Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Odelia Amelia (Graving) van Welderen
in
Genealogie van Johan Rengers.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Odelia Amelia (Graving) van Welderen, geb. op woensdag 24 nov 1723, rijksgraving te Welderen, ovl. (64 jaar oud) op zondag 19 okt 1788.

tr. (resp. ongeveer 19 en ongeveer 29 jaar oud) in 1743
met

Sjuck Gerrolt Juckema van Burmania Rengers, zn. van Egbert Rengers en Titia Barbara van Burmania, geb. te Leeuwarden [Fr] op maandag 6 mrt 1713, heer van Oosterbroek en Cammingaborg (Lange Sjuck), curator van de Hoogeschool te Franeker [Fr], zitting in de Raad van State, grietman te Franekerdeel in 1732, woont op de Epema State na zijn huwelijk in 1743, Gedeputeerde ter vergadering van H.M. de Staten Generaal in 1746 Ook in 1749, van 1751 tot 1755 en van 1761 tot 1763. grietman en dijkgraaf te Wymbritseradeel in 1747, verkoopt de havezate aan de Groninger advocaat en ondernemer Tonco Modderman te Oosterbroek [Gr] in 1781, ovl. (71 jaar oud) te Ysbrechtum op dinsdag 30 mrt 1784.

 



Aantekeningen bij Sjuck Gerrolt Juckema van Burmania Rengers.
Sjuck en Odelia wonen op de Epema-State, een 17e eeuws stins (landhuis) in het Friese IJsbrechtum uit 1625. In de 13e eeuw als het bakken van stenen is uitgevonden, bouwt een toenmalige hoofdeling in Ysbrechtum bij zijn houten woning met stallen en tuinen op een opgeworpen heuveltje een stins (= steenhuis). In de stins, een klein torenachtig bouwsel, kan men zich bij onraad terugtrekken. Deze stins heeft gestaan in het stukje bos tussen de poort en de kerk. In de grond zijn daar resten gevonden. In 1450 is de stins weer verdwenen. Eerst worden de bewoners alleen met de voornaam Epe genoemd; later met de familienaam Epema. De state is een sate, een (heren)boederij. Na enkele bezitswisselingen komt het geheel weer in handen van een hoofdelingenfamilie. Een Albada, in de 15e en 16e eeuw een vooraanstaande familie, wordt omstreeks het jaar 1620 eigenaar van Epema. Epema State is sinds 1651 gedurende elf generaties een bezit van ouder op kind: van de Burmania’s, via de Rengers naar de van Eysinga’s–van Harinxma thoe Slooten. Hier wonen gedurende generaties de grietmannen van Wymbritseradeel, o.a. Baron Rengers. De tuin rond het huis is een ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard uit 1825. Het is een park in de Engelse landschapsstijl. In de loop van de 20e eeuw heeft het park sterk het karakter van een bos gekregen. Rond het begin van de 21e eeuw probeert de eigenaar van het huis en het park in fasen weer te herstellen. Er groeien diverse stinzenplanten. In het voorjaar groeit er massaal boeren- en bonte krokus. Ook groeien er sneeuwklokjes en gele anemonen. Het park wordt aan de zuidzijde begrensd door de A7.

Epema-State, Epemaweg 8, 8633 KS Ysbrechtum. Tel. 0515-412475.

Kamer in de Epema-state.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jhr. Egbert Sjuck Gerold*1745 IJsbrechtum [Fr] †1806 's-Gravenhage [Zh] 60


Odilo van Beieren
Odilo van Beieren, ovl. in 748.


Aantekeningen bij Odilo van Beieren.
Odilo was van 739 - 748 hertog van Beieren uit het geslacht Agilolfingen.
Hij zette het op onafhankelijkheid gerichte beleid van zijn voorgangers H ugbert en Theodo voort en zag erop toe dat de nieuwe bisdommen die door t oedoen van Bonifatius in Salzburg, Freising, Regensburg en Passau gestic ht werden onder Beiers (en niet onder Frankisch) toezicht kwamen te staa n. Om zijn betrekkingen met de Franken te verbeteren, huwde hij met Chilt rudis, een dochter van Karel Martel. Karel Martel zelf huwde na de dood v an zijn vrouw Rotrudis met de Beierse Swanahilde, een vrouw uit het Agilo lfingenhuis.
Odilo stierf vrij onverwachts en werd opgevolgd door zijn jonge zoon Tass ilo III.

relatie
met

Chiltridus (Hiltrud) der Franken Ook: Hiltrud, dr. van Karel Martel Ook: Karel der Franken en Rotrudis (Chrotrud), geb. in 716, ovl. (ongeveer 38 jaar oud) in 754, relatie (2) met Grifo. Uit deze relatie geen kinderen.


