Kaartje Kostverloren.Kostverloren is een buurtschap dat eerst in binnen de gemeente Beerta heeft gelegen, maar nu deel uitmaakt van de gemeente Oldambt. Het ligt aan de weg van Drieborg, over Oudedijk naar Finsterwolde. De naam Kostverloren komt op drie verschillende plaatsen in de provincie Groningen voor maar ook daarbuiten.

 

We kunnen geen algemene verklaring voor de naam Kostverloren geven, omdat voor elke naam telkens weer een andere verklaring van toepassing is. Er worden zelfs meerdere verklaringen gegeven. Voor Kostverloren in het Oldambt is er een verklaring dat het zou verwijzen naar slechte grond, waarop de kost verloren gaat, dit in tegenstelling bijvoorbeeld tot een naam als Goldhoorn, waar de grond zo vruchtbaar is, dat het goud waard is. Een andere verklaring gaat terug tot 1701. Na het gereedkomen van de zeedijk waaraan Kostverloren ligt wordt het land aangekocht om er een afwatering te graven. Achteraf blijkt dat echter niet nodig te zijn omdat de afwatering door de Oude Geut nog voldoende blijkt te zijn. Later echter blijkt er toch een nieuwe afwatering nodig, maar die wodt ergens anders te liggen. De eerste aankoop kan worden gezien als de 'kost verloren'. De geschiedenis van Kostverloren begint rond 1800.

 

Kostverloren 11.Afb. links: Kostverloren 11.


Tegenwoordig wonen er niet veel mensen meer in Kostverloren. Ooit is het een heus dorpje geweest met smederij 'Nieuw Beerta', bakker Boekje en een winkel. Terwijl er in 1960 nog 25 woningen staan, zijn dat er nu maar 9 meer die het postadres Kostverloren voeren. In de oude bakkerij van Boekje is sinds 1996 op Kostverloren nr. 11 een bed & breakfast gevestigd met daarachter een terras en een winkeltje met in het achterhuis een eenvoudige horeca-inrichting. In 2018 is het bedrijf niet meer in het bezit van Clara en René van Rijn, maar verkocht aan een andere eigenaar, maar heeft het nog wel dezelfde bestemming.

 

Ook is er een mini camping gevestigd. Wat eerst de bakkerij is geweest, met aangebouwde schuur voor het paard en de koeien, is nu een gemeenschappelijke ruimte geworden (het achterhuis) met houtkachel en bar. Daarboven is een appartement met eigen opgang en sanitair. Wat vroeger groentetuinen zijn geweest van naastliggende percelen is nu een tuin met terras en kampeergelegenheid. Op het terrein staan twee slaaphutten en een sanitair op wielen en een vakantiehuisje met eigen sanitair en keuken. Er is plaats voor een volledig verzorgde slaapgelegenheid voor groepen van 10 tot 15 personen. Ontbijt en maaltijden zijn in overleg. Kostverloren 11 richt zich op wandelaars, fietsers, vogelaars en streekgenoten, in z'n algemeenheid op mensen die van sfeer, rust en ruimte houden. Er is parkeergelegenheid voor 10 auto's op eigen terrein. In de periode van 1 april tot 1 oktober van 10.00 - 18.00 uur is het terras ook op zondag open en bij slecht weer kan men ook binnen zitten. In 2011 komt er een wijziging in de bedrijfsvoering.

 

Een aantal jaren geleden beschikte ik over een groter aantal foto's van Kostverloren, waar mijn grootmoeder Biene en Taante hebben gewoond en waar ik in mijn jeugd regelmatig kwam. Helaas zijn deze foto's verloren gegaan.

 

(Bron eigen verzameling), zien we een driesprong. De weg rechts loopt over de Oudeweg naar Drieborg. 
De weg rechtdoor gaat de polders in. Het grote gebouw rechtsboven is de oude smederij van Nieuw Beerta, 
daarvoor staan tientallen mensen. Waarschijnlijk is heel Kostverloren uitgelopen om op de foto te komen.

Foto boven: (Bron eigen verzameling), zien we een driesprong. De weg rechts loopt over de Oudeweg naar Drieborg. De weg rechtdoor gaat de polders in. Het grote gebouw rechtsboven is de oude smederij van Nieuw Beerta, daarvoor staan tientallen mensen. Waarschijnlijk is heel Kostverloren uitgelopen om op de foto te komen.

 

 

Meer lezen:
Meer lezen. 't Broesde vrouger ook op Köstverloorn en Bounderstroate.

 

 


Bronnen:
- Wikipedia.
- Website Kostverloren 11.

 

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

 

 

Hoogeveen, 8 juli 2017.
Update: 27 oktober 2022.
Revisie: 8 maart 2024.
Verhaal: © Harm Hillinga.

 

Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.  
Klik hier om terug te naar naar de HomePage van NZD.   Top