Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Egbert Entens
Egbert Entens, Ritmeester in het leger.

tr. none
met

Barbara Entens.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lamme  †1670   


Egbert Horenken
in
Genealogie van Johan Horenken.
Parenteel van Johan Horenken.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Egbert Horenken, geb. in 1632, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) in 1679.

otr. (resp. ongeveer 26 en ongeveer 17 jaar oud) te Groningen [Gr] op woensdag 28 aug 1658 de registratie van het huwelijk vindt plaats te Groningen op 28 aug. 1658 tussen juffer Sibilla Horenken en jonker Egbert Horenken, ambtman te Selwerd en richter te Sappemeer (Ondertr.boek Gron. 1656-1660, coll. DTB, toeg.nr. 124. inv.nr. 167, folio 62v)
met

Sibilla (Sibila) Horenken, dr. van Gerhard Horenken en Bele Manninga Tot Dijksterhuis, geb. in 1641, ovl. (hoogstens 37 jaar oud) voor 1678, tr. (2) met Egbert Horenken, geb. te Pieterburen [Gr] in 1632, jonker, heer te Dijksterhuis op woensdag 30 mrt 1678, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) te Groningen [Gr] op zaterdag 4 mrt 1679. Uit dit huwelijk geen kinderen.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerard*1663  †1712  49


Egbert Ubbena
Egbert Ubbena.


Egbert Sibens
Egbert Sibens, geb. te Osthusen, Oost Dld. circa 1545, ovl. (ongeveer 78 jaar oud) te Larrelt, aan de Noordkant van Emden op dinsdag 19 dec 1623 De grafsteen van Egbert bevindt zich in de ker van Larrelt.

relatie
met

Frouwe Sybens Ubbena, dr. van Sibo Garrelts Ubbena en Onneke Sybens von Mark, geb. circa 1550, ovl. Haar grafsteen ligt in de kerk van Larrelt, begr. te Larrelt.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Onneke Egberts  †1605   
Sieben Egberts*1581  †1631 Larrelt 50


Egbert Schimmel
Egbert Schimmel, geb. in 1840, ovl. (ongeveer 76 jaar oud) in 1916.


Allard Clant van Menkema
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Parenteel van Hendrik Clant.

Allard Clant van Menkema, geb. in 1525.

tr.
met

Johanna Wicheringe.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Egbert Clant*1550     


Egbert Rengers
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Egbert Rengers, geb. op dinsdag 4 nov 1687, eigenaar van Siddeburen, Tuwinga, Tammingahuizen en Baukema te Zeerijp, eigenaar van Oosterwijtwerd, de Onstaborg, Verhildersum en Woltersum, hij erft de borg te Farmsum, bewindvoerder van de Vereenigde Oostindische Compagnie, gecommitteerde in de raad der Ommelanden, curator van de Groninger Hogeschool te Groningen [Gr], ovl. (57 jaar oud) te Groningen [Gr] op zaterdag 10 apr 1745.


Aantekeningen bij Egbert Rengers.
Het Huys te Farmsum.
Egbert Rengers erft het Huys te Farmsum van van zijn vader Edzar Rengers. Voor het huwelijk tussen deze Egbert Rengers en Margaretha Tjarda van Starkenborgh dicht de schoolmeester van Farmsum, Theodorus Thermoij, een zogenaamde Plichtvers, dat als wijdlopige titel draagt: Pligtvers met welverschuldigde en onderdaenighste eerbied opgedraegen en overhandigt aen de Hoogh Wel Geboren Heer, Mijnheer Egbert Rengers, Heer van Farmsum, Siddebuijren en onderhorige dorpen, mede gedeputeerde Staete van Stadt en Lande etc. etc. ende De Hoogh Wel Geboren Vrouwe, Mevrouw Margrieta Bouwijne Rengers geboren Tjaerde van Starkenborgh, erfdochter van Onstaborgh en Wetsingh, Vrouw van Farmsum, Siddebuijren en onderhorige dorpen etc. etc. etc.
Naeclat haer Hoogh Wel Geboren in den eght vereenigt wacren tot Wetsingh op den 27Junius ende pleghtelijk op 't huys tot Farmsum ingetreden op den 3 Julius 1720. ".
(br)Het gedicht begint als volgt:.
Geen suijvre paerlen vanght men sonder vlijdt;.
Geen sterke Burghten wint men sonder strijdt;.
't Valt hardt en swaer te krijgen mettertijdt het keurlijk schone.
Heer Egbert Rengers geeft nu wars en sat.
Der eensaemheen, bestapt het minnepadt.
Besiet nauwkeurigh Gruno's landt en stadt of daer ook wone.
Een, die hij waerdigh aght sijn kuijsche min.
Een trouw beheerster van sijn hert en sin.
Een dierbaer huyscieraed, waer hij sich in verlusten moge.
Deze Rengers, heer van Farmsum, breidt zijn macht uit door aankoop of wordt machtiger door het erven van bezittingen. Tenslotte is hij eigenaar van Siddeburen, Tuwinga, Tammingahuizen, Baukema te Zeerijp, Oosterwijtwerd, de Onstaborg, Verhildersum en Woltersum.
Zijn zoon Lammert Schotto wordt de opvolger van Egbert Rengers.