Eribo van Orleans
Eribo van Orleans1, geb. circa 774, 1, graaf, ovl. (minstens 34 jaar oud) na 8081,1.


Aantekeningen bij Eribo van Orleans.
B.J. Jansen schrijft over hem: "..schenkt dem Kloster Weißenburg 808 unter der Bedingung lebenslänglicher Nutznießung für sich und seine Kinder Uado und Eugenia Besitz in Kühlendorf, in dem nach ihm benannten Hermersweiler (Erbenwilare), in Semheim, Osterendorf, Carlbach, Ottersheim, Knittelsheim und Hochstadt..".

tr.
met

Nn van Toulouse1, dr. van Wilhelm I van Toulouse en Kunegund van Razés, geb. circa 7801,1.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Odo*780  †850  70
Wilhelm     
Eugenia     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Ganna Nn
Ganna Nn.

tr.
met

Haicho Vom Elsass (van Elsass), zn. van Adalbert van de Elzas en Gerlindis (von Pfalzel).

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Alberich     


Odo I van Blois
Odo I (Odo) van Blois, geb. in 950, ovl. (ongeveer 46 jaar oud) te Marmoutier op maandag 12 mrt 996 (995), begr. te Marmoutier.


Aantekeningen bij Odo I van Blois.
Odo I van Blois (950-995) was de jongste zoon van Theobald I van Blois en Lutgardis van Vermandois. Odo erfde van moederszijde het graafschap Om ois, de abdij Sint-Médard-de-Soissons en het graafschap Reims. Samen met zijn neef Heribert van Troyes, steunde hij de veroveringspolitiek van Lot harius van Frankrijk in Lotharingen en nam hij graaf Godfried van Verdun gevangen. In 990 maakte Odo het graafschap Dreux afhandig van de nieuwe k oning Hugo Capet. Zijn weduwe, Bertha, dochter van Koenraad van Bourgondi ë, huwde na zijn dood met koning Robert II van Frankrijk. Odo I van Blois (950-995) was de jongste zoon van Theobald I van Blois en Lutgardis van Vermandois. Odo erfde van moederszijde het graafschap Omois, de abdij Sint-Médard-de-Soissons en het graafschap Reims. Samen met zijn neef Heribert van Troyes, steunde hij de veroveringspolitiek van Lotharius van Frankrijk in Lotharingen en nam hij graaf Godfried van Verdun gevangen. In 990 maakte Odo het graafschap Dreux afhandig van de nieuwe koning Hugo Capet. Zijn weduwe, Bertha, dochter van Koenraad van Bourgondië, huwde na zijn dood met koning Robert II van Frankrijk.
Odo was vader van:.
Theobald II (985-1004).
Odo II (990-1037).
Diederik.
Agnes, gehuwd met Godfried II van Thouars.

tr. (resp. ongeveer 33 en ongeveer 19 jaar oud) in 983
met

Bertha van Bourgondie, geb. in 964, ovl. (ongeveer 46 jaar oud) in 1010.


Aantekeningen bij Bertha van Bourgondie.
Bertha van Bourgondië (964-1010) was een dochter van Koenraad van Bourgondië en van Mathildis van Frankrijk. Bertha huwde een eerste maal met Odo I van Blois, met wie zij verschillende kinderen had:.
Theobald II (985-1004).
Odo II (990-1037).
Diederik.
Agnes, gehuwd met Godfried II van Thouars.
Robert II van Frankrijk had zijn oog evenwel op Bertha laten vallen en verstootte voor haar zijn echtgenote Rozala. Bij de dood van Odo in 996, wou Robert met haar huwen, maar zijn vader Hugo Capet verzette zich hiertegen wegens te nauwe bloedverwantschap. Na de dood van Hugo Capet in 998 trouwden zij tenslotte, maar doordat de paus beiden excommuniceerde, zag Robert zich verplicht om te huwen met Constance van Arles, teneinde zich te verzekeren van een wettig nageslacht.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Helise     
Theobald II*985  †1004  19
Odo II*990  †1037  47
Diederik     
Agnes     



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia
2.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Oede Onsta Tho Oldersum
in
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.

