Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Pieterke Jager
in
Parenteel van Godde Hilling.

Pieterke Jager, geb. te Termunten [Gr].

tr. te Termunten [Gr] op vrijdag 25 mei 1917
met

Pieter Bijhold (Ook: Bijholt), zn. van Berend Bijhold (Ook: Bijholt) en Frouwke de Boer, geb. te Delfzijl [Gr].


Bronnen:
1.Burg. Stand (Genlias); Gron. Arch.: Aktenr. 11, gem. Termunten., S334


Pieterrtien Speelman
Pieterrtien Speelman.

tr. none
met

Roelof Siebring.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Albert*1879 Borger [Dr]    


Pietertje Luttje
Pietertje Luttje, geb. te Noordbroek [Gr] in 1876.

tr. (resp. ongeveer 21 en 27 jaar oud) te Noordboek op zaterdag 5 jun 1897
met

Elzo Olthof, zn. van Harm Olthof en Antje Hilgenga, geb. te Noordbroek [Gr] op dinsdag 26 okt 1869.


Pietertje Siebring
Pietertje Siebring, geb. te Nieuwe Pekela [Gr] in mrt 1911, ovl. (7 maanden oud) te Nieuwe Pekela [Gr] op woensdag 4 okt 1911.


Pietertje Siebring
Pietertje Siebring, geb. te Nieuwe Pekela [Gr] op dinsdag 20 feb 1912, ged. te Nieuwe Pekela [Gr] op maandag 4 mrt 1912.


Pietertje Siebring
Pietertje Siebring, geb. te Nieuwe Pekela [Gr] in 1916, ovl. (ongeveer 2 jaar oud) te Nieuwe Pekela [Gr] op zaterdag 2 nov 1918.


Pietje Pieters
Pietje Pieters.

relatie
met

Adolf Houtman, arbeider1.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik Adolfs*1818 Nieuwolda [Gr] †1898 Finsterwolde [Gr] 79



Bronnen:
1.Genlias, Burgerlijke stand, S57


Pietje Houtman
Pietje Houtman, geb. te Finsterwolded in 1843, ovl. (ongeveer 1 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op woensdag 9 okt 1844.



Bronnen:
1.Genlias, Burgerlijke stand, S57


Pietje Houtman
Pietje Houtman, geb. te Finsterwolde [Gr] in 1856.



Bronnen:
1.Genlias, Burgerlijke stand, S57


Pietje Jans Blaauw
Pietje Jans Blaauw, geb. te Oostwold, Gem. Midwolda voor 18121.

relatie
met

Zwier Jans Koning, zn. van Arnold van Comminges en Arsinde van Carcassonne, geb. te Oostwold, Gem. Midwolda voor 1811, Arbeider1.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hillechien*1835 Oostwold, Gem. Midwolda    



Bronnen:
1.Geneanet, Robert Bekkering en Brenda Hofman., S39


Pijtje Koning
Pijtje Koning, geb. te Finsterwolde [Gr] op donderdag 23 apr 1846, Dagloonster1, ovl. (81 jaar oud) te Winschoten [Gr] op vrijdag 13 mei 1927.

tr. (resp. 38 en ongeveer 24 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op maandag 28 apr 1884
met

Ontje Alberts Tuitjer, zn. van Albert Tuitjer en Grietje Burgma, geb. te Bunde (Dld) circa 1860, ovl. (ongeveer 40 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op zondag 13 mei 1900.


Bronnen:
1.Geneanet, S31


Pippijn der Franken
Pippijn der Franken, geb. voor 818, titel, ovl. (minstens 22 jaar oud) na 840.

tr. (resp. minstens 17 en ongeveer 15 jaar oud) in 835
met

NN van Italië Vermandois, geb. in 820. Deze naam is niet zeker, ovl. (ongeveer 30 jaar oud) in 850.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Graaf Heribert I (Herbert)*840  †907  67
Hubert     


Pippijn II van Herstal
Pippijn II van Herstal, geb. in 635, Hofmeier van Austrasië en Neustrië. Hofmeier van Bourgondië tussen 680 en 714, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Jupile Sur Meuse [Fra] op donderdag 16 dec 714.


