Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Edward I De Oudere Van Engeland
Edward I De Oudere Van Engeland, geb. in 869, ovl. (ongeveer 55 jaar oud) te Farndon op dinsdag 1 aug 924, begr. te Winchester.


Aantekeningen bij Edward I De Oudere Van Engeland.
Eduard de Oudere (Engels: Edward the Elder) (871-924) was koning van Enge land van 899 tot 924. Hij was de zoon van Alfred de Grote, die hij opvolg de na diens dood.
Zijn opvolging werd betwist door zijn neef Ethelwold, die zich had aanges loten bij de Denen in Northumbria en East Anglia. De dood van Ethelwold in 902 maakte een eind aan deze strijd.
Eduard was een uitstekend miltair leider en wist het Deense gebied met ge weld en geduld terug te brengen onder Engelse heerschappij. In 901 begon hij zijn strijd met de Denen (Vikingen) en versloeg in 906 een grote stri jdmacht die Kent en Essex was binnengevallen. In 907 werd een vrede berei kt met de Denen in East Anglia en York. In 910 versloeg hij de Denen in h et noorden en wist daamee heerser te worden over het grootste deel van En geland.
Eduard trouwde tweemaal en kreeg vele kinderen. Nadat zijn zoon en opvolg er Ethelweard na een koningschap van slechts 16 dagen overleed, werd de ze opgevolgd door de waarschijnlijk buitenechtelijke zoon van Eduard Athe lstan. Twee andere zoons, Edmund en Edred, bestegen eveneens de troon. Zi jn dochter Hedwig van Wessex, trouwde met Karel de Eenvoudige en met Herb ert III van Vermandois. Zijn dochter Edith huwde met Otto de Grote.
Eduard stierf in 924 en werd evenals zijn vader begraven in Winchester.
Bron: Wikipedia.

tr. (resp. ongeveer 21 en ongeveer 20 jaar oud) (1) in 890
met

Aelfleda van Bernicia, geb. in 870. Zij is van een onbekende herkomst, ovl. (ongeveer 45 jaar oud) in 915.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Edmund I Koning*922  †946  24
Aethelstan     
Eadgyfu     
Edith     
Ethelde     

tr. (ongeveer 51 jaar oud) (2) in 920
met

Edgiva van Kent.

Edmund II van Engeland
 
Edmund II van Engeland1, geb. circa 9901,1,1, koning te Engeland [Eng] van 990 tot 1016, ovl. (ongeveer 26 jaar oud) op zaterdag 30 nov 10161,1.



Aantekeningen bij Edmund II van Engeland.
Edmund (of Edmond) II Ironside van Engeland (Wessex, circa 990 - ?, 30 november 1016) was de zoon van koning Ethelred II..
Hij werd na Ethelreds dood in 1016 door de inwoners van Londen tot koning van Engeland verkozen, maar zijn rivaal Knoet de Grote genoot in de rest van het land meer steun..
Edmond werd uiteindelijk verslagen door de Denen en Knoet stond hem toe het koninkrijk Wessex te behouden. Als één van de koningen zou sterven dan zou de ander de macht over geheel Engeland krijgen..
Kort na deze overeenkomst stierf Edmond. Het verhaal gaat dat hij op de wc werd neergestoken. Hij werd begraven in Glastonbury. Knoet de Grote volgde hem zoals afgesproken op.

  • Vader:
    Ethelred II (Ethelred II Koning) Van Engeland1, zn. van Edgar van Engeland en Elfrida, geb. in 9681 (966)1, ged. RK in 968, 1, koning te Engeland [Eng] van 978 tot 1013 en van 1014 tot 1016, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) op dinsdag 23 apr 1016, tr. (1) met Aelflida (Nn) Northhumbria (Elfreda). Uit dit huwelijk 8 kinderen., tr. (resp. ongeveer 34 en ongeveer 17 jaar oud) (2) in 1002.
 



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia

Dossier:


Anna Smeding
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Anna Smeding.

tr.
met

Edzard Grevinghe, zn. van Edzard Grevinghe en Elteke van Tongeren, geb. circa 1630, studeert van de prebende, jonkheer en hoofdeling te Leermens, Eenrum, 't Zand en Zeerijp, ovl. (hoogstens 83 jaar oud) voor 1713, tr. (2) met Auke Aurelia Huninga. Uit dit huwelijk 3 kinderen.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonkheer Edzard  †1758   
Johan     
Luyrt     


Nn Rengers
in
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Nn Rengers.


Edzard Jacob Lewe
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzard Jacob Lewe, geb. in 1720, hij is heer van Westerwijtwerd en Middelstum, ovl. (ongeveer 33 jaar oud) in 1753.


Aantekeningen bij Edzard Jacob Lewe.
Omdat zijn broer Reint Jan in 1742 sterft, vererft Ezard Jacob Lewe de borg Ewsum en door zijn huwelijk met Allagonda wordt ook Asinga verworven. Vier jaar na zijn huwelijk in 1744 laat Edzard Asinge op afbraak verkopen.
Na de dood van Edzard in 1753 blijft de boedel onverdeeld en houdt weduwe Alagonda Ewsum in haar bezit.

tr. (resp. ongeveer 20 en ongeveer 19 jaar oud) in 1740
met

Allagonda Maria Rengers van Farmsum, dr. van Egbert Rengers en Margaretha Bouwina Tjarda van Starkenborgh, geb. in 1721, ovl. (ongeveer 77 jaar oud) in 1798.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonker Reint Jan*1741  †1800 Norden 59
Margaretha Bouwina*1749  †1819  70
Egbert Lewe*1743 Middelstum [Gr] †1822 Groningen [Gr] 78



Bronnen:
1.Algemeen Doopboek Kerkelijke gemeente Groningen, RHC GA, Collectie DTB, toeg. 124, Inventarisnr.: 148, Groningen [Gr], van 1676 tot 1705 (dinsdag 22 dec 1682)


Edzard Jacob Lewe van Middelstum
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzard Jacob Lewe van Middelstum, geb. in 1783, ovl. (ongeveer 73 jaar oud) te Meppel, Tijdens Zijn Reis Naar Oudekerk. in 1856.


Aantekeningen bij Edzard Jacob Lewe van Middelstum.
EDZARD JACOB LEWE VAN MIDDELSTUM.
Edzard Lewe Jacob komt op 30 december 1805 in het bezit van de borg Ewsum te Middelstum die hij van zijn vader heeft gekregen. Hij gaat ook op Ewsum wonen en houdt er kantoor. Derhalve staat deze Edzart bekend als Edz ard Jacob Baron Lewe van Middelstum. Hoewel hij het huis weer hersteld en bewoonbaar maakt, biedt hij het in 1851 uit de hand te koop aan. Dit mislukt en op 26 januari 1856 volgt een publieke verkoping. Koper wordt H.W. Wierda te Winsum voor 40.275 gulden. Deze laat het huis in 1863 afbreken. Alleen de oude schiettoren blijft gespaard. Edzard Jacob Lewe van Middelstum sterft nog in hetzelfde jaar van verkoop te Meppel, op reis naar Ouderkerk, waar hij zich heeft willen vestigen.
Met de verkoop van de borg komt er een einde aan de band tussen de familie Lewe en het dorp Middelstum.
Mr. T.P. Tresling.
In de Groninger Volksalmanak van 1844, als de borg Ewsum dus nog bestaat, staat een interessant artikel over de borg, geschreven door Mr. T.P. Tresling. Deze Tresling heeft de toenmalige borgheer, Edzard Jacob persoonlijk gekend. Van deze borgheer krijgt hij ook een geslachtslijst en familieaantekeningen. Tresling heeft de borg dus zelf nog kunnen zien, niet al leen de buitenkant, hij is er ook binnen geweest. Hij vertelt hierover het volgende:.
Eene zeer breede gracht omgeeft het gebouw en terstond bij den ingang boeit het merkwaardig rondeel, zoo massief, zoo eenig in zijn soort, zoo vreemd geplaatst, en toch om deszelfs eerwaardigheid steeds behouden gebleven, onze aandacht. Hetzelve is een overblijfsel van den oud en toren, door Onno Ewesma of van Ewssum in 1472 gebouwd. Deze toren heeft vroeger waarschijnlijk eene aanzienlijke hoogte gehad, doch is van tijd tot tijd verkleind, zoo als blijken kan uit de teekening, welke Ewssum voorstelt, zooals hetzelve zich in 1600 vertoonde, en waarop de twee de trans nog zigtbaar is.
De muur van dit rondeel is vroeger zes voeten geweest, doch is door een’ muur daar later nog omgetrokken, thans zeven voeten dik, terwijl het geheel veertig voeten in middellijn heeft. Hetzelve dient thans tot een’ kelder, en is daartoe bij uitnemendheid geschikt, als zijnde door de dikke muren en het zware kruisgewelf voor hitte en koude ongenaakbaar. In de muur is een steen, waarop deze woorden te lezen staan:.
An° 1472 heeft Jr. Onno van Ewsum dit gebout tegens de wille van Groningen vide Schotanum.
Op de spits van het rondeel ziet men een’ leeuw met het geslachtwapen v an Ewssum. De toren, welke zich in het midden voor het huis verheft, is ook buitengemeen zwaar gebouwd. In de linkerzijde van den toren vindt men een’ steen met het opschrift:.
J.J.V.E.
H.D.E.S.G.
hetwelk vermoedelijk beteekenen moet: Jonker Joest van Ewssum heeft dezen eersten steen gelegd.
Joan Lewe en Geertruida Alberda, Heer en Vrouw van Middelstum, out 26 en 21 jaren, getrowt 1648, hebben Ewssum laten repareren 1649. Voorts ziet men in den gevel de familiewapens Clant, Coenders, Lewe en Al berda; terwijl het wapen der heerlijkheid, de heilige Hippolytus op het f amiliewapen van Lewe van Middelstum voor den toren is uitgehouwen. Het huis heeft beneden eenige ruime vertrekken, welke naar den smaak onz er tijden vervormd, weinige kenmerken der oudheid behouden hebben, behal ve den zeer ruimen kruisgewelfden gang of vestibule. Een groote wenteltrap, in den toren gebouwd, voert naar de tweede verdieping, waar men versch illende vertrekken vindt, doch onder welke de groote zaal, zoowel wat de bouworde, als de stoffering aangaat, ons geheel in de oudheid verplaatst. Eene menigte familieportretten, meestal van personen in de staat- kund ige wereld met roem bekend, en daaronder eenigen door eene meesterlijke hand geschilderd, treft men daar aan. Onder anderen Abel Coenders, Barthold Entens van Mentheda, Adriaan Clant, Wigbolt van Ewssum, Joest Lewe thoe Peyse, enz. enz. De kolossale schoorsteenmantel, rustende op fraaije kolommen, de vensterg lazen in lood met wapenen en opschriften, de meubelen zijn allen nog over blijfsels uit den ouden tijd. Van den toren, welke in middellijn 22 voeten heeft en 100 voeten hoog i s, heeft men het schoonste uitzigt op de omliggende landstreek. De tuin en wandeldreven, die het gebouw omringen, zijn naar den nieuwsten smaak aangelegd, en leveren uit de vertrekken de schoonste vergezigten op.
.

  • Vader:
    Egbert Lewe Van Middelstum1, zn. van Edzard Jacob Lewe en Allagonda Maria Rengers van Farmsum, geb. te Middelstum [Gr] voor zondag 5 mei 17431, ged. te Middelstum [Gr] op zondag 5 mei 1743, studeert rechten, maakt carrière in het Koninkrijk Holland en het Franse Keizerrijk, ovl. (minstens 78 jaar oud) te Groningen [Gr] op vrijdag 8 mrt 1822, tr. (resp. minstens 38 en ongeveer 28 jaar oud) te Groningen [Gr] op zondag 27 mei 1781.
 
 

tr. (resp. ongeveer 21 en ongeveer 20 jaar oud) (1) in 1804
met

Anna Habbina Jacoba Von Inn- Und Kniphausen, dr. van Ferdinand Folef Von Inn- Und Kniphausen en Anna Maria Graafland, geb. te Ulrum op de Asinghaborg op zaterdag 15 mrt 1783, ovl. (29 jaar oud) te Middelstum op de Ewsumborg op zondag 27 sep 1812.

tr. (resp. ongeveer 31 en ongeveer 23 jaar oud) (2) in 1814
met

Maria Robertina Bernardina Johanna van Hasselt, geb. in 1791, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) in 1857.

Uit dit huwelijk 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Barthold*1817  †1837  20
Barthold Lewe     
Herman Lewe     
Christina Antionia Elisabeth Lewe     
Egbert     
Johan Conrad Lewe     



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia


Edzard Jacob Lewe Van Nijenstein
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Reint Alberda.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Edzard Jacob Lewe Van Nijenstein, geb. in 1814, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) in 1861.



Bronnen:
1.BS Overlijdensregister Groningen, RHC GA, Collectie DTB, Groningen [Gr] (dinsdag 4 jan 1820 akte 13)
2.Afgeschermd, Wikipedia


Edzard Tjarda Van Starkenborgh
in
Genealogie van Johan Rengers.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzard Tjarda Van Starkenborgh, ged. te Wehe op zondag 26 feb 1730, woont op Verhildersum in 1753, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 2 mei 1782.


Aantekeningen bij Edzard Tjarda Van Starkenborgh.
Edzard verkrijgt ook het huis te Wehe. Dat bevat dan een zaal, voorkamer, eetkamer, buffet, provisiekast, keuken, oudeheersslaapkamer, heer van Leens slaapkamer, drie slaapkamers en een meidenkamer. Dit is waarschijnlijk al het nieuwe huis, zoals dit op de kaart van Beckeringh is afgebeeld. Oostelijk van het huis staat op een kaart van 1771 een plek aangegeven als "olim Borgweer".
Edzard overlijdt al in 1782. Zijn vrouw Lucia Helena van Burmania kreeg in 1791 het vruchtgebruik van Verhildersum, hun zoon Ludolf het huis te Wehe, dat Verhildersum heeft overvleugeld.

wonen op Verhildersum te Leens na 1769, tr. (resp. ongeveer 39 en 26 jaar oud) te Wehe op woensdag 22 nov 1769, wonen na de dood van Ludolf Tjarda van Starkenborg op Borgweer. in 1777
met

Lucia Helena Van Burmania, geb. te Metslawier [Fr] op maandag 28 okt 1743, woont na de dood van haar met met haar zoontje op Verhildersum, na 1782, ovl. (62 jaar oud) te Groningen [Gr] op maandag 13 okt 1806.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jhr. Ludolph*1771 Wehe †1821 Wehe 50


Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer Tot Wehe
 
in
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer Tot Wehe, geb. te Wehe op zondag 18 jun 1797, ged. te Wehe op zondag 25 jun 1797, burgemeester te Leens [Gr] van 1829 tot 1839, lid van de Provinciale Staten, vertrekt met zijn vrouw naar Utrecht aan de Vecht na 1839, ovl. (74 jaar oud) te Breukelen-St.Pieters op zaterdag 4 mei 1872 aangifte van het overlijden op 6 mei 1872.



Aantekeningen bij Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer Tot Wehe.


Het Huis Starkenborgh tot Weeh (Wehe).
Onderschrift: ´De Heer L.J. van Starkenborgh´.

Hij vlucht in 1830 tijdens belastingrellen naar de stad. Hij liquideert zijn Groningse bezit, verkoopt één borg en laat een andere slopen en trekt zich als rentenier terug naar Breukelen.
Van 1640 tot 1858 is het eiland Schiermonnikoog ook het eigendom van de familie Stachouwer. In 1859 verkopen Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer 2/3 en Gratia Susanna Stachouwer 1/3 van het eiland aan Mr, John Erik Banck voor fl 98,000.
Edzard heeft op 2-jarige leeftijd van zijn overgrootmoeder van moederszijde, Anna Geertruida Stachouwer, reeds een gedeelte van de bezitting Schiermonnikoog gekregen, op voorwaarde, bij testament bepaald, dat de naam Stachouwer aan de naam Van Starkenborgh zal worden toegevoegd.
Jhr. Mr. Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer is in 1820 getrouwd met Aleida Warmoldina Lamberta Talma, geboren te Dokkum in 1800, overleden op Borgweer in 1830, na het leven te hebben geschonken aan een derde zoon. In 1831 hertrouwt Edzard met Cornelia Petronelia Hermanna Thooft, geboren in 1807 te Hellevoetsluis. Een jaar later wordt Borgweer gesloopt. Een nieuw huis wordt gebouwd aan dezelfde oprijlaan als Borgweer heeft gestaan, maar veel dichter bij de weg en bij het dorp Wehe. Dit huis wordt Weerborg genoemd.
Het heeft er echter niet lang gestaan, in 1839 wordt het op afbraak verkocht. De familie Van Starkenborgh verlaat de gemeente Leens, waar Jonkheer Edzard o.a. burgemeester is geweest en gaat in Utrecht aan de Vecht wonen. Jhr. Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer overlijdt te Breukelen in 1872; zijn vrouw overlijdt te Heelsum in 1881.
Het terrein van Borgweer is nog te herkennen aan de grachten, een deel van de oprijlaan met aan weerszijden bosjes en bijna dichtgegroeide sloten is eveneens nog aanwezig. Het gedeelte bij de weg is echter bij de kwekerij getrokken.
Van het oude Borgweer, op de kaart van Beckeringh aangegeven als "olim (eertijds) Borgweer", is in het bouwland niets meer te zien. In de grond is echter nog puin aanwezig.

tr. (resp. 22 en 20 jaar oud) (1) te Metslawier [Fr] op dinsdag 16 mei 1820
met

Aleida Warmoldina Lamberta Talma, dr. van Jacobus Nicolaus Talma en Trijntje Sapes van Eijsinga, geb. te Dokkum [Fr] op vrijdag 9 mei 1800, ged. te Dokkum [Fr] op zondag 8 jun 1800, ovl. (29 jaar oud) te Wehe op zondag 7 feb 1830 ze overlijdt bij de geboorte van haar derde zoon Alidius Warmoldus Lambertus, die naar haar wordt genoemd.

Uit dit huwelijk 8 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Nicolaas Tjarda     
Aritius Tjarda     
Ludolph Tjarda*1821 Leens [Gr] †1861 Semerang, Ned. Indië 39
Jacobus Nicolaas*1822 Wehe [Gr] †1895 Wiesbaden [He, Deu] 72
Catharina Allegonda*1826 Wehe †1858 Maarssen [Ut] 32
Jvr. Jacoba Geertruida*1828 Leens [Gr] †1863 Breukelen-St.Pieters 35
Jhr. Alidius Warmoldus Lambertus*1830 Wehe †1909 Groningen [Gr] 79
Willem Tjarda*1823  †1885 Amsterdam [Nh] 61

tr. (resp. 34 en 23 jaar oud) (2) te Groningen [Gr]4 op vrijdag 5 aug 18314
met

Cornela Petronella Hermanna Thooft, dr. van Henricus Sebastiaan Thooft en Hermina Bello, geb. te Hellevoetsluis [Zh] op donderdag 13 aug 1807, ged. te Hellevoetsluis [Zh], ovl. (74 jaar oud) te Renkum [Ge]5 op maandag 5 sep 18815.

Uit dit huwelijk 9 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jhr. Cornelis Pieter Herman*1832 Wehe †1885 Renkum [Ge] 53
Jhr. Henricus Sebastiaan*1833 Wehe    
Jvr. Anna Wilhelmina*1835  †1858 Breukelen [Ut] 23
Jvr. Edzardina*1837 Wehe †1915 Renkum [Ge] 78
Jvr. Harmina Maria Gerarda*1839 Groningen [Gr] †1909 Amsterdam [Nh] 70
Jvr. Lucia Helena*1841 Maarssen [Ut] †1856 Breukelen [Ut] 15
Jvr. Cornelia Isabella*1846 Maarssen [Ut]    
Jhr. Edzard*1847 Maarssen [Ut]    
Jhr. Sappe*1850 Maarssen [Ut] †1925 Renkum [Ge] 74



Bronnen:
1.Inventaris v.D. archieven v.H. Huis te Echten e.D. Alg. Comp. etc, Boek, Mr. P. Brood, mr. F. Kevering-Buisman,e.a., Rijksarchief Drenthe, Assen [Dr], 1980 (blz. 38)
2.Doop- en trouwboek Ruinen, Drents Archief, van 1764 tot 1811 (dinsdag 16 sep 1794)
3.Doop- en trouwboek Ruinen, Drents Archief, van 1764 tot 1811 (dinsdag 21 mei 1776)
4.BS Huwelijksregister Groningen, RHC GA, Groningen [Gr] (vrijdag 5 aug 1831 akte 105)
5.BS Overlijdensregister Renkum, BSO Renkum (dinsdag 6 sep 1881 akte 102)

Dossier:


Edzard Van Tjarda Starkenborgh Stachouwer
in
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzard Van Tjarda Starkenborgh Stachouwer, geb. te Maarsseveen [Ut] op maandag 21 feb 1859, NH, advocaat en procureur te Groningen [Gr], burgemeester van de stad Groningen, volgt zijn vader op als notaris in de stad Groningen, Commissaris van de Koningin te Groningen van 1917 tot 1925, ovl. (76 jaar oud) te 's-Gravenhage [Zh] op zaterdag 18 jan 1936, begr. te Groningen [Gr] Noorder Begraafplaats, 1e klasse, 8e rij, nr. 44 op woensdag 22 jan 1936.


Aantekeningen bij Edzard Van Tjarda Starkenborgh Stachouwer.

.

Groningse liberale notariszoon, die dat ambt zelf ook vervulde en daarna burgemeester van Groningen werd. In 1910 gekozen tot Eerste Kamerlid. Aan dat lidmaatschap kwam na zeven jaar een einde toen hij Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen werd. Werd in die functie opgevolgd door zijn zoon. Neef van de liberale voorman Kappeyne van de Coppello.

Hij is begraven op de Noorder Begraafplaats 1 klasse, 8 rij no 44, te Groningen in het graf waarin zijn overleden broertje ook ter aarde besteld is en de onmiddellijk bij dit graf gelegen grafkelder waarin hij, zijn overleden dochtertje, zijn ouders en zijn vrouw ter ruste gelegd zijn.

- notaris te Groningen, van 1 oktober 1887 tot 1 april 1900.
- rechter-plaatsvervanger Arrondissementsrechtbank te Groningen, van 1 juni 1896 tot 1 september 1910.
- burgemeester van Groningen, van 1 april 1900 tot 1 oktober 1917.
- lid Provinciale Staten van Groningen, van 6 juli 1904 tot mei 1910 (voor het kiesdistrict Groningen).
- lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 18 mei 1910 tot 11 september 1917 (voor de provincie Groningen).
- Commissaris van de Koningin in Groningen, van 1 oktober 1917 tot 1 juni 1925.
- lid College van Curatoren Hogeschool te Groningen, vanaf 2 juli 1900 (nog in 1920).
- lid Commissie van Toezicht Landbouwschool te Groningen, van 1904 tot 1912.
- Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
- Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, 25 juni 1914.
- Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau, 30 augustus 1926.

Sprak als Kamerlid enkele malen over financiële en landbouwkundige voorstellen en bij de behandeling van de begrotingen van Justitie en Binnenlandse Zaken.
Het in 1938 geopende Van Starkenborgh-kanaal, dat loopt van Groningen naar de grens met Friesland, is genoemd naar zijn familie, die twee Groningse Commissarissen (hijzelf en zijn zoon) voortbracht.
Zijn echtgenote was een kleindochter van jhr. W.J. Quintus, Tweede Kamerlid, en een nicht van jhr. J. Wichers Quintus, Eerste Kamerlid.
Zijn zwager was burgemeester van Zuidbroek (Gr.). Nadat de eerste SDAP'ers in de raad waren gekozen, gaf hij zijn burgemeestersambt op.
Zijn vader was notaris, wethouder van Groningen en lid van Provinciale Staten van Groningen.

otr. het huwelijkscontract is opgemaakt door notaris A.A.M.M. Verheijen, tr. (resp. 26 en 20 jaar oud) te Groningen [Gr] op woensdag 24 jun 1885
met

Christine Jacoba Quintus, dr. van Jacobus Johannes Aricius Quintus en Christina Maria Woldringh, geb. te Haren [Nb] op woensdag 17 aug 1864, ovl. (67 jaar oud) te Groningen [Gr]4 op zondag 13 mrt 19324.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Christine Maria*1886 Groningen [Gr] †1975 Wassenaar [Zh] 88
Jhr. Dr. Mr. Alidus Warmoldus Lambertus*1888 Groningen [Gr] †1978 Wassenaar [Zh] 90
Jvr. Christina Jacoba*1890 Groningen [Gr] †1893 Groningen [Gr] 2



Bronnen:
1.BS Overlijdensregister Groningen, RHC GA, Collectie DTB, Groningen [Gr] (dinsdag 2 mrt 1909 akte 256)
2.BS Overlijdensregister Groningen, RHC GA, Collectie DTB, Groningen [Gr] (woensdag 10 mei 1899 akte 457)
3.Aktenummer 179, S763
4.BS Overlijdensregister Groningen, RHC GA, Collectie DTB, Groningen [Gr] (maandag 14 mrt 1932)


Edzard Willem Alberda Van Menkema
in
Genealogie van Reint Alberda.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Horenken.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzard Willem Alberda Van Menkema, geb. te Uithuizen [Gr] Menkema op zondag 20 jan 1833, ovl. (54 jaar oud) te Uithuizen [Gr] Menkema op woensdag 9 mrt 1887.



Bronnen:
1.Algemeen Doopboek Groningen, RHC GA, Collectie DTB toeg. 124, Inventarisnr.: 153, van 1796 tot 1807 (zondag 27 feb 1803)
2.BS Overlijdensregister Uithuizen, RHC GA (maandag 23 mei 1859 akte 22)


Edzard Willem Lewe van Nijenstein
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Reint Alberda.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Edzard Willem Lewe van Nijenstein2, geb. in 17812, Heer van de borg 'Nijenstein', Zandeweer [Gr], ontvanger 'der in- en uitgaande regten en accijnsen' te Groningen [Gr], ovl. (ongeveer 39 jaar oud) te Groningen [Gr]1 op dinsdag 4 jan 18201.


Aantekeningen bij Edzard Willem Lewe van Nijenstein.

De borg Bijma.
De borg Bijma bij Faan in het Westerkwartier is eerst het bezit geweest van Rudolf de Mepsche. De borg wordt in 1712 geërfd door zijn moeder die de borg afstaat aan haar zoon. De Mepsche laat de oude borg slopen en laat vlak daarbij op het borgterrein een nieuwe borg bouwen. Op de nieuwe borg, meer in het bijzonder in het schathuis, worden de slachtoffers van De Mepsche vastgehouden en gemarteld. De Mepsche verkeert chronisch in geldnood en is in 1753 gedwongen om de borg te verkopen. Het huis en de rechten komen dan in handen van zijn zwager, Edzard Alberda van Bloemersma. Later wordt de borg bewoond door meerdere burgemeesters van de gemeente Oldekerk. Bijma heeft iets ten zuiden van Faan gestaan. Bij de borg heeft ook een kerkje gestaan. Van geen van beide resteert nog iets. De borg is gesloopt in 1860, het kerkje is al in 1826 gesloopt. Het gehele borgterrein is in 1957 afgegraven, waarbij ook de grachten gedempt zijn. Het enige dat resteert is het voormalige schathuis dat is verbouwd tot een boerderij en een deel van de oprijlaan. In een oorkonde uit 1392 wordt al gesproken over een hoofdeling in Faan. Deze, Menne Benyninghe woon waarschijnlijk op een voorloper van de late re borg. Sporen van het oudere bouwwerk zijn in 1957 aangetoond. De naam Bijma, of variaties als Bywema en Bijema, komt voor het eerst voor in de 16e eeuw. Bijma wordt onder meer genoemd als grietman, waarschijnlijk bewoond deze een voorloper van de latere borg. De laatste Bijma, Alijt Bijma sterft in het begin van de 17e eeuw. De borg, met de rechten, gaat dan over op haar zoon, Ernst Millinga. Later is er nog sprake van ene Hajo Enens.

tr. (resp. ongeveer 21 en ongeveer 20 jaar oud) in 1802
met

Anna Alberda Van Bloemersma, dr. van Scato Ludoph Aberda en Wendelina Cornera Alberda van Dijksterhuis, geb. in 1782, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) in 1854.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wendelina Cornera~1807 Groningen [Gr] †1889 Groningen [Gr] 82
Anna Gerhardina Lewe*1813  †1863  50
Edzard Jacob Lewe*1814  †1861  47



Bronnen:
1.BS Overlijdensregister Groningen, RHC GA, Collectie DTB, Groningen [Gr] (dinsdag 4 jan 1820 akte 13)
2.Afgeschermd, Wikipedia
3.BS Overlijdensregister Groningen, RHC GA, Collectie DTB, Groningen [Gr] (vrijdag 18 jan 1828 akte 67)


Edzard Willem Polman Gruys
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Edzard Willem Polman Gruys, geb. te Appingedam [Gr] in 1809.

tr. (ongeveer 41 jaar oud) te Wedde [Gr] op woensdag 20 mrt 1850
met

Albertina Anthonia Koning.


Edzart Elties
in
Genealogie van Melchior Borchart.
Parenteel van Melchior Borchart.

Edzart Elties, geb. circa 1694 G.H. Schuur vermeldt zijn geboorte rond 1688 en noemt hem de stiefvader van Pieter Borchers.

tr. (resp. minstens 27 en minstens 33 jaar oud) te Blijham, Gem. Wedde na 1721
met

Mentjen Elses (Meentie) Addens, dr. van Elso (Else) Addens en Menske Heere(n)s, geb. te Blijham, Wedde voor zondag 9 mrt 1687, ged. te Blijham, Wedde op zondag 9 mrt 1687, tr. (1) met Pieter Borchers3. Uit dit huwelijk 5 kinderen, waaronder.


Aantekeningen bij Mentjen Elses (Meentie) Addens.
In het doopboek van Blijham wordt zij bij de doop van haar dochter Eelste, Meentie genoemd, wat waarschijnlijk haar roepnaam is geweest.


Bronnen:
1.Huwelijkscontract Blijham, gem. Wedde., S564
2.DTB Register van aantekeningen Blijham, GA, Toeg.nr. 732, van 1623 tot 1709 (zondag 23 nov 1710)
3.DTB Register van aantekeningen Blijham, GA, Toeg.nr. 732, van 1623 tot 1709 (donderdag 6 mrt 1687)


Edzart Rengers
Edzart Rengers, heer te Hellum [Gr], heer te Schildwolde [Gr], ovl. in 1626.

relatie
met

Anna van Ittersum Tot Nijenhuis.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Barones Anna Margaretha*1600  †1663 Hellum [Gr] 63


Edzart Jacob Clant Van Scheltema-Nijenstein
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Edzart Jacob Clant Van Scheltema-Nijenstein1, geb. te Bremen, Dld. op dinsdag 5 jun 15841, heer van de borg 'Nijenstein', Zandeweer [Gr], komt voor als lid van de Raad van State, maakt deel uit van Gedeputeerde Staten en is lid v.d. Staten Generaal, ovl. (64 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 6 aug 1648.


Aantekeningen bij Edzart Jacob Clant Van Scheltema-Nijenstein.

CLANT (Edzard Jacob), jonker en hoveling tot Nyenstein op Zandeweer.
Geb te Bremen (tijdens de ballingschap van zijn ouders aldaar) 5 Juni 1584, overl. op Nyenstein 6 Aug. 1648, zoon van Egbert en van diens tweede vrouw Gratia Rengers.
Hij bezoekt vóór 1594 de latijnse school te Bremen, later die te Groningen en studeert vervolgens te Franeker in de rechten. Van 1606 tot 1610 reist hij door Engeland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitschland en wordt na zijn terugkeer Raad der Ommelanden. In 1618 en 19 compareert hij in de Staten Generaal en is in 1618 als politiekcommissaris wegens de Ommelanden tegenwoordig op de Synode te Dordrecht. In 1623 behoort hij tot de oprichters der W.I. Compagnie, van welk lichaam hij 20 jaar directeur is geweest. In 1624 komt hij in den Raad van State en van 1624 tot 1631 is hij lid van de Staten Generaal, waarna hij in 1632 de betrekking van Gedeputeerde in zijn eigen gewest aanvaardt. In 1627 koopt hij den borg Scheltkema onder Zandeweer, verbouwt dezen in 1633 geheel en noemt hem sinds dat jaar ‘Scheltkema-Nyenstein’ of kortweg ‘Nyenstein’. Op dezen borg verblijft hij en overlijdt er op zondag 6 Aug. 1648. Hij is tweemaal gehuwd geweest: eerst 29 sept. 616 met Susanna van Ewsum, kinderloos overl. 7 Febr. 1622 en daarna 29 April 1629 met Bawe Coenders van Helpen, overl. 24 Juli 1667, bij wie zes kinderen.
Mevr. Clant Bindervoet - Piccardt te Groningen bezit twee door onbekende meesters geschilderde portretten van hem, het ene van 1612, het andere dateert uit van 1629. Zie: Kymmell a.b.; Brandt, Hist. der Reform. III, 19; Brucherus, Gedenkboek van S. en L. 102, 266.

  • Vader:
    Egbert Clant van Stedum, zn. van Eilco Clant van Nittersum en Margaretha Addinga van Westerwolde, ovl. te Bremen, Dld. op zondag 11 nov 1590, relatie (1) met Anna Manninga. Uit deze relatie een zoon, tr. (Gratia ongeveer 28 jaar oud) (2) in 1572.
 

tr. (resp. 44 en ongeveer 44 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 26 apr 1629
met

Bouwina (Bauduina) Coenders van Helpen, dr. van Allard Coenders (Coenders van Helpen) en Amele Entens, geb. circa 1585, zij is eigenaresse van de Coendersborg, ovl. (ongeveer 82 jaar oud) op zondag 24 jul 1667.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gracia Susanna (Gratia)*1630 Helpen [Gr.] †1690  5911 
Egbert*1634  †1709 Zandeweer [Gr] 74
Jonker Derk Jacob (Dirk)*1638  †1700  62



Bronnen:
1.De Nederlandse Literatuur. De Nederlandse taal., Stichting DBNL te Leiden
2.Naamkunde, Jaargang 35, Peeters, Leuven [Ge], van 2003 tot 2004

Edzart Jacob Tjarda van Starkenborgh
 
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzart Jacob Tjarda van Starkenborgh, geb. in 1657, generaal majoor van de ruiterij en commandant van Coevorden, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) op vrijdag 26 jun 1716.



Aantekeningen bij Edzart Jacob Tjarda van Starkenborgh.

Verhildersum.

Eduard Tjarda van Starkenborgh

Hij wordt als oudste zoon heer van Verhildersum. Vader Allard sterft in 1673. Daarna wordt zoon Edzard Jacob eigenaar. Na de dood van Frouwina Eck hertrouwt Edzart Jacob in oktober of november 1684 met Anna Habina Lewe van Middelstum. De datum is niet precies bekend. Wel weten we dat op 16 oktober 1684 een huwelijksconract wordt opgemaakt. Uit een steen met jaartal 1681 boven de voordeur blijkt dat zij dan het huis hebben verbouwd. Edzard Jacob overlijdt in 1716, zijn weduwe in 1738. Zij laat het orgel in de kerk bouwen in 1735. Bij haar dood wordt een inventaris van de boedel opgemaakt. Er is in dat jaar een witte zaal, studeerkamer, bonte of froulijnskamer, praeceptorskamer, kleerzolder, 'beuns', galderij (soort overloop), benedenzaal, eetkamer, oude slaapkamer, gang, bonte kamer, groot voorhuis, keuken, kelder en een schathuis.

  • Vader:
    Allard Tjarda van Starkenborgh, zn. van Lambert Tjarda van Starkenborgh en Frederica Gaykinga, geb. op zaterdag 20 jun 1620, Allard is de oudste zoon en komt op Verhildersum, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) in 1673, tr. (resp. 28 en 17 jaar oud) op donderdag 24 sep 1648.
 
  • Moeder:
    Gracia Susanna (Gratia) Clant, dr. van Edzart Jacob Clant Van Scheltema-Nijenstein en Bouwina Coenders van Helpen, geb. te Helpen [Gr.] op zondag 24 nov 1630, ovl. (59 jaar oud) op donderdag 21 sep 1690.
 

tr. (beiden ongeveer 21 jaar oud) (1) te Groningen [Gr] in 1678
met

Frouwina Eeck, dr. van Sicco Eeck en Hourelia Stael, geb. in 1657.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gratia Susanna*1680 Groningen [Gr] †1684  3

tr. (resp. ongeveer 27 en ongeveer 19 jaar oud) (2) op maandag 16 okt 1684
met

Anna Habina Lewe van Middelstum (Lewe), dr. van Johan Everts Lewe Tho Ewsum (Lewe van Middelstum) en Geertruida Alberda, ged. ze is lidmaat van de kerk tussen 2/10/1685 en 1717 te Middelstum [Gr] op donderdag 26 mrt 1665, ovl. (ongeveer 73 jaar oud) op vrijdag 5 sep 1738 (zaterdag 5 jul 1738).


Aantekeningen bij Anna Habina Lewe van Middelstum (Lewe).
Verhildersum.
Anna is tot haar dood in 1738 altijd op Verhildersum blijven wonen.
In 1717 beleeft ze met haar kinderen direct al de bekende Kerstvloed, waarbij hier in het noorden der provincie minsten 2300 mensen omkomen, in Leens alleen reeds 180 personen. De borg bewoners, beschermd door de stevige muren van de borg, blijven gespaard.
In het kerkeboek van Leens staat, behalve een lang verhaal van de Kerstvloed, aangetekend: 'Naamregister van Leens. Op de Borgh Verhildersum 1717. 1. De H.Ed. Welgeb. Mevr. Anna Habina Lewe, Douairière van de H. Ed. Welgeb. Heer Generaal Majoor Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh. 2. Hoogh. Ed. Welgeb. Juffer Geertruida Starkenborgh; 3. Hoogh. Ed. Welgeb. Juffer Gratia Susanna van Starkenborgh; 4. Hoogh. Ed. Welgeb. Juffer Anna Bouwina van Starkenborgh. 1718 Meert. Nieuw angekomen (aangenomen) Jonker EyIco Onsta Tjarda van Starkenborgh, soon van Verhildersum. 1719. 11 Juni, angenomen Jonker Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh, soon van Verhildersum. 1724. 12 Maart, angenomen Jonker Evert Barthold Tjarda van Starkenborgh, soon van Verhildersum.
Na de dood van Anna Habina bleef Verhildersum gemeenschappelijk eigendom van haar zonen Eilco Onsta, Edzard Jacob en Evert Barthold. Eilco werd huurder op de borg. In 1740 is de borg beschreven als: uit het water opgetrokken, een royaal voorhuis met vijf benedenvertrekken en drie boven, met kelders en behangsels. In 1741 en 42 verkochten de drie broers hun deel aan Margareta Bouwina Tjarda van Starkenborgh op Onstaborg en getrouwd met Egbert Rengers.
De familie Tjarda van Starckenborgh onderhoudt steeds nauwe relaties met de kerk te Leens. Als collator ligt dat natuurlijk ook op hun weg. In 1733 geeft Vrouwe Anna Habina Lewe, douairière van Starkenborgh, in het bezit zijnde van de unique collatie, opdracht aan de bekende orgelbouwer Albertus Antonie Hinsz, de leerling en opvolger van de beroemde orgelbouwers Arp Schnitger, en zijn beide zoons Frans Caspar en Johan Georg, een nieuw orgel voor de kerk van Leens te maken, voor de somma van Fl. 3.400.-. Een opdracht waarvoor Leens haar nog steeds dankbaar moet zijn, want Leens kan nog altijd trots zijn op zijn prachtig orgel!.
Anna Habina Lewe, dou. Tjarda van Starkenborgh, overlijdt 5 september 1738, oud 74 jaar. Van haar nagelaten goederen is nog een inventaris aanwezig, waarin we iets van de inrichting van de borg kunnen lezen. Het is een erg lang stuk, zodat we alleen even de opschriften zullen vermelden: De Borg of het Huis Verhildersum tot Leens met desselfs gerechtigheden en Heerlijkheden, Hoven, Cingels, enz. De landerijen bij en om de Borg. Andere landerijen. Capitalen. An gemunt gout. An silver gelt. An Silver. An Tin. An Coperwark. Porceleijn. Nog Mobilia op ieder kamer apart: Op het witte zaal. Op de studeerkamer. Op de bonte of Froulijns kamer. Op de Praeceptors kamer. Op de kleerzolder. Op de Beuns. Op de Golderic. In 't beneden zaal. In de Eetkamer. Op de oude slaapkamer. In de gang. In de Bonte kamer. In het groote voorhuis. In de keuken. In de kelder. Een koperen backaker bij de Regenbak. Een schol in de graft. In het schathuis. Levendige Have.
Er worden maar heel weinig meubelen, enz. genoemd, zodat je de indruk zou krijgen, dat ze in een bijna lege borg gewoond heeft: 'een oude stoel', 'een oud bed', 'een oud kastje', maar het zal wel zo zijn, dat alleen haar zuiver persoonlijk bezit genoemd is, en al 'tandere huisraad gemeenschappelijk familiebezit is.

Uit dit huwelijk 10 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Eilco Onsta*1697 Leens [Gr]    
Edzart Jacob*1700 Leens [Gr] †1749 Middelsteweer [Deu] 48
Evert Barthold*1704 Leens [Gr] †1787 Echten [Dr] 82
Allard Jan     
Allard Jan     
Geertruida     
Geertruida  †1762   
Edzart     
Gratia Susanna*1693 Leens [Gr]    
10 Anna Bouwina     


Dossier:

Edzart Rengers van ten Post
 
in
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Johan Rengers.

Edzart Rengers van ten Post, geb. te Ten Post [Gr] op zondag 9 jan 1498, Ommelander hoofdeling, ovl. (82 jaar oud) op vrijdag 14 mrt 1580.



Aantekeningen bij Edzart Rengers van ten Post.

Deze zegel is van 'ondertekenaar' Gerardus Swollis, abt van het klooster Wittewierum en heeft als randschrift: SIGILLU(m) ABBATIS S(an)C(t)I VITI I(n) FLORIDO ORTO (Bron: Groninger Archieven).
1548: Gerrardus Zwollis, abt in Werum, Ggerrardus Gronningen, abt in Thesinga, Jurjen van Munster, hoofdeling te Loppersum, Henricus Hasekamp, prior te Schermer, Edtzaerdt Renghers van den Post, hoofdeling, Menno Hoeuwerda, hoofdeling te Damme, Otto Clant, hoofdeling te Schermer, Balle Froma te Wirdum, meester Haero Wineken te Damme, Lubbert Ensinck, pastoor te Colham, Iwe in de Herckstede, Simen in de Seem, Sibrandus te Slochteren, Johan Luetjens te Slochteren, scheppers van de Dre Delffsilen, verklaren dat zij met toestemming van de zijlrechters hebben toegestaan aan vrouwe Wibbe Boerbancks van Zwolle en het convent van Essen een kleine sloot met een diepte en breedte van een halve houtvoet aan te leggen, aangezien dit zonder schade of hinder voor de omliggende landen kan geschieden." (* Bron: Groninger Archieven. Oorspronkelijke tekst: Middelnederduits. Arch. Klooster Essen, inv.nr. 17, reg. 126.).

relatie
met

Fouwel van Holdinga1, dr. van Wilko van Holdinga en Graets Cammingha, afkomstig uit Friesland [Fr].

Aantekeningen bij Edzart Rengers van ten Post en Fouwel van Holdinga

Alle vier de grootouders en de eerste man van de moeder worden bij de eerste vijf kinderen vernoemd. Allen overleden reeds vóór het huwelijk, behalve de grootmoeder Graets Cammingha, die ten tijde van de geboorte van het naar haar vernoemde kind nog in leven was. Opvallend is wel dat het zesde kind juist vernoemd wordt naar de oudtante die kort daarvóór overleden was. In haar geval is de relatie tot de vernoemde bekend. De in 1542 geboren zoon Johan Rengers, de latere kroniekschrijver, schrijft expliciet bij een vermelding van deze oudtante in een aantekeningboek van zijn grootvader ‘darna is Lisebet Rengers min lieve suster genoemt’ (R.H. Alma, ‘Een kroniekje van Johan Rengers ten Post’, Gruoninga 37 (1992) 140-147, ald. 141). Van een exclusieve vernoeming naar overledenen lijkt echter niet direct sprake te zijn, gezien de naam van het tweede kind. Omdat we nog niet weten of dit gebruik in Friesland wel bestond, is het mogelijk dat men hier het naamgevingspatroon van de familie van de moeder gevolgd heeft.

Uit deze relatie 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan*1542 Ten Post [Gr] †1626 Ten Post [Gr] 84
Gratia*1543  †1593 Emden, Ost-Friesland 50
Tiaert*1544     
Judith*1545  †1591  46
Wilke*1547     
Lyse*1550     



Bronnen:
1.Naamkunde, Jaargang 35, Peeters, Leuven [Ge], van 2003 tot 2004

Dossier:


Edzart Jacob Tjarda van Starkenborgh
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.

Edzart Jacob Tjarda van Starkenborgh, geb. te Leens [Gr] op zaterdag 2 jan 1700, vertrekt naar Ost-Friesland, Dld. President van het Koninklijk Pruisisch Hofgerecht v.h. vorstendom Ost-Friesland, Lid van de Oostfriese Ridderschap, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) te Middelsteweer [Deu] in 1749.


Aantekeningen bij Edzart Jacob Tjarda van Starkenborgh.
Eilcko Onsta, Edzard Jacob en Evert Barthold zijn de drie jongste zonen en erven als zodanig samen Verhildersum van hun vader.

  • Vader:
    Edzart Jacob Tjarda van Starkenborgh, zn. van Allard Tjarda van Starkenborgh en Gracia Susanna (Gratia) Clant, geb. in 1657, generaal majoor van de ruiterij en commandant van Coevorden, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) op vrijdag 26 jun 1716, tr. (1) met Frouwina Eeck. Uit dit huwelijk een dochter, tr. (resp. ongeveer 27 en ongeveer 19 jaar oud) (2) op maandag 16 okt 1684.
 

tr. (resp. 27 en ongeveer 15 jaar oud) (1) op woensdag 15 jan 1727
met

Elisabeth von Diepenbrock, dr. van Arnold Tido Eger von Diepenbrock en Ayelda van Polman, geb. te Middelsteweer [Deu] in 1712, erfdochter van Middelsewehr, haar portret hangt nog steeds op Verhildersum, ovl. (ongeveer 18 jaar oud) in 1730.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Anna Habina*1736 Middelsteweer [Deu] †1799 Groningen [Gr] 63

tr. (resp. minstens 29 en minstens 12 jaar oud) (2) na 1730
met

Anna Zur Mùhlen, geb. circa 1718, ovl. (ongeveer 55 jaar oud) in 1773.


Edzart Willem Lewe
in
Genealogie van Johan Rengers.
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Reint Alberda.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Edzart Willem Lewe, geb. in 1725, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) in 1804.

tr. (resp. ongeveer 24 en ongeveer 21 jaar oud) te Groningen [Gr] op zondag 5 jan 1749
met

Margarethe Josina Alberda, dr. van Gerhard Alberda van Dijksterhuis (Alberda) en Susanna Elisabeth Alberda van Menkema, geb. te Groningen [Gr] in 1728, ovl. (ongeveer 26 jaar oud) te Groningen [Gr] op zaterdag 6 jul 1754.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerhard Lewe*1751 Breda [Nb] †1793 Groningen [Gr] 41



Bronnen:
1.Officieren Regiment Nationalen nr. 2, J.v.Campen-1
')}