Oede Onsta Tho Oldersum, hoofdeling van Oldersum.


Aantekeningen bij Oede Onsta Tho Oldersum.

Verdeling van land.
In een akte van twee jaar later, van 1587, vindt men het gemeenschappelijk land van Aepco Onsta en Gela van Ewsum verdeeld onder de drie zusters: Oede Onsta tho Oldersum, met haar man Caspar van der Wenghe, Hidde Onsta getrouwd met Ludolf Tjarda van Starkenborgh (4) en Abele Onsta getrouwd met Albert van Starkenborgh, een neef van Ludolf. Laatstgenoemden krijgen o.a. 'datt huesz Wetsinge mitt die vervallen Schathuisen'. Eerstgenoemden krijgen o.a.: 'ene heertt landes tho Wetsinge, genoempt Valkum, groctt sijnde 123 grasen.'.

  • Vader:
    Aepco (Abeke, Aepko) Onsta, zn. van Abel Onsta en Anna Tamminga, geb. circa 1516, ritmeester, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) te Emden, Ost-Friesland, Dld. op dinsdag 28 apr 1564, begr. te Wetsinge Bij Adorp in 1564, relatie.
 

relatie (1)
met

Bojocco van Oldersum.

tr. (2) in 1582
met

Caspar van der Wenghe1,1, hoofdeling te Oldersum.

 



Aantekeningen bij Caspar van der Wenghe.


De Onstaborg te Sauwerd.

De Onstaborg te Sauwerd.
Roelof van Munster en zijn vrouw verkopen in een niet bekend jaar Sauwerd aan Caspar van der Wenghe, hoofdeling te Oldersum in Oost-Friesland, in 1582 getrouwd met Oede Onsta, een dochter van Aepco Onsta en Gela van Ewsum. Gedurende de 80-jarige oorlog heeft het huis veel te lijden. Door de Spaanse soldaten is het 'destruert und niedergelecht, das nur ein geringes ausserhalb ein hoff oder gartte davon ubrigh', zo schrijft in 1587 de graaf van Oost-Friesland in een brief aan de hoofdmannen van Stad en Lande waarin hij er ten behoeve van zijn onderdaan Caspar van der Wenge op aandringt, dat de soldaten het huis ontruimen.

Omstreeks 1628 is de behuizing nog 'ruineus' en bewoond door een arbeider. Het huis is dan eigendom van Boiocko (Boyo Ocko) van der Wenghe, in 1583 geboren als zoon van Caspar van der Wenghe en Oede Onsta. Deze komen in 1609 nog voor als hoofdeling en vrouwe te Sauwerd wanneer een klok gegoten wordt. Wanneer Caspar is overleden, is niet bekend. Dat zal in ieder geval na 1598 geweest zijn, zijn vrouw stierf niet lang voor mei 1615. Boyo Ocko sneuvelt als ritmeester in Staatse dienst in 1640 bij Hulst. Zijn erfgenamen verkopen de borg aan Bernard Coenders van Helpen, die op zijn beurt in 1658 hem overdraagt aan kapitein Hendrik Ruse. Het goed wordt dan aangeduid als een oud adellijk huis met staande hoge jurisdictie en gerechtigheden, het halve zijl- en dijkrecht met jacht en visserij, de enigste collatie van de pastorie en kosterie te Sauwerd alsmede gestoelten en graven met de blauwe stenen in de kerk, met de collatie van de prebende (fonds voor liefdadigheid), met hovingen en ruim 97 grazen land, het borgterrein inbegrepen. Het prebende-land is groot 15 en kwart gras en 31 jukken. In de borg woont dan de weduwe van een zekere Geert Lambers. De koopsom van het geheel bedroeg 40.600 gulden.