  • Vader:
    Edzar Rengers van ten Post1, zn. van Egbert Rengers van ten Post en Wilhelmina Polman, geb. te Farmsum [Gr] op woensdag 27 mrt 1658 (1660), jonker en hoveling tot Tuwinga en Oldenhuis tot den Post, heer van Boukema en Weiwerd, erfschepper der Drie Delfzijlen, Edzar koopt de borg voor f 30.000,- te Farmsum [Gr] in 1692, heer van Farmsum, ovl. (36 jaar oud) op zondag 26 dec 1694, tr. (resp. ongeveer 28 en ongeveer 18 jaar oud) in 1687 (1686).
 

tr. (resp. 32 en ongeveer 17 jaar oud) (1) te Wetsinge [Gr] op donderdag 27 jun 1720, wonen op het Huys te Farmsum vanaf woensdag 3 jul 1720
met

Margaretha Bouwina Tjarda van Starkenborgh, dr. van Lambert Tjarda van Starkenborgh Tot Wetsinge en Allegonda Maria Clant, geb. in 1703, ze verkrijgt een deel van de rechten op de borg te Verhildersum, vrouwe te Oosterwijtwerd [Gr], ovl. (ongeveer 82 jaar oud) in 1785.


Aantekeningen bij Margaretha Bouwina Tjarda van Starkenborgh.
De borg Verhildersum.
Zij verkrijgt een deel van de rechten op de borg van de broers Eilco Onsta, Edzard Jacob en Evert Barthold, terwijl Eilco de huurder van de borg wordt.
Na de dood van EIlco Onsta Tjarda van Starkenborgh in 1750 biedt zij op 1 januari 1751 het huis te huur aan, 'zijnde de borgh met zeeven groote vertrekken voorzien'. Waarschijnlijk wil niemand het goed huren, want in 1753 verkoopt zij de borg aan Jacob Willem van Rossem (met het schathuis en lanenn, cingels, hoven, gragten, brugge en plantagien met annexe heerlijkheden en gerechtigheden te Suirdijk, de gestoelten en alle kelders en graven in de kerk te Leens, voorts met de prebende aan het huis van Leens behorende, enz. enz, met nog 21 jukken land om de borg ge1egen . ' Zullende de meyer van het schathuis en de landerijen zijn jaennalen continuercn'. Verkocht voor een somma van fl 19.400.- ), regeringsraad van Lingen. Maar deze moet het afstaan aan Ludolf Tjarda van Starkenborgh, heer van Wehe.
Van Rosssem vraagt aan Ludolf Tjarda van Starkenborgh van Wehe, een achterneef van Margaretha Bouwina voor zijn zoon en dochter 'naarkoop' aan wegens 'sibtal', bloedverwantschap; zijn vrouw Cecilia Rengers, overleden in 1750, is n1. een zuster geweest van Egbert Rengers van Farmsum. Verhildersum wordt daarna toegewezen aan de kinderen van Ludolf Tjarda van Starkenborgh en Cecilia Rengers. Verschillende familieleden hebben daarna het huis bewoond.
Ludolfs Kleinzoon Edzard vestigt zich op Verhildersum, maar woont ook te Wehe. In 1779 wordt hij na uitkoop van zijn onder curatele staande zuster enige eigenaar. Eerder heeft hij al Borgweer ge๋rfd. Hij overlijdt in 1782, een zoon Ludolph nalatende. De familie geeft voorkeur aan Borgweer en zo raakt Verhildersum in verval. Voor 1781 zijn het poortgebouw en de linkervleugel verdwenen. In 1786 wordt ook de rechtervleugel afgebroken.
In zijn bloeitijd is Verhildersum een mooie borg, zie b.v. de tekening op de kaart van Coenders, van 1680 en de tekeningen van Stellingwerff en Schoemaker uit het begin van de 18e eeuw. Langzamerhand komt hij echter in verval en gaat er veel van zijn bekoorlijkheid verloren. Het poortgebouw en de linkervleugel verdwijnen eerst. Als Beckeringh in 1781 Verhildersum tekent voor zijn kaart, is er nog alleen de rechtervleugel en die heeft zijn mooi trapgeveltje ook al verloren. Toch is het nog aardig en nog steeds een echte borg. Daarna is er in 