Aantekeningen bij Pippijn II van Herstal.
Zijn leven.
Pepijn II van Herstal, ook bekend onder de naam Pepijn de Middelste (Hers tal, 635 of 640 - Jupille-sur-Meuse, 16 december 714) was een Pepinidisc he hofmeier. Hij was de zoon van de Frankische hofmeier Ansegisus en van (de Heilige) Begga, een dochter van de Austrasische hofmeier Pepijn van L anden.
Als hofmeier van Austrasië, Neustrië en Bourgondië (Bourgondië van 680 t ot 714) kreeg hij het Frankische rijk steeds meer in zijn macht. De Merov ingische koning Theuderik III trachtte hem uit zijn post te ontslaan, ma ar werd verslagen bij Tertry in 687. Pepijn werd hierna de feitelijke lei der van Austrasië. Hij hield de andere Frankische koninkrijken onder controle. Zijn nazaten bleven hofmeiers, en zijn kleinzoon, Pepijn de Korte werd koning in 751.
Rond 670 trouwde Pepijn met Plectrudis om haar landen in het gebied rond de Moezel. De twee kregen twee kinderen. Deze kinderen waren zijn wetti ge kinderen en probeerden Karel Martel, de zoon van Pepijn bij zijn maîtr esse Alpaida, te beletten zijn vader als hofmeier op te volgen. Martel h ad echter de bevolking van Austrasië achter zich.
Karel Martel wordt de eerste van de Karolingen genoemd en de kinderen v an Plectrudis de laatste van de Pepiniden.
Pepijn van Herstal stierf op 16 december 714. Hij werd opgevolgd als hofmeier door Karel Martel.
Kinderen.
Getrouwd met Plectrude rond 670 (= Pepiniden):.
• Childebrand (stierf in 678-753).
• Drogo (ongeveer 695-708).
• Grimoald II (vermoord in 714).
Met zijn maitresse Alpaida (= Karolingen):.
• Karel Martel (23 augustus 686 - 22 oktober 741).
•.
Hofmeier.
oorspronkelijk de titel van het hoofd van het huishouden aan het hof van de Germaanse koninkrijken in de vroege middeleeuwen en zou vooral in de Frankische koninkrijken van de 7e en 8e eeuw aan het hof van de Merovingen aan belang winnen.
De maior schijnt oorspronkelijk de leider te zijn geweest van de onvrije leden (knechten, horigen) van het hof (vgl. maiorissa die instond voor het vrouwelijke personeel).[1] Zo blijkt uit een versie van de Salische Wet[2] dat de Seneschalk de hofmeier behandelt als "opperknecht". Het is pas in het Frankische rijk dat we de maior domus terugvinden als vaste functie binnen de hofhouding. Onder de Merovingische koningen was het niet ongebruikelijk dat er meerdere hofmeiers waren, waarbij zowel de koning, als de koning, de koningszonen en koningsdochter een hofmeier had.[3] Met de opdeling van het rijk in Neustrië, Austrië en Bourgondië werden er nu ook drie hofmeiers aangesteld om voor elke vorst zijn hofhouding te zorgen.[4] Het is in die periode dat de hofmeiers zowel de koninklijke goederen gaan beheren als aan het hoofd komen te staan van de trustis dominica (de koninklijke hofhouding bestaande uit edellieden).[5].
De hofmeier was aanvankelijk degene die de hofhouding van de Merovingische vorsten beheerde. Door het stijgend aantal zwakke en jeugdige vorsten op de troon aan het einde van de Merovingische periode, zagen de hofmeiers kans hun macht te vergroten. Ze namen deze geleidelijk over, waardoor er verschillende conflicten ontstonden. Het was uiteindelijk een familie van hofmeiers van Pippiniden (latere Karolingers) die de macht van de Merovingers overnam. Daarop volgde de definitieve machtsovername van Pepijn de Korte in 751 met goedkeuring van de paus.

tr. (1)
Chalpaide komt ook voor als Alpaida was de maitresse van Pippijn II van H erstal
met

Komt ook voor als Alpais en Chalpaida, dr. van Ervik en Liuvigoto, geb. circa 654, zij komt in stukken voor tussen 690 en 705, ovl. na 705.