De koper, Hendrik Ruse, te Ruinen als zoon van een predikant geboren, wordt beroemd omdat hij goed vestingen kan bouwen. Bekend is hij met name geworden door de aanleg van de vesting Harburg, waarvoor hij wordt vereerd met een gouden draagpenning, in 1660. Ook schrijft hij een boek over de vestingbouwkunde. De koning van Denemarken, in wiens dienst hij treedt, verheft hem tot baron van Rusensteen. Hij overlijdt in 1679 en wordt in de kerk van Sauwerd bijgezet. Ook zijn moeder en zijn vrouw Susanne Dubbengiesser liggen daar begraven. Zijn enige dochter en erfgename Johanna Maria is in tweede echt gehuwd in 1678 met de Deense officier Christian Juel (Juul). Na zijn dood hertrouwt zij met generaal Gregers Dae, die in 1712 sneuvelt bij Gadebusch. Zijn vrouw is drie dagen tevoren gestorven. Beide liggen in de dom te Viborg in koperen sarcofagen begraven. Zowel de baronie Rusensteen, noordelijk van Ringkoebing, als het huis Sauwerd vererven op Ove Henrik Juel. Deze verkoopt de borg aan Johan Herman Keiser, die nog in 1716 als zijn geconstitueerde redger optreeedt. Keiser overlijdt in 1718, waarna zijn erfgenamen in 1725 een erfwissel aangaan met Alegonda Maria Tjarda van Starkenborgh, geboren Clant, waarbij deze de borg verkrijgt met met de behangsels, stallingen, schathuizen, appel- en andere hoven, 11,5 gras groot, met grachten, singels, bomen en plantages; verder een staande jurisdictie, staande collatie, de halve schepperij van Sauwerd en Wetsinge, waarvan de vrouwe van Wetsinge de andere helft in bezit heeft, de staande zijlrechtereden van Sauwerd en Tijum en andere rechten en landerijen.

Wetsinge en Sauwerd zijn nu weer in één hand. Dat betekent het eind van de Onstaborg te Sauwerd. Het huis, dat in de 17e eeuw herbouwd is, wordt nu gesloopt, de rechten gevoegd bij het huis te Wetsinge. In 1765 en 1766 verkoopt douairiere Rengers met het huis te Wetsinge ook het schathuis te Sauwerd en het binnenhof met de daarom lopende gracht.

De tegewoordige situatie.
Het borgterrein is diep afgegraven en de grachten zijn geheel gedempt. Daardoor is een steile wand ontstaan tussen het terrein en de wierde van Sauwerd waar vroeger de kerk heeft gestaan. Ook het huisje op het terrein is verdwenen. Bij de ingang van het terrein staat een nieuw huisje waarop 'schathuis' staat.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Boiocko (Boyo Ocko)*1583     



Bronnen:
1.De Ommelander Borgen en Steenhuizen, Dr. W.J Formsma, Stol en Pathuis, Van Corcum & Comp. B.V., ISBN 90 232 1047 6, Assen [Dr], 1973


Oede Lewe
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Oede Lewe.

  • Vader:
    Joost (Joest) Lewe Thoe Peyse1,2 (Lewe), zn. van Wigbold Lewe en Wobbe (Wopke) ten Grave, geb. te Peize [Dr] (te Ulrum [Gr]) circa 1510 (1515)2, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Groningen [Gr] op maandag 15 mei 1589, tr. (2) met Josina Manninga. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (resp. ongeveer 28 en ongeveer 22 jaar oud) (1) te Zandeweer [Gr] op zaterdag 21 mei 1538.
 



Bronnen:
1.Huizen van stand, Jaap bos, F.J. Hulst, T. Baas, P. Brood
2.De Nederlandse Literatuur. De Nederlandse taal., Stichting DBNL te Leiden


Oede de Mepsche
Oede de Mepsche.

relatie
met

Johan Schatter.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Teteke  †1617   


Oede Tamminga
Oede (Ode) Tamminga.

relatie (1)
met

Roelof (Rudolf) (Rudolf) de Mepsche, zn. van Johan de Mepsche en Deetje Huinga Wordt ook Dietje Huizinga genoemd, geb. circa 1490 (circa 1500), pastoor te Bedum [Gr], ovl. (hoogstens 78 jaar oud) voor 1568.


Aantekeningen bij Roelof (Rudolf) de Mepsche.
Rudolf de Mepsche is ridder. Hij wordt al in 1521 genoemd als pastoor te Bedum, later als Doctor en Pastoor.
Op 24 juni 1535 is er een verzegeling, waarbij hertog Karel van Gelre aan dr. Roloff Mepsche pastor te Bedum verpacht voor zijn leven "alle alsulcken volle waren, weydelant, heydelant, hoylant, bouwlant, vischerije", welke hij bezit in de marckten van Midlaren en Zuidlaren.
Op 22 september 1568 verklaart Frater Joannes Roest, procurator te Bentlage van de orde van het Heilige kruis, dat jonker Haye Addinge te Westerwolde, hoveling te Sandtweerd, namens zijn vrouw als erfgename van haar vader, heer Rodolff de Mepsche, ridder, de verschenen jaarlijkse rente an 5 goudgulden heeft betaald, welke heer Rodolff de Mepsche, doctor en pastoor te Bedum, zijn convent heeft toegezegd.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johanna*1523 Groningen [Gr] †1596  73
Johan     

tr. (2)
met

Nn Nn.