1786 een ingrijpende verbouwing geweest - en waarschijnlijk is toen de rechter vleugel verdwenen. In 1792 heeft weer een grote verbouwing plaats, waarbij de oude voorgevel weggebroken wordt en vervangen door een nieuwe. Het huis krijgt dan zijn tegenwoordig aanzien en is een landhuis geworden. Onder de drempel van de deur moet nog het jaartal 1792 staan en L.s. Boven de voordeur staat nog het alliantiewapen, dat ook boven de oude deur stond: links (heraldisch rechts) het mannelijk wapen, 1 en 4 Van Starkcnborg, 2 en 3 Clant, rechts (heraldisch links) het vrouwelijk wapen 1 en 4 Lewe, 2 en 3 Alberda, met hartschild Middelstum en anno 1684. Het alliantiewapen is dus van Edzard Tjarda van Starkenborg, zoon van Allard en Gratia Susanna Clant, en van zijn vrouw Anna Habina Lewe, dochter van Johan Lewe van Middelstum en Geertruida Alberda.
Tegelijk met het uiterlijk verval van de borg krijgen we ook het innerlijk verval, het verval van de adelstand. Het Comit้ Revolutionair der Ommelanden verklaart bij publicatie van 11 april 1795 alle heerlijke rechten voor vervallen. Dit ontneemt aan velen van de adel een groot deel van hun inkomsten, met het gevolg dat ze hun borgen niet meer goed kunnen onderhouden en er sindsdien zeer vele zijn gesloopt. Het collatierecht alleen is in 1814, na de Franse tijd, ten dele in ere hersteld en pas officieel afgeschaft in 1922. Vele bezitters van een collatierecht hebben het echter tevoren al aan de kerken verkocht of geschonken.
•.
Het einde van een glorieus tijdperk.
(Naarkoop: Naarkoop is een nadere, recht herstellende koop van vast goed door de naaste familieleden voor de betaalde koopsom en de gemaakte onkosten en moet worden aangevraagd bij de Hoge Justitie Kamer. Het recht van naarkoop is al vastgelegd in het Ommelander Landrecht van 1601 en beoogt het vervreemden van de grond met de daaraan verbonden rechten en dus het binnen halen van vreemde invloed, te voorkomen en de erfgenamen en het familiebezit te beschermen.).
In zijn testament van 1791 bepaalt Ludolph, dat zijn moeder, Lucia Helena van Burmania, zo lang zij leeft, Verhildersum zal mogen bezitten. De oude voorgevel wordt vervangen door een nieuwe. Dit doet in 1792 Lammert Jans Ronda, timmerman te Wehe. Dan kan Lucia op Verhildersum wonen. Ze overlijdt te Groningen in 1806. Tevoren is het huis al te huur aangeboden. In 1798 en 1805 en ook daarna tot 1816 aan toe. Of Verhildersum bewoond geweest is in die jaren, weten we niet. Na de dood van Ludolf Tjarda van Starkenborgh in 1821 besluit zijn zoon Jhr. Mr. Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, die op Borgweer woont, het te verkopen. Het huis heeft dan 6 vertrekken, waarvan drie behangen. Aan de rijweg staat nog een zomerhuis. Koper wordt notaris Hendrik van Bolhuis te Leens, die zich er met zijn vrouw Jantien Houwing Oltkamp vestigt. Zij laten het huis bewoonbaar maken door het op te knappen.
Na de dood van Van Bolhuis in 1861 vererft Verhildersum op zijn dochter Geertje van Olst van Bolhuis. In 1850 trouw ze met Hendrik Frima advocaat te Appingedam. Van de familie Frima is het huis gebleven tot 1953, daarna is het verkocht aan de gemeente Leens.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Allagonda Maria*1721  †1798  77
Lammen Schotto*1726  †1779  53

tr. (resp. 24 en ongeveer 26 jaar oud) (2) te Ysbrechtum op zondag 1 mei 1712
met

