weener [Deu] †1828  0
Eildert*1829 Wymeer, Weener [Deu]    
Garreld*1831 Wymeer, Weener [Deu]    
Stijntje*1834 Wymeer, Weener [Deu] †1854  20
Jan Auwen*1836     
Vrouwke*1839 Wymeer, Weener [Deu] †1901 Reiderwolderpolder 61
Koert*1842 Wymeer, Weener [Deu]    
10 Reinder*1844 Wymeer, Weener [Deu]    
11 Ernst*1850 Wymeer, Weener [Deu]    



Bronnen:
1.Die Familien der Kirchengemeinde Wymeer 1713-1900, Boek, Rolf und Christian Koens, Eigenverlag, 3-9806065-0-7, Westerstede [Dui], 2004 (blz. 205)
2.Genealogie van Klaus Dieter Luitjens, K.D. Luitjens
3.Stapelmoor, Die familien der Kirchengemeinde, tussen 1709 en 1900 (vrijdag 2 mrt 1804)


Jan Klaas Moes
Jan Klaas Moes.

tr. none
met

Frouwke van der Wijn.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Martje*1866 Groningen [Gr]    


Jan Klaas Pik
Jan Klaas Pik, geb. te Winschoten [Gr] circa 1894, Meubelmaker1.

relatie
met

Antje Jonkman, dr. van Jacob Jonkman en Grietje Mulder, geb. te Groningen [Gr] circa 1895.


Bronnen:
1.Geneanet, S31


Jan Klaassens Smant
Jan Klaassens Smant.

relatie
met

Anneke Geerts Groeneveld.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Maria Jans*1832 Noordbroek [Gr] †1863  31


Jan Kornelis Hillenga
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Jan Kornelis Hillenga, geb. te Groningen [Gr] op woensdag 8 jan 1936.



Bronnen:
1.Burg. Stand (Genlias), S369


Jan Kristiaan Kok
Jan Kristiaan Kok, geb. te Bellingwolde [Gr] circa 1862, ovl. (ongeveer 6 jaar oud) te Bellingwolde [Gr] op zondag 3 mei 1868 Overleden op 6 jarige leeftijd.

tr. none
met

Derktje Jacobus de Vries.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1832 Oude Pekela [Gr] †1908 Groningen [Gr] 76


Jan Wierties
in
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Jan Wierties1, geb. 1 voor donderdag 18 jan 17421,1, ged. te Beerta [Gr]1 op donderdag 18 jan 17421 Bron: Doop- en trouwboek Beerta 1730-1811. Collectie DTB (toegang 124). Inventarisnummer 301.

  • Vader:
    Melchert Beerends Huninga, zn. van Berend Melchers von Völlen en Bouwina (Bouwe) Sebens Huninga, geb. te Beerta [Gr] voor zondag 18 jul 1706, ged. NH te Beerta [Gr]2 op zondag 18 jul 17062, woont op de boerderij, Ekamperweg 33 Ekamp in 1765, landbouwer op de boerderij de Ekamperweg 33 te Ekamp in 1765, ovl. (ongeveer 58 jaar oud) voor vrijdag 24 mei 1765, kerk.huw. (resp. minstens 22 en ongeveer 25 jaar oud) te Beerta [Gr]3 op zondag 14 nov 17283.
 
 



Bronnen:
1.Doop- en trouwboek Hervormde Gemeente Beerta, RHC GA, Groninger Archieven, Toeg.nr. 124, inv.nr. 30, folio 55, NH, Nederl. Herv., Beerta [Gr], van 1730 tot 1811
2.Kerkeboek van Beerta, Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Toeg.nr. 124, tussen 1671 en 1730 (zaterdag 17 jul 1706)
3.Kerkeboek van Beerta, Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Toeg.nr. 124, tussen 1671 en 1730 (zondag 14 nov 1728)
4.Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Groninger Archieven, Toeg. 124, inv. nr. 29, NH, Nederlands Hervormd, tussen 1671 en 1730
5.Doopboek Finsterwolde, Kerkeboek Finsterwolde, Collectie DTB, toeg. 124, van 1763 tot 1811


Lodewijk I van Sayn-Wittgenstein
Lodewijk I van Sayn-Wittgenstein.

tr.
met

Nn .

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Amalia*1585  †1633  48


Jan Louis Smidt
Jan Louis Smidt, geb. te Oudeschans [Gr] in 1718 Geboren tussen 1716 en 1718, ovl. (ongeveer 77 jaar oud) te Bellingwolde [Gr] circa 1795.

relatie
met

Maria Jans Zuidland.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berent Jans*1757 Bellingwolde [Gr] †1799 Nieuweschans [Gr] 41


Jan Lubbert Albers
Jan Lubbert Albers.

tr. (Elsje Willems minstens 30 jaar oud) te Sellingen, Vlagtwedde op zaterdag 14 jul 1832
met

Elsje Willems Arnoldus, dr. van Willem Arnoldus (3554, 3555) en Grietje Geerts de Groot, geb. te Bourtange, Vlagtwedde voor zondag 8 nov 18011, ged. te Bourtange, Vlagtwedde op zondag 8 nov 1801.


Bronnen:
1.Don Arnoldus, S593


Jan Luppe Leeuwerke
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Jan Luppe Leeuwerke, geb. te Nieuweschans [Gr] op zondag 12 mrt 1893.

tr. (resp. 28 en 27 jaar oud) te Medemblik [Nh] op zaterdag 2 apr 1921
met

Hesterlina Waalkens, dr. van Jan Waalkens en Harmke Hillenga, geb. te Nieuweschans [Gr] op zaterdag 21 okt 1893.


Jan Luppes van Dijk
Jan Luppes van Dijk, dagloner op vrijdag 24 nov 1848.

relatie
met

Alke Douwes Uildriks, dagloonster op zaterdag 16 dec 1871.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Harmke*1848 Nieuw Beerta †1926 Finsterwolde [Gr] 77

')}