Barthold Tjarda van Starkenborgh
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Barthold Tjarda van Starkenborgh, ovl. in 1692 hij overlijdt ongehuwd.

  • Vader:
    Allard Tjarda van Starkenborgh, zn. van Lambert Tjarda van Starkenborgh en Frederica Gaykinga, geb. op zaterdag 20 jun 1620, Allard is de oudste zoon en komt op Verhildersum, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) in 1673, tr. (resp. 28 en 17 jaar oud) op donderdag 24 sep 1648.
 
  • Moeder:
    Gracia Susanna (Gratia) Clant, dr. van Edzart Jacob Clant Van Scheltema-Nijenstein en Bouwina Coenders van Helpen, geb. te Helpen [Gr.] op zondag 24 nov 1630, ovl. (59 jaar oud) op donderdag 21 sep 1690.
 


Oede Rengers van ten Post
in
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Johan Rengers.

Oede (Ode) Rengers van ten Post1, geb. te Scharmer, Gem. Slochteren in 1446, ovl. (ongeveer 88 jaar oud) op maandag 22 okt 15341 (of 25 okt. 1543).

  • Vader:
    Johan Rengers van ten Post, zn. van Ditmer Rengers van Post en Hisse Ewesma Ackinga, geb. te Farmsum [Gr] in 1413, hoofdeling te Scharmer [Gr], burgemeester te Groningen [Gr], ridder, ovl. (minstens 81 jaar oud) tussen 1494 en 1497, relatie (1) met Frouck Schulthinge. Uit deze relatie 3 kinderen, tr. (resp. ongeveer 22 en ongeveer 20 jaar oud) (2) in 1435.
 

ze bewonen de borg te Sauwerd, tr. (hoogstens 49 jaar oud) voor 1495
met

Eylco (Eilcke, Eilco) Onsta1, zn. van Abel Onsta Van Sauwerd en Hille Jargers, rechter te Sauwerd [Gr], rechter te Leens [Gr], hoofdeling te Sauwerd [Gr] op woensdag 21 nov 1483, ovl. op donderdag 2 jun 15211, tr. (2) met NN Nn1. Uit dit huwelijk 3 dochters.


Aantekeningen bij Eylco Onsta.

Eylko Onsta, de enige nog levende zoon, volgt zijn vader op. Hij is vóór 1495 getrouwd met Oede Rengers, een dochter van Johan Rengers van ten Post, met wie hij op de borg te Sauwerd gaat wonen. Hij treedt echter als rechter op te Sauwerd en te Leens.
Het is een rumoerige tijd in Groningerland. Eerst hertog Albrecht van Saxen, die Groningen onder zijn gezag wil hebben en veel krijgsvolk stuurt, met graaf Edzard van Oostfriesland als zijn veldheer. Later wil Edzard zelf de macht over Groningen hebben en hij is inderdaad van 1506-1514 Heer over Stad en Ommelanden geweest. Eylko Onsta heeft de zijde van Graaf Edzard gekozen, tegen de Stad. Als graaf Edzard echter in 1514 uit Groningen verdreven is met behulp van de hertog van Gelre, komen de Groningers hun woede koelen op de Onsta's. Ze nemen de grote borg te Sauwerd in, verwoesten deze en nemen zoveel mee als mogelijk is, wagens, paarden, vee, huisraad, enz. Ook de borg Verhildersum wordt verwoest.
Eylko Onsta schrijft er over aan graaf Edzard en vertelt van al de "scheefte, die hij heeft geleden om zijnent wil". Vooral de Onstaborg te Sauwerd en het huis te Groningen zijn zeer zwaar beschadigd; de schade wordt geschat op 13.000 en 400 goud guldens. "Item (ook) dat huis tho Verhildersum en is nije getimmert mil 1200 golt gulden boeven der erden, dat fundament en weit ick niet, soo weij daer aftrekken. Soo is bouwhuis, brouwhuis unde stals gereckent, unde de brugge, und daer weren op dem huse kisten unde trijssoeren unde beddesteden unde spynden beter dan 50 golt gulden weert, etc.".
Of de graaf "scheeftevergoeding" heeft gegeven, is niet bekend, maar het lijkt niet waarschijnlijk.
"Op den 2 juni 1521 is gestorven Jonker Eylco Onsta, de zoon van olde Abel Onsta". Zijn vrouw Oede Rengers sterft de 22 oktober 1534, nalatende zes kinderen.