Titia Barbara van Burmania, geb. in 1686, ovl. (ongeveer 28 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 31 mei 1714.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Baron Sjuck Gerrolt*1713 Leeuwarden [Fr] †1784 Ysbrechtum 71



Bronnen:
1.De plaats Farmsum (Farmsum.Net), FarmsNet


Egbert Mensema
Egbert Mensema, geb. in 1567, ovl. (ongeveer 36 jaar oud) in 1603.

relatie
met

NN Nn.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Joan Carel*1592  †1657  65


Egbert Rengers van ten Post
in
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Johan Rengers.

Egbert Rengers van ten Post, geb. op zaterdag 25 jun 1616, ovl. (46 jaar oud) op zondag 11 feb 1663.

relatie
met

Wilhelmina (Willemina) Polman, dr. van Antionie Polman en Gesuna Alberda, geb. op maandag 10 okt 1616, ovl. (73 jaar oud) op maandag 10 apr 1690.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Edzar*1658 Farmsum [Gr] †1694  36
Titia*1652 Groningen [Gr] †1683 Groningen [Gr] 31


Anna Elisabeth Rengers
in
Genealogie van Johan Rengers.
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Anna Elisabeth Rengers, geb. in 1657, vrouwe te Slochteren [Gr], ovl. (ongeveer 47 jaar oud) op dinsdag 12 aug 1704.

  • Vader:
    Osebrandt Johan Rengers, zn. van Ossebrant Rengers en Anna Clant, geb. in 1620, hij behoort in de 17e eeuw tot de rijkste en machtigste jonkers van Fivelingo, bewoont de Fraeylemaborg te Slochteren, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) in 1681, otr. te Groningen [Gr] op woensdag 13 nov 1647, tr. (resp. ongeveer 27 en ongeveer 19 jaar oud) te Slochteren [Gr] op donderdag 19 dec 1647.
 

tr. (resp. ongeveer 23 en 43 jaar oud) op zaterdag 6 jan 1680
met

Hendricus Piccardt, geb. te Woltersum [Gr] op dinsdag 25 mrt 1636, dichter en letterkundige, oud kamerheer van Lodewijk XIV van Frankrijk, raad en syndicus van de Ommelanden, heer te Slochteren [Gr], heer van Kolham, Foxham, half-Schildwolde en beyde Harksteden, richter in de beyde Harksteden, erfschepper zijlvest der Drie Delfzijlen, curator der Hoogeschool van Stad en Lande, stichter van de kerk te Harkstede [Gr], ovl. (76 jaar oud) te Harkstede [Gr] op vrijdag 6 mei 1712, begr. te Klein Martijn In de familiekelder van de kerk te Harkstede.

 



Aantekeningen bij Hendricus Piccardt.
Hendricus wil graag in het buitenland studeren, maar heeft daarvoor geen middelen. Hij loopt dan weg en komt in Frankrijk terecht, waar hij zichzelf in het leven houdt door zingen en muziek maken in vermomming. Zijn verschijning wordt zo opvallend dat hij door Lodewijk XIV wordt benoemd tot kamerheer. In 1674 is hij terug in het noorden en wordt hij benoemd tot syndicus van de Ommelanden.
Als zijn schoonvader Ossebrant Johan Rengers sterft gaat Fraeylemaborg naar zijn zoon, die daarna snel sterft, waardoor zoon Evert de borg krijgt. Hij maakt echter schulden en verkoopt in 1690 de borg met annexen en landerijen aan Hendricus Piccardt voor 47.000 gulden die daarvoor geld leent van de koning-stadhouder in de vorm van een hypotheek op de Fraeylemaborg.
Financi๋le moeilijkheden dwingen de familie Piccardt tot verkoop van de Fraeylemaborg in 1781. Koper van de meer dan 30 jaar lang verwaarloosde borg is mr. Hendrik de Sandra Veldtman. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de borg, dat zij buiten de familie wordt verkocht. De Sandra Veldtman is actief lid van de Loge L'Union Provinciale en wordt sterk door vrijmetselaarssymboliek aangesproken. Hij laat de tuin aanpassen en brengt diverse vrijmetselaarssymbolen aan; er worden onder andere paden in de vorm van een passer en winkelhaak aangelegd.