Aantekeningen bij Komt ook voor als Alpais en Chalpaida..
Van haar is niet veel bekend behalve dat zij reeds de tweede vrouw van Pepijn zal zijn geweest als die nog getrouwd is met Plectrude, de theorie dat zij eerder een concubine is dan zijn echtgenote ligt natuurlijk voor de hand, zij wordt door verschillende bronnen genoemd, o.a. de kroniek van Frédégaire waarin ze beschreven wordt als “noble et charmante”, maar aangezien deze kroniek geredigeerd is door Childebrand, broer van Karel Martel, is dit amper objectief te noemen.
Uit een tweede biografie van St. Landbert zal blijken dat deze kerkvorst Pepijn regelmatig zijn huwelijk met Alpaïde verwijt omdat Plectrude nog leeft, reden dat deze vermoord wordt op aanstichten zelfs van Alpaïde, het vervolg laat zich lezen als een –bloedige- roman, echter een uit die tijd daterende eerdere biografie van St. Landbert geeft aan dat Landbert vermoord wordt door handlangers van Dodo als wraak op de moord van Dodo’s ouders op instignatie van Landbert; Alpaïde wordt hierin wel genoemd als rechtmatige echtgenote van Pepijn maar zonder haar op enigerlei manier bij de moord te betrekken.

Uit deze relatie 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Karel*686  †741 Quierzy [Fra] 5512 
Childebrant     

tr. (resp. ongeveer 35 en ongeveer 22 jaar oud) (2) circa 670
met

Plectrudis Nn, geb. circa 648, ovl. (minstens 69 jaar oud) na 717.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Childebrand*678  †753  75
Drogo*695  †708  13
Grimoald II  †714   


Pippijn III de Korte
 
Pippijn III de Korte1,2, geb. 2 in 7142,2,2, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) te St. Denis2 Op 17 kilometer ten noorden van Parijs ligt de laatste rustplaats van vele Franse Koningen en Koninginnen. In de kathedraal van Saint-Denis liggen zij begraven. Omstreeks 750 wordt in opdracht van Pippijn III de Korte een nieuwe kerk gebouwd op de heilige pelgrimsplaats Saint-Denis. Het werk wordt door zijn zoon Karel de Grote voltooid. In de kathedraal liggen veel directe familieleden van Karel de Grote begraven. We noemen enkele namen: Lodewijk VII van Frankrijk, Lodewijk VI van Frankrijk, Hendrik I (Capet) van Frankrijk, Robert II de Vrome van Frankrijk en vrouw Constance van Provence, Ermentrudis van Orleans, Karel Martel, Pippijn III de Korte en zijn vrouw Bertrade van Laon. Dit laatste echtpaar zijn de ouders van Karel de Grote op zaterdag 24 sep 7682,2, begr. te Parijs St. Denis.



Aantekeningen bij Pippijn III de Korte.
Koning der Franken.
Pepijn III de Korte (Jupille-sur-Meuse, 714 - Saint-Denis 24 september 76 8) was vanaf 741 hofmeier en vanaf 751 tot zijn dood koning van de Franke n.
Hij werd geboren in 714 in Jupille; nu een deel van België, maar destij ds deel van Austrasië. Zijn vader was Karel Martel, en zijn moeder was Ch rotrud (690-724). Hij trouwde met Bertrada van Laon, ook wel bekend als B ertruda met de Grote Voeten. Van hun kinderen werden er drie volwassen: t wee zonen (Karel de Grote en Carloman) en een dochter Gisela, die non wer d.
Pepijn kwam uit het geslacht der Pippiniden, hofmeiers aan het hof van de Merovingische koningen. Nadat de hofmeiers in de 8e eeuw steeds meer m acht en geld wisten te verzamelen ten koste van de Merovingen, nam Pepi jn in 751 de macht over. Hij zette de laatste Merovingische koning, Child erik III, af. De Longobarden hadden Ravenna veroverd en de paus werd bedr eigd in Rome. Pepijn wilde als hofmeier de macht overnemen en verwierf hi ervoor toestemming van paus Zacharias met de vraag wie koning moest zij n: diegene die de titel droeg of hij die de eigenlijke macht uitoefende. De paus steunde Pepijn in zijn aanspraken. Zo werd hij stichter van de dy nastie der Karolingers of Karolingische koningen.
In 752 zond Pepijn de Korte Chrodegang naar Rome ter ondersteuning van pa us Stephanus II (III), die bedreigd wordt door de Lombarden. Pepijn versl oeg de Longobarden, onder leiding van Aistulf (754-756). Hij heroverde Ra venna, dat voorheen een Oost-Romeins exarchaat was en schonk het aan pa us Stefanus II (III), tot woede van de Oost-Romeinse keizer.
Pepijn had een broer, Carloman die ook hofmeier was. Carloman werd echt er monnik in 747, en Pepijn werd de enige hofmeier van het rijk. Tijdens zijn regeringsperiode werd hij bijna even machtig als de legendarische Cl ovis.
Pepijn stierf in Saint-Denis in 768, en is daar nog altijd begraven naa st zijn vrouw Bertrada van Laon. Zijn rijk werd na zijn dood geregeerd do or zijn twee zonen, Karel de Grote en Carloman I. Na de dood van Carlom an in 771 werd Karel (de Grote) alleen koning van het Karolingische Rijk.