Aantekeningen bij Jonker Eylco Onsta en Oede Rengers van ten Post

Feith schrijft over vier kinderen, terwijl andere bronnen zes kinderen vermelden.

Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonker Abel*1512  †1558 Sauwerd [Gr] 46
Haice     
Hidde*1520  †1543  23
Pieter  †1584   
Hisse     
Johanna     



Bronnen:
1.Nobiliarium Groninganum van Wilhelm Coenders van Helpen, Boek, M.H.O. Feith, Genealogisch-Heraldisch Archief, Den Haag [Zh], 1886 (blz. 4)


Oeke Evert Medema
Oeke Evert Medema, geb. in 1768, ovl. (ongeveer 71 jaar oud) in 1839.

relatie
met

Alina Henderika Tempel Van Mackingha, geb. in 1776, ovl. (ongeveer 71 jaar oud) in 1847.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wilhelmina O,*1813  †1863  50


Okko Bijmolen
 
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Okko Bijmolen, geb. te Winschoten [Gr] op vrijdag 1 dec 18821, Timmerman, ovl. (47 jaar oud) te Winschoten [Gr] op woensdag 29 okt 19301, begr. te Winschoten, Begraafplaats Hofstraat 1.

tr. (resp. 20 en 21 jaar oud) te Winschoten [Gr] op donderdag 13 aug 1903
met

Antje Niekamp, dr. van Jan Niekamp en Tjaardina Hinderika Hillinga, geb. te Winschoten [Gr] op donderdag 13 okt 1881, Overlijdens aangifte op dinsdag 17 aug 19203, ovl. (38 jaar oud) te Winschoten [Gr] op maandag 16 aug 1920.


Bronnen:
1.Grafsteen. Graftombe.Nl., S370
2.Burgerlijke stand (Genlias): Groninger Archieven, aktenummer 59., S102
3.Overlijdensakte. Groninger archieven. Akte nr. 134., S73

Dossier:


Okko Poel
Okko Poel, geb. te Nieuw Beerta op maandag 9 apr 1877, Korenmolenaar1, ovl. (75 jaar oud) op zaterdag 12 apr 1952.

tr. (resp. 26 en 27 jaar oud) te Beerta [Gr] op zaterdag 25 apr 1903
met

Harmke Plat, dr. van Jan Plat en Klaassien Jansen, geb. te Finsterwolde [Gr] op woensdag 28 apr 1875, ovl. (60 jaar oud) te Nieuweschans [Gr] op zaterdag 7 mrt 1936.

 

Uit dit huwelijk een kind:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
NN     



Bronnen:
1.Geneanet, S31


Okko Boelmans
Okko Boelmans, geb. te Bellingwolde [Gr], boerenknecht in 1894, zetboer op zaterdag 2 okt 19151.

tr. (Roelfien ongeveer 20 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 23 nov 1894
met

Roelfien Stubbe, dr. van Harm Stubbe en Stientje Zwede, geb. te Oudedijk circa dinsdag 14 apr 1874, ovl. (ongeveer 69 jaar oud) te Winschoten [Gr] op woensdag 14 apr 1943.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Antje Gepkea*1895 Hamwijk, Gem. Nieuweschans †1958 Assen [Dr] 63
Stientje     



Bronnen:
1.Burg. Stand (Genlias), S433

Okko Nanninga
 
Okko Nanninga, geb. te Assen [Dr] op woensdag 7 nov 1923, directeur van de gevangenis te Veenhuizen [Dr], Ridder in de Orde van Oranje Nassau, woont te Assen Einsteinlaan 14, 9402 CM Assen [Dr], 0529-355838 voor dinsdag 13 jul 2010, ovl. (86 jaar oud) te Assen [Dr] op dinsdag 13 jul 2010, begr. te Assen [Dr] Is in besloten kring begraven op de Noorderbegraafplaats naast zijn vrouw Hetty op zaterdag 17 jul 2010 Okko is opgebaard in rouwcentrum De Boskamp 5 te Assen. Het bezoek is dagelijks mogelijk tot en met vrijdag 16 juli van 18.30 tot 19.30 uur.