Egbert Van Pallant
Egbert Van Pallant, geb. in 1470, ovl. (ongeveer 73 jaar oud) in 1543.

relatie
met

Elisabeth van der Horst, geb. in 1490, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) in 1554.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan*1570  †1621  51


Egbert de Grote
Egbert de Grote.



Egbert Alberts Diekema
Egbert Alberts Diekema.

relatie
met

Jantje van der Geize.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dieter Egbert*1868 Scheemda [Gr] †1930 Westerlee [Gr] 62


Egbert Alberts Voorthuis
Egbert Alberts Voorthuis, geb. te Midwolda [Gr] op zaterdag 1 mei 1762, ged. te Midwolda [Gr] op zondag 6 jun 1762, Winkelier1, ovl. (68 jaar oud) te Midwolda [Gr] op dinsdag 4 mei 1830 Laat bij overlijden 2 zoons na1.

relatie
met

Willemke Jurjens, dr. van Jurrien Harms Paap en Leentje Harms, geb. in 1758, ged. te Finsterwolde [Gr] op zondag 9 jul 1758. Nederlands Hervormd, Koopmansvrouw1, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) te Midwolda [Gr] op woensdag 18 mrt 1812.


Bronnen:
1.Geneanet, S31


Egbert Alberts Wildeboer
Egbert Alberts Wildeboer.

relatie
met

Janna Visser.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johnnes*1846 Groningen [Gr]    


Egbert Clant
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Egbert Clant1, geb. op maandag 16 okt 16341, heer van Scheltkema-Nijenstein, jonker op donderdag 28 dec 1673, ovl. (74 jaar oud) op zondag 24 mrt 1709, begr. te Zandeweer [Gr].


Aantekeningen bij Egbert Clant.
CLANT (Egbert, op Scheltkema-Nyenstein tot Zandeweer.
Hij was jonker en hoveling, geb. te Zandeweer 16 oct. 1634, overl. 24 Maart 1709, zoon van Edzard Jacob en van Bawe Coenders van Helpen. Student in de philosofie te Groningen 30 nov. 1650, president van de Ridderschap van Groningen en Ommelanden, curator der Academie 1661, 1662, 1665, 1666, 1683, 1685, ordin. lid der Admiraliteit 1667, 1668, 1685,1686 en 1704. Gedep. Staat 1672, 1675, 1676, 1691, 1692, 1707 en 8, lid der S.G. wegens de Ommelanden 1679 en 1680, luitenant der Hoofdmannenkamer 1693 en 1694. Van 1668 tot 1670 heeft hij met enige andere Ommelander edelen hooglopende geschillen met de stad Groningen en wel over de monstering (onderzoek van de bevoegdheid der volmachten van het platteland tot de landschapsvergadering) en over het bewind der schepperijen en zijlvestenijen (dijken en sluizen) welk geschil pas in 1670 door verkoren rechters wordt afgedaan. Egbert heeft zijn vrouw Anna Lewe van Klinkenborgh al in 1702 door de dood verloren; beiden worden te Zandeweer begraven en laten vier dochters na.
Zie: Aitzema, Saken van Staet en Oorlog V, 813 en 14; VI, 85, 86, 97-102, 585, 86, 98-603, 625-29, 35-36; Feith, Grafschriften 444.

tr. (resp. ongeveer 33 en ongeveer 10 jaar oud) circa dinsdag 31 jan 1668
met

Anna Lewe Van Klinkenborg, dr. van Joost Lewe ter Hansouwe en Peterken Coenders Tot Klinkenborg, geb. circa 1658, ovl. (ongeveer 44 jaar oud) op zondag 8 jan 1702, begr. te Zandeweer [Gr].

Uit dit huwelijk 4 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bouwina*1671 Groningen [Gr] †1704  33
Josina Petronella*1676 Groningen [Gr] †1746 Groningen [Gr] 6910 
Amelia Maria*1682 Groningen [Gr] †1733  50
Peternelle*1673 Groningen [Gr]    



Bronnen:
1.De Nederlandse Literatuur. De Nederlandse taal., Stichting DBNL te Leiden

Egbert Clant van Stedum
 
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Egbert Clant van Stedum, ovl. te Bremen, Dld. op zondag 11 nov 1590.