  • Vader:
    Karel Martel Ook: Karel der Franken, zn. van Pippijn II van Herstal en Komt ook voor als Alpais en Chalpaida, geb. op maandag 23 aug 686 (676) Karel Martel is een bastaardzoon van Pippijn II, Hofmeier van Austrasië en hertog van Brabant, hertog van Franken. Hofmeier van Neustrië in 719, koning der Franken in 737, ovl. (55 jaar oud) te Quierzy [Fra] (te Ciersy) op zaterdag 22 okt 741, begr. te Parijs Begraven in het klooster aldaar, te Parijs St. Denis, tr. (2) met Swanehild van Beieren1 (Swanahilde). Uit dit huwelijk een zoon, relatie (3) met Ruodhaid Ook: Ruaheid van Trier1. Uit deze relatie 4 zonen, geen kinderen, tr. (1).
 

tr. (resp. ongeveer 26 en ongeveer 19 jaar oud) in 740
met

Bertrade (Bertha) van Laon1,2, dr. van Charibert Hardrad (von Laon) en Gisela von Razés (Nn), geb. te Laon [Fra] in mei 7202,2,2, koningin-gemalin te Frankrijk [Ge] van 751 tot 768, ovl. (63 jaar oud) te Choisy-Au-Bac [Fra]2 op zondag 12 jul 7832,2, begr. te St. Denis.