  • Vader:
    Nanno Nanninga, zn. van Geert Nanninga en Moetje (Moutje) Kiewiet, geb. te Finsterwolde [Gr] op donderdag 1 feb 1894, heeft aan het kanaal naast de kazerne gewoond in Assen, bij zijn huwelijk is hij onderofficier in het leger op zaterdag 2 okt 19152, ovl. (72 jaar oud) op woensdag 16 mrt 19661, begr. te Begraafplaats Boskamp te Assen, tr. (resp. 21 en 20 jaar oud) te Beerta [Gr]3 op zaterdag 2 okt 19153,3, kerk.huw. (getuigen: Gezinus Rigte, 24 jaar, sergant, wonende te Asfen (?) en Derk Boer, 31 jaar, gemeenteveldwachter en wonende te Drieborg).
 

wonen aan de Emmastraat 41 te Alkmaar op maandag 1 mrt 1954, wonen te Rotterdam in 1958
met

Hetty (Hettien) Duiker, dr. van Nn Duiker en Nn, geb. te Assen [Dr] op zaterdag 17 1923, heeft gewerkt in gevangenis te te Veenhuizen [Dr], ovl. (83 jaar oud) te Assen [Dr] op maandag 12 mrt 2007, begr. te Assen [Dr] Is begraven op de Noorderbegraafplaats.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Antje Gepkea (Anneke)*1950 Veenhuizen [Dr] †1953  2



Bronnen:
1.Grafzerk op begraafplaats, S371
2.Burg. Stand (Genlias); Gron. Arch.: Aktenummer 23, gemeente Beerta., S431
3.BS Huwelijksregister Beerta, RHC GA (zaterdag 2 okt 1915 akte 23)
4.Grafsteen. Graftombe.Nl., S370
5.Rouwkaart, S535

Dossier:


Oktjen Roulfs Kroeze
Oktjen Roulfs Kroeze, geb. te Oostwold, Gem. Midwolda op woensdag 9 jan 1811, ged. te Oostwold [Gr] op zondag 20 jan 1811.

tr. (resp. 23 en 39 jaar oud) te Midwolda [Gr] op zondag 18 mei 1834
met

Tonnis Henricus Bouman, zn. van Henricus Tonnis Bouman en Christina Henricus Bouwman, geb. te Nieuw Beerta op maandag 19 jan 1795, Landbouwer1, Dagloner.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hinderikus*1835 Oostwold, Gem. Midwolda    



Bronnen:
1.Geneanet, Robert Bekkering en Brenda Hofman., S39
2.Huwelijkscontract: 21 april 1798 NH Oostwold (SOUR: 1 TEXTOT arch Oostwol d)., S40


Olav Haroldsson van Noorwegen
Olav Haroldsson van Noorwegen.


Olde Remmens
Olde Remmens, geb. circa 1478.

relatie
met

NN Nn.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Eppo*1510     


Olferdus Koolman
 
in
Genealogie van Melchior Borchart.
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Olferdus (Olfert) Lulofs Koolman, geb. te Beerta [Gr] op woensdag 26 okt 1791, NH, koopman, winkelier en later landbouwer (landgebruiker), ovl. (68 jaar oud) te Beerta [Gr] op maandag 17 sep 1860.



Aantekeningen bij Olferdus (Olfert) Lulofs Koolman.
Olfert is rond zijn huwelijksvoltrekking werkloos en woont te Ekamp. Voor het huwelijk is Antje reeds bevallen van hun eerste zoon genaamd Hindrik Olferts Koolman. Olfert moet zich grote moeite getroosten om zich naar behoren te legitimeren voordat een huwelijksvoltrekking plaats kan vinden. Dit gezien hij doopsgezind is en er van zijn geboorte geen registratie op kerkelijk niveau heeft plaats gevonden. Volgens de bevolkingslijst der mannelijke ingezetenen van Beerta uit het jaar 1826 is Olfert koopman en winkelier.