Aantekeningen bij Egbert Clant van Stedum.

.

CLANT (Egbert), heer van Nittersum tot Stedum, overleden te Bremen 11 Nov. 1590, zoon van Eilco en van Margaretha Addinga van Westerwolde. Hij wordt in 1577 (en 1586) beleend met de heerlijkheid Westerwolde en is een aanzienlijk en invloedrijk lid der Staten wegens de Ommelanden. In 1577 wordt hij met zijn medeleden uit de Ommelanden door de stadsregeering opgelicht, ten huize van Rengers gevangen gezet en streng bewaakt en vervolgens overgebracht ten huize van George Westendorp, naast de Martinitoren. In 1578 ontvluchten zij en als in hetzelfde jaar de religievrede wordt afgekondigd, is Egbert Clant een van de eersten, die op zijn borg te Stedum de nieuwe leer laat preken In 1579 ondertekent hij, met Eiso Jarges van Saaxum, namens de Ommelanden de Unie van Utrecht en wordt in het volgend jaar als lid van den Landraad aan den hertog van Anjou toegevoegd. In 1580, na het verraad en de afval van Rennenberg, met vele andere Ommelander edelen naar Oost-Friesland gevlucht, eindigt hij zijn dagen in ballingschap te Bremen op 11 Nov. 1590. Hij is tweemaal gehuwd geweest: eerst met Anna Manninga, daarna met Gratia Rengers ten Post.
Zie: Tegenw. Staat van Stad en Lande, I, 440, 62, 64, 68; Brucherus, Gedenkb. 101, 102; Scheltema, St. Ned. I, 257, 58; II, 575; Bor XII, 6, 58; Gron. Volksalmanak 1849, 78.

  • Vader:
    Eilco Clant van Nittersum, zn. van Egbert Clant van Scharmer en Teteke van Nittersum, geb. circa 1515, tr. (beiden minstens 19 jaar oud) na zondag 14 jan 1534.
 

relatie (1)
met

Anna Manninga.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Eilco*1560  †1614 Groningen [Gr] 54

tr. (Gratia ongeveer 28 jaar oud) (2) in 1572
met

Gratia (genoemd naar grootmoeder Graets Camminga, † na 1562) Rengers1, dr. van Edzart Rengers van ten Post en Fouwel van Holdinga, geb. op zaterdag 27 feb 15431 (of 28 febr.), ovl. (50 jaar oud) te Emden, Ost-Friesland op vrijdag 17 sep 1593.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonker Edzart Jacob Clant*1584 Bremen, Dld. †1648 Groningen [Gr] 64



Bronnen:
1.Naamkunde, Jaargang 35, Peeters, Leuven [Ge], van 2003 tot 2004

Dossier:


Egbert Clant Van Stedum
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Egbert Clant Van Stedum, geb. in nov 1603, ovl. (2 jaar oud) in dec 1605.


Egbert Clant Van Menkema
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.

Egbert Clant (Egbert) (Clant van Menkema), geb. in 1550.

kerk.huw. (beiden ongeveer 25 jaar oud) in 1575
met

Reneke Fraeylema (Fraeijlema), dr. van Osebrand Fraeylema en Ette van Uterstewehr, geb. in 1550 (circa 1500), tr. (2) met Zweder (Sweer) Rengers van ten Post. Uit dit huwelijk een dochter.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonker Osebrandt*1575  †1624  49
Assuerus Clant*1571  †1629  58


Egbert Jan Smit
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Egbert Jan Smit, geb. te Winschoten [Gr] circa 1861, Overlijdens aangifte op donderdag 2 jan 18791, ovl. (ongeveer 18 jaar oud) te Winschoten [Gr] op woensdag 1 jan 1879.



Bronnen:
1.Burgerlijke stand (Genlias): Groninger Archieven, aktenummer 1., S142
2.BS Huwelijksregister Winschoten, RHC GA, GA Groningen (donderdag 11 apr 1850 akte 13)
3.Burg. Stand (Genlias); Gron. Arch.: Aktenr. 57, gem. Winschoten., S339
')}