Aantekeningen bij Bertrade (Bertha) van Laon.
Bertrada van Laon, ook wel bekend als Bertha met de Grote Voeten (mei 720 – 12 juli 783) was een Frankische koningin.
*.
Ze werd geboren in Laon en was de dochter van Caribert van Laon. In 740 trouwde ze met Pepijn de Korte.
*.
Legendes.
*.
Bertrada in Aloxe-Corton.
Er is een legende in de Bourgogne over Bertrada en die gaat als volgt:.
- Er was een huwelijk geregeld tussen Pepijn de Korte en Bertrada van Laon. Echter, toen Pepijn zijn bruid op kwam halen, heeft haar zus zich voorgedaan als Bertrada en heeft Pepijn de zus meegenomen. De vader van Bertrada, niet wetend wat aan te vangen met zijn achtergebleven dochter met die lelijke voeten, heeft daarop Bertrada verstoten. Na verschillende omzwervingen is Bertrada in het dorpje Aloxe-Corton terechtgekomen en liefdevol opgevangen door de plaatselijke (wijn)boeren.
Na verloop van tijd kwam Pepijn achter het verraad van de zus en heeft hij zijn ridders Europa ingestuurd om zijn echte vrouw te vinden. De ridders hebben haar in Aloxe-Corton gevonden en meegenomen naar Pepijn. Ze leefden nog lang en gelukkig en kregen kinderen waaronder de toekomstige keizer Karel de Grote (Charlemagne). Die heeft als dank een stuk grond gekocht bij Aloxe-Corton en aan de plaatselijke boeren geschonken. Van dit perceel komt sindsdien één van de beste witte wijnen ter wereld, de Corton Charlemagne.
*.
Floris en Blancefloer.
- Een andere legende is die van Floris ende Blancefloer. Floris, de zoon van een islamitische koning in Spanje en Blancefloer, de dochter van een buitgemaakte christelijke gravin, groeiden samen op, en waren al voor hun vijfde smoorverliefd. Floris' vader was hier niet zo blij mee, en wilde Blancefloer vermoorden. De koningin vond dit gelukkig te ver gaan en bedacht een ander plan. Floris moest naar een andere school, ver weg, om daar tussen andere meisjes geplaatst te worden. Hem werd beloofd dat Blancefloer later zou volgen. Blancefloer werd als slavin aan een Emir uit Babylon verkocht. De koning en koningin richtten een praalgraf voor haar op, en vertelden Floris dat Blancefloer dood was gegaan. Als Floris dat hoort, besluit hij zelfmoord te plegen. Zijn moeder vertelt hem de waarheid, en Floris gaat Blancefloer zoeken. Uiteraard vindt hij haar, en ze vertrekken (na enkele moeilijkheden) weer naar Spanje. Ze trouwen, en krijgen een dochter: Bertrada.
*.
In 753 onderneemt paus Stephanus II de reis naar Gallië om de hulp van de koning in te roepen tegen de Lombarden, bij deze gelegenheid worden Pepijn, Berthe en hun twee zonen gezegend op 28 juli 754 in de basiliek van St. Dénis, waarbij door de paus de banvloek wordt uitgesproken over een ieder die de macht in het rijk zal grijpen en niet tot hun geslacht behoort. Berthe wordt nauwelijks meer genoemd tijdens haar huwelijk met Pepijn, behalve als het huwelijk met Pepijn snel verslechtert en in 762 moet de paus Paulus I ingrijpen om Pepijn van een scheiding af te houden, des te meer laat zij zich gelden tijdens de regering van haar zoons door haar sterke sympathie voor de Lombarden, reden van Karel’s huwelijk met de dochter van de Lombardische koning; zij verliest snel invloed als Karel een andere koers gaat varen.

Uit dit huwelijk 7 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Karel*742 Ingelheim †814 Aken 7110 18 
Gisela     
Redburga     
Karlmann (Carloman I)*751  †771 Samoucy [Fra] 20
Pippijn     
Rothaid     
Adelheid     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia

Dossier:


Pompejus Polman Gruijs
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Tobias van Iddekinge.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Evert Horencken.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.
Parenteel van Johan Horenken.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Pompejus Polman Gruijs, geb. te Tjamsweer [Gr] op zondag 4 feb 1816.

tr. (resp. 33 en 29 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 27 sep 1849
met

Josina Petronella Lewe Van Nijenstein, dr. van Unico Evert Lewe van Nijenstein en Johanna Catharina van Iddekinge, geb. te Groningen [Gr] op zaterdag 23 sep 1820.

Uit dit huwelijk 4 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johanna Catharina Anna Polman*1850 Groningen [Gr]    
Christina Maria Polman*1852 Groningen [Gr]    
Ulrica Eleonora Polman*1854 Groningen [Gr]    
Josina Petronella Polman*1856 Groningen [Gr]    


Popcko Hayens
Popcko Hayens, landbouwer, bezit een boerderij te Scheemda [Gr] tussen 1609 en 1621.


Aantekeningen bij Popcko Hayens.
Popcko behoort tot de Doopsgezinde families in het Oldambt. Daaruit zijn ook zijn gegevens bekend geworden.

tr. (1) op maandag 22 dec 1603
met

Anna Wildricks, dr. van Wildrick Eltjes en Eelcke Nn.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wyardt*1595  †1655  60
Epje  †1653   
Eltio  †1669   
Eltio     
Meencke*1601  †1677 Eexta, Gem. Scheeemda 76

relatie (2)
met

Sense Aeldricks (Aeldrix), dr. van Aeldrick Wyarts (Wyarths, Wijerts) en Bawe Nn, ovl. circa 1601 (1602).


Popcko Popckens
Popcko Popckens.



Bronnen:
1.Algemene bron, S616
2.De Nederlandse Leeuw 105:31, 1980., S718
')}