Handtekening van Olferdus Lulofs Koolman.
Omstreeks 1830 is hij korfdrager. Volgens het geslachtsregister uit het jaar 1887 is Olfert eerst koopman, winkelier en later landbouwer in het klein te Beerta. Dit lijkt mij vreemd, want volgens de overlijdensakte van Emke Olferts Koolman, de dochter van Olfert, is Olfert in 1830 kramer van beroep. Volgens de kadaster van 1832 woont Olfert als koopman in een eigen huis met erf. Het nummer van het der perceel 551. Het huis heeft gestaan aan de huidige Hoofdstraat te Beerta. Zijn buurman genaamd Kasper Goeman is predikant. In 1836 wordt Olfert ook wel als 'inlandsche kramer' vermeld. In 1847 is Olfert zeker nog koopman van beroep, blijkens de overlijdensakte van zijn dochter genaamd Nijssien Olferts Koolman. Tijdens de huwelijksvoltrekking in 1857 van zijn zoon genaamd Lulof Olferts Koolman, is Olfert rond 1857 koopman/winkelier van beroep. Dit betekent in zijn geval dat Olfert als kramer van huis aan huis zijn waren verkoopt en daarnaast ook een winkel heeft te Beerta. Mogelijk tot vlak voor zijn dood. Wat hij precies verkoopt is mij niet duidelijk geworden. Maar omdat hij in de beginjaren ook als landbouwer betiteld wordt is het best mogelijk dat hij zijn oogsten huis aan huis verkoopt en daarbij een korf draagt. In dat geval is hij mogelijk een (kleine) landgebruiker geweest. In 1814 is Olfert vrijgesteld voor de dienstplicht in verband met lichamelijk gebreken. Een en andere is gevonden onder nr. 95A, reg.nr. 2212 van de Nationale Militie. Op deze vrijbrief staat een complete signalement van Olfert: Hij is 1,65 meter lang en heeft een spits aangezicht, zijn voorhoofd is plat, ogen blauw, neus spits, kin rond, en zijn haren zijn blond. Olfert en Antje wonen te Beerta in het huis getekend nr.181. Dit huis moet 10 huizen noordelijke van zijn ouderlijke huis hebben gestaan. Gezien zijn ouderlijke huis het nummer 191 heeft en de naastgelegen boerderij van de familie Hoving nummer 192 heeft gehad. De boederij van de familie Hoving staat dus aan de zuidzijde van de Hoofdstraat waaraan de familie Koolman heeft gewoond. Olferts moeder genaamd Emke Olferts Koolman, woont rond 1830 met zekerheid bij Olfert in het huis. Gezien zij rond die tijd de boerderij aan de Hoofdstraat 22 te Beerta verkocht heeft. Volgens het geslachtregister uit 1887 woont Emke Olferts Koolman al rond 1826 bij Olfert en Antje in huis. Maar dat heb ik niet kunnen onderstrepen. Olfert Lulofs Koolman en gezin zijn volgens de bevolkingsregister van Beerta uit 1850/ 1860 van geloof Nederlands Hervormd. In tegenstelling tot de ouders van Olfert die doopsgezind zijn geweest.

wonen samen bij zijn moeder Emke Olferts Koolman in huis nr. 181, tr. (resp. 33 en 20 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]2 op vrijdag 24 dec 18242,2
met

Antje Borcherts de Vries (Huninga), dr. van Borchert Beerendsz de Vries en Nieske Roelfs van der Laan, geb. te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 14 sep 1804, ged. NH te Finsterwolde [Gr] op zondag 23 sep 1804, overlijdens aangifte op vrijdag 18 mrt 18814, ovl. (76 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op donderdag 17 mrt 18813.

 



Aantekeningen bij Antje Borcherts de Vries (Huninga).
Bij het overlijden van haar kinderen wordt ze in de akte 'Antje Borcherts Huninga' genoemd.

Huwelijksaktie Olfert L. Koolman en Antje. B. de Vries (Huninga).

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hindrik Olferts*1824     
Emke Olferts     
Nijssien Olferts*1826  †1847 Groningen [Gr] 21
Lulof (Olferdus)*1830 Beerta [Gr] †1866 Finsterwolde [Gr] 36
Roelf Olferts*1843 Beerta [Gr] †1907 Groningen [Gr] 63



Bronnen:
1.Burg. Stand (Genlias), S489
2.BS Huwelijksregister Finsterwolde, RHC GA (vrijdag 24 dec 1824)
3.Burg. Stand (Genlias); Gron. Arch.: Overlijdensakte; Aktenr. 23, gem. Bee rta., S491
4.Burg. Stand (Genlias); Gron. Arch.: Overlijdensaktie. Aktenr. 23, gem. Be erta., S492

Dossier:
')}