Hgv. 12 januari 2022

De bewoners van Nieuwe Statenzijl

Rond de jaren 50 van de vorige heeft ziet Nieuwe Statenzijl er heel anders uit dan tegenwoordig. Sommigen halen nu nog steeds herinneringen op uit het verre verleden. Herinneringen die nooit meer werkelijkheid zullen worden. De webmaster van NZD woont in die tijd naast de zoon van garnalenvisser Willem Bakker. Het is deze zoon Jurjen, met als roepnaam Jurrie of Jurn, die net als ik buurtschap Nieuwe Statenzijl met regelmaat van de klok nog steeds bezoekt. Jurrie schrijft in dit artikel met veel foto's over de bewoners daar van vóór en ná 1950. Veel herinneringen doen pijn....Klik hier om het hele verhaal te lezen

Hgv. 9 januari 2022

Inge​​metselde kanonskogels

De groenkoperen bol in de Rabenhauptstraat in de Groninger Herewegbuurt, stelt een kanonskogel voor. Het jaartal 1672 verwijst naar het jaar waarin de slag om Groningen heeft plaatsgevonden (zie foto rechts). Legeraanvoerder Carl von Rabenhaupt verdedigt de stad tegen de inval van de bisschop van Münster, bijgenaamd Bommen Berend. Zijn soldaten, ruim 20.000 in getal, belegeren de stad vanuit het zuiden, in de omgeving waar nu de Rabenhauptstraat en de Kempkensberg gelegen zijn.

Klik hier om het het hele verhaal te lezen

Hgv. 7 januari 2022

Simon ​van Wattum

Het is medio eind jarig zestig van de vorige eeuw als ik met Wiert (Jacob) Eelssema (1902-1970), schrijver, dichter, journalist en columnist met de blauwe Fiat 850 naar het Oostereinde in Winschoten rijd. Eigenlijk is dat niet meer het Oostereinde, maar de Oostwolderweg. Daar staat nog steeds de voormalige woning van Simon van Wattum en zijn vrouw Gepke, geheel onderscheidend van de andere woningen daar aan het Oostereinde, met eraan vastgeplakt drie gelijke schuurtjes, keurig opgetrokken uit baksteen. Simon en Gepke zijn nu al jaren overleden. Wiert moet even met Simon praten. Ik herinner me niet meer waar het over ging. Ongetwijfeld heeft het iets te maken gehad met een schrijfsel van Wiert voor de Winschoten Courant. Het was een hele eer voor mij (als achttienjarige) om de hoofdredacteur van de ‘Winschoter’ te mogen ontmoeten, geheel weggezakt in zijn leunstoel.

Klik hier het hele verhaal